Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!

Учени: В РСМ преобладава езикът на омразата към всичко българско и родно
11 фев 2021 12:37, Елка Василева
306
Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!
Снимка: bTV

„Езиковият спор“ с Република Северна Македония е условно понятие, защото той се води много повече там, отколкото тук и там са много повече хората, които артикулират това, което според тях е истина, а всъщност са научна фантастика и лъжи по отношение на българското културно-историческо наследство. Това подчертаха проф. Кирил Топалов от българо-македонската комисия по въпросите на общата история и проф. Анна Кочева от Института по българския език на БАН пред bTV.

Ана Кочева е и рецензент на излизащата утре „Бяла книга“ за езиковия спор със Скопие. В книгата има конкретни примери за унищожени български паметници, за задраскване на етнонима „българин“ и за лъжите в съвременните македонски учебници. На корицата е буквата Ъ, „изгонена“ от македонския език през 1944 г., но запазила се като фонема на тази територия и до ден-днешен.

Още по темата

"Ние нямаме никакви аспирации към днешното битие на официалния език на Република Северна Македония, но имаме претенции да се артикулира научната истина“, категорична беше проф. Кочева.

А до научната истина се стига трудно. „Република Северна Македония се намира в много по-тежка цензурна ситуация, отколкото ние бяхме по Живково време. Никой няма достъп до архивите – достъп имат само определени „наши си хора“ и всичко друго, което се поднася на обществото и даже на учените, е фалшифицирано“, подчерта проф. Топалов.

Според него „Република Северна Македония е една Северна Корея на Балканите“ заради своите „свирепа цензура“ и „свиреп тоталитаризъм“.

Той сподели и че негови познати с българско самосъзнание там са обект на репресия даже в елементарната форма на това, че кола с български номера задължително се превръща в обект на интерес както от пътните полицаи, така и от вандалите.

Актуален скандален пример за политиките на Скопие в областта на културата и историята е присвояването на „На прощаване“ на Ботев, превърнало се в „македонска народна песен“ след „регионално стилизиране“ от същия калибър като това, през което е минал и българският книжовен език на тази територия. „Не могат да разберат, че работят против своите тези – щом може стихотворение от най-великия български поет да стане в тяхната културна практика народна песен, значи има някакви много дълбоки връзки“, отбеляза проф. Топалов.

„Има огромна разлика в начина на говорене – в Северна Македония езикът на омразата преобладава по отношение на всичко българско и родно, докато цели планини от факти стоят в подкрепа на нашата теза“, подчерта проф. Кочева.

По думите ѝ държавната политика на бившата югославска република е солидно финансирана, включително и по линия на лобистки фирми, които се опитват да налагат тезите ѝ навън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
3
 
22
 
! Отговори
Мъка Дон преди 3 години
Започнах вече да ги съжалявам горките макета. Името им не е тяхно а гръцко.... Александър Македонски се оказа че се е родил на няколко км. от Солун и не е стъпвал в Северна Македония и цял живот е говорил САМО гръцки. Самуил не бил северномакедонец... Езикът им е неправилен български ... населението им половината са албанци а другата половина сърби и притежатели на български паспорти... Историята им накратко е - Под гръцко владичество .. под българско... под сръбско ...
186
2
 
24
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Елементарно е!!!Във Скопие тяхната т нар. "Дс" е съставена основновно от "сърбофили",които дълги години се "опитват" да "промиват" мозъците(със евтина антибългарска реторика) в т. нар "изкуствена държава",която беше създадена от "великите сили"!!!Наблюдавайки процесите, които текат със пълна сила в тази Държава без история-ще се случи логичното, а то е че ще бъде погълната от агресивната политика на Албанската държава, благодарение на липсата на национално самосъзнание и продажност......
185
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БлагоевградАбе, теб някой да не те е вързал, или заробил, че ревеш за свобода и права?
184
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха! РСМето е много по -зле от Северна Корея!
183
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сатър за македонизма!
182
4
 
21
 
! Отговори
Алберт Айнщайн преди 3 години
"Само две неща са безкрайни - вселената и македонската глупост, като за първото не съм сигурен."
181
4
 
16
 
! Отговори
македонскио ХИМН преди 3 години
Край Вардарооо...шум се вдига,марсианци ронът сълзи , пъшкат скубейки косите си...ето Самуил пристига и гальовно воеводи си зовееее...Съберете се воеводи Зайо Байо ке ви води към Еуропската уния...Гоце Делчев с пищова си изпуца,рече и отсече:БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕН!
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това днк иследване трябва да си направят, за да разберат истината за своя произход: youtube /watch?v=B6-GErvSc5E
179
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за у нас кога ще напишат Бяла Книга , за цензурата в България през годините и сега? Някой ще направи добри пари, когато я пусне в продажба. Тази книга която са издали можеби в Македония ще се продава,на нас за какво ни е? На нас ще ни е интересна нашата цензура.Но не знам дали някой ще се осмели да напише такава книга, защото може да му се случи нещо случайно.
178
3
 
3
 
! Отговори
Да преди 3 години
Да така е всеки който е гражданин на България има еднакви права,без значение от каква етнос е. Според конституцията гражданството е най-важно, от там всеки има права и задължения. Според конституцията всеки има право да изразява мнение. Ако не ни харесва това мнение е лично наш проблем. Ако някой извън нашата държава прецени каквото и да е,даже според нашата конституция Ние трябва да го приемем,само защото това е лично негово право. Само при диктатурата не е така.
177
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПредиЕми има цензура когато се отнася за властимащите :)) Обаче те не са дошли от Марс, родени са на територията, затова модовете мълчат :)) Още нещо....българина няма какво да доказва на никой на Балканите, самия факт че ни обиждат говори достатъчно за значението на България в региона :)))
176
1
 
36
 
! Отговори
не преди 3 години
северна македония не е като Северна Корея - ония поне не отричат, че са корейци и че говорят корейски.
175
6
 
9
 
! Отговори
Но преди 3 години
И тук няма никаква цензура.Хахаха
174
4
 
8
 
! Отговори
Преди преди 3 години
Преди малко ви пуснах класацията за свободата на словото.и свободни медии,но редактора го премахна.
173
14
 
9
 
! Отговори
Виж тук преди 3 години
Може да видите класацията. В Македония не е розово,но свети в жълто, а ние в червено,по отношение цензурата или свободата на словото и медиите.
172
7
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Спрете да пишете за "Северна" Македония, наложете цензура, по-яка от тяхната, все едно, че няма такава държава, като за умрял - нищо, и всичко ще си дойде на мястото!
171
7
 
8
 
! Отговори
spoko! преди 3 години
Напразно се безпокоят някои българи от форума, защото Титовите коминтерновци от Скопие никога няма да станат членове на ЕС. Не само ние няма да ги допуснем в ЕС, но и няма време затова, защото предстои световна война, след която Македония ще бъде прочистена от македонистите и сърбоманите, а на албанците ще предложим да се оттеглят мирно в техните си предели. Чак тогава нашите кръвни братя в Македония ще станат членове на ЕС.
170
14
 
9
 
! Отговори
А преди 3 години
А по отношение цензурата ,ние сме доста по-зле от Македония и другите балкански държави. Ние сме на ниво Ирак,Иран,Саудитска Арабия.Даже по зле от Русия,която така или иначе я обвиняваме по отношение Навални. Погледнете официалната статисти за свободата на словото в момента и ще разберете за каква промивка става на въпрос. Поговорете си с някой журналист на четири очи и ще разберете.
169
18
 
7
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Това за преброяването е както виц. Как си мислите ,че са преброявали хората преди 120 или даже 100 години. Много сте интересни. Преди 100 или 120 години в България 90% от населението е неграмотно. Освен това Македония по това време е била към Турция и е било башибузук,почти пълно беззаконие. Много ми е интересно кой ,кого преброил.Стига с комунистически промивки.Освен това даже в България населението се приемало за християнско,нямало българско съзнание.
168
7
 
15
 
! Отговори
Истина е преди 3 години
Северна Македония = Северна Корея