Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!

Учени: В РСМ преобладава езикът на омразата към всичко българско и родно
11 фев 2021 12:37, Елка Василева
306
Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!
Снимка: bTV

„Езиковият спор“ с Република Северна Македония е условно понятие, защото той се води много повече там, отколкото тук и там са много повече хората, които артикулират това, което според тях е истина, а всъщност са научна фантастика и лъжи по отношение на българското културно-историческо наследство. Това подчертаха проф. Кирил Топалов от българо-македонската комисия по въпросите на общата история и проф. Анна Кочева от Института по българския език на БАН пред bTV.

Ана Кочева е и рецензент на излизащата утре „Бяла книга“ за езиковия спор със Скопие. В книгата има конкретни примери за унищожени български паметници, за задраскване на етнонима „българин“ и за лъжите в съвременните македонски учебници. На корицата е буквата Ъ, „изгонена“ от македонския език през 1944 г., но запазила се като фонема на тази територия и до ден-днешен.

Още по темата

"Ние нямаме никакви аспирации към днешното битие на официалния език на Република Северна Македония, но имаме претенции да се артикулира научната истина“, категорична беше проф. Кочева.

А до научната истина се стига трудно. „Република Северна Македония се намира в много по-тежка цензурна ситуация, отколкото ние бяхме по Живково време. Никой няма достъп до архивите – достъп имат само определени „наши си хора“ и всичко друго, което се поднася на обществото и даже на учените, е фалшифицирано“, подчерта проф. Топалов.

Според него „Република Северна Македония е една Северна Корея на Балканите“ заради своите „свирепа цензура“ и „свиреп тоталитаризъм“.

Той сподели и че негови познати с българско самосъзнание там са обект на репресия даже в елементарната форма на това, че кола с български номера задължително се превръща в обект на интерес както от пътните полицаи, така и от вандалите.

Актуален скандален пример за политиките на Скопие в областта на културата и историята е присвояването на „На прощаване“ на Ботев, превърнало се в „македонска народна песен“ след „регионално стилизиране“ от същия калибър като това, през което е минал и българският книжовен език на тази територия. „Не могат да разберат, че работят против своите тези – щом може стихотворение от най-великия български поет да стане в тяхната културна практика народна песен, значи има някакви много дълбоки връзки“, отбеляза проф. Топалов.

„Има огромна разлика в начина на говорене – в Северна Македония езикът на омразата преобладава по отношение на всичко българско и родно, докато цели планини от факти стоят в подкрепа на нашата теза“, подчерта проф. Кочева.

По думите ѝ държавната политика на бившата югославска република е солидно финансирана, включително и по линия на лобистки фирми, които се опитват да налагат тезите ѝ навън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
3
 
21
 
! Отговори
До София преди 3 години
А на преброяванията допреди само стотина години в Македония е имало 1 200 000 българи, и никакъв ''македонски'' етнос ! За това какво ще кажеш ?
166
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧокоРумънците използват бая български думи, но не това е въпроса нали ? Нас ни интересува да не ни крадът от историята макетата, опитахме се да сме дружелюбни с тях няма и няма, те си знаят сръбската пропаганда :)) Те щяха безпроблебно да влязат в ЕС, ама не сме чак толкова наивни и глупави, че да ни псуват постоянно и ние да събуваме гащите :))
165
3
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Да не говорим, че и румънската нация е възникнала изкуствено. Та те до средата на 19 век са пишели и четели на български. Пасле французите им създали сегашния език. Всичките им воеводи и тем подобни благородници след 14 век са българи.Сега се прави същия експеримент и в Македония.
164
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте братлета и сестрички :), макетата ни мразят защото сме основали сърби, румънци и т.н....това значи че сме оставили отпечатък :)) Кой пише на кирилица - българи, руснаци и сърби !!! Нищо че сърбите избягват да пишат на кирилица, защото е на "врага", те и затова имат латински букви, само и само да се разграничат от нас :)) България навремето е била много мощна военна сила, но не сме били варвари, както ни изкарват :)
163
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧокоПропускаш войната 1885 г. когато Сърбия напада България по команда от Австрия и Англия.
162
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СофияМакедонците в Пиринска Македония са бежанци от Скопие и Солун. Пишат ги македонци защото са имали и чужди паспорти от Турция, Гърця или Югославия.
161
1
 
24
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Проблема е много по-дълбок. От България са *** части още от 1878 год. За участието си във войната Румъния получава Северна Добруджа с изцяло българско население. За неучастието си във войната, приятелите на Русия, сърбите получават Поморавието, Ниш,Бела Паланка, Пирот, Цариброд. Територия населена изцяло от българи. Да не говорим за сеченето след Балканската и Първата Световна войни.
160
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скопие получава инструкции от Белград , т.е. от Москва !
159
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзВ ЕС българите стават македонци или европейци и изчезват.
158
35
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Хубаво е да се знае,че Хърватския език е много по-близък до Българския,отколкото Македонскиа. Това разбира се не е случайно. Първите истински учебници в България след освобождението от турско владичество са превод от Хърватските.Каквото сме превели...превели,но и доста думи сме ги заимствали направо от тях.Грамотноста по време на Отоманското владичество в България е едноцифрено число.Освен ,че много крадем,ами и много лъжем ние българите.
157
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СофияТрябва да излезем от ЕС.
156
15
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз предлагам да напишат и Черна книга.Това малко ми звучи дискриминирани. Аз си мислих,че са изчезнали *** готови на всичко да разделят хората. Македония и България ще се обединят в Европейския Съюз,другите начин не виждам.Там вече ще бъдем едно.Събудете се селяндурковци,с подходите от комунизма само омраза създавате.
155
6
 
6
 
! Отговори
до 'софия' преди 3 години
ами нека се съдят. 1,2 милиона е повече от 250.000. ако искате и така - вземате 1/6 от пиринско и ние вземаме 3/4 от вардарско.
154
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има си прости исторически факти. пиринската част на България вдига 2 въстания - кресненско-разложкото през 1878г. и горно-джумайското през 1902г. и двете са потушени с много, много кръв. точно затова Пиринско е свободна част от България. Вардарско все още е окупирана и робска територия, където избиват и унищожават българите. единствената оправия там е вето за 25-30 години, албанците стават 55% и се разбираме с тях. югословенските фиромци стават мили само когато трябва да просят и са се молят.
153
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз не знам защо не осъдихме тази измислена 3 годишна държава за геноцида над българите. има си османско преброяване от 1911г., когато там не са управлявали нито сърби, нито гърци, нито българи, нито югословени, а 'македонците' още не са били изфабрикувани. 1,2 милиона българи просто изчезват. не са дошли у нас, няма ги регистрирани като бежанци в съседните държави. нека отговорят в Хага и да се свършва с този фарс.
152
2
 
30
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Събирайте доказателства, и ги пращайте на световни и европейски институции, които се занимават с тия неща, иначе там ще слушат само техните фалшиви претенции ! Активност трябва !
151
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До няма такова нещоБългарите не сме държали роби, но мисля, че сме продавали хора в робство
150
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СчетоводителяАма чакай, как де не обръщаме внимание? Те утре може да искат да си вземат и Македония до Пирин. Ние какво да седим и да обръщаме другата буза?
149
12
 
4
 
! Отговори
Счетоводителя преди 3 години
Просто обръщаме прекалено много внимание на Македония ! Въобще не трябва да ни интересуват интересите на Сащ и войната и против Русия !
148
1
 
19
 
! Отговори
няма такова нещо преди 3 години
До КармаБългарите никога не са поробвали други хора!НИКОГА!Взетите пленници след сражение са пускани да си ходят по домовете!Само с интернет не става,приятелче,иска си и по-дебели книжки!