Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!

Учени: В РСМ преобладава езикът на омразата към всичко българско и родно
11 фев 2021 12:37, Елка Василева
306
Свирепа цензура: Северна Македония е една Северна Корея на Балканите!
Снимка: bTV

„Езиковият спор“ с Република Северна Македония е условно понятие, защото той се води много повече там, отколкото тук и там са много повече хората, които артикулират това, което според тях е истина, а всъщност са научна фантастика и лъжи по отношение на българското културно-историческо наследство. Това подчертаха проф. Кирил Топалов от българо-македонската комисия по въпросите на общата история и проф. Анна Кочева от Института по българския език на БАН пред bTV.

Ана Кочева е и рецензент на излизащата утре „Бяла книга“ за езиковия спор със Скопие. В книгата има конкретни примери за унищожени български паметници, за задраскване на етнонима „българин“ и за лъжите в съвременните македонски учебници. На корицата е буквата Ъ, „изгонена“ от македонския език през 1944 г., но запазила се като фонема на тази територия и до ден-днешен.

Още по темата

"Ние нямаме никакви аспирации към днешното битие на официалния език на Република Северна Македония, но имаме претенции да се артикулира научната истина“, категорична беше проф. Кочева.

А до научната истина се стига трудно. „Република Северна Македония се намира в много по-тежка цензурна ситуация, отколкото ние бяхме по Живково време. Никой няма достъп до архивите – достъп имат само определени „наши си хора“ и всичко друго, което се поднася на обществото и даже на учените, е фалшифицирано“, подчерта проф. Топалов.

Според него „Република Северна Македония е една Северна Корея на Балканите“ заради своите „свирепа цензура“ и „свиреп тоталитаризъм“.

Той сподели и че негови познати с българско самосъзнание там са обект на репресия даже в елементарната форма на това, че кола с български номера задължително се превръща в обект на интерес както от пътните полицаи, така и от вандалите.

Актуален скандален пример за политиките на Скопие в областта на културата и историята е присвояването на „На прощаване“ на Ботев, превърнало се в „македонска народна песен“ след „регионално стилизиране“ от същия калибър като това, през което е минал и българският книжовен език на тази територия. „Не могат да разберат, че работят против своите тези – щом може стихотворение от най-великия български поет да стане в тяхната културна практика народна песен, значи има някакви много дълбоки връзки“, отбеляза проф. Топалов.

„Има огромна разлика в начина на говорене – в Северна Македония езикът на омразата преобладава по отношение на всичко българско и родно, докато цели планини от факти стоят в подкрепа на нашата теза“, подчерта проф. Кочева.

По думите ѝ държавната политика на бившата югославска република е солидно финансирана, включително и по линия на лобистки фирми, които се опитват да налагат тезите ѝ навън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До138: ти знаеш ли какво е фашизъм .сега го има само в русия.нали се сещаш фашизъм= комунизъм.
146
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ грешка си! Нямат си език, защото това там е БЪЛГАРСКИ !
145
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 151 АнонименКой език браниш и от кого ? Македонците си имат език подобен на нашия но си е македонски. Да не си от патриотите вмрОвци ?
144
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албанска македония една малка частпо голяма част от територията и населениетое на Гръцка и Българска територия
143
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Република Северна Македония няма демокрациянавсякъде цари корупция и измами
142
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво доживяхме! България държава на повече от 1300 години трябва да брани своя език, история, култура. И това през 21 век.......
141
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГеорги Димитров ли?? Точно той е се е продал и е позволил да се отдели Македония от България! Даже им е изпратил костите на Гоце Делчев да има за кво да се хванат, че са отделен народ! Георги Димитров е най-големия предател на България!!
140
2
 
24
 
! Отговори
Абе тъп преди 3 години
Сдадем ли багажа за Македония, после ще почнат да искат шопския край и Шопите, после ще искат да стигнат до река Искър, после бог знае какво. Майтап ви се струва тая работа.
139
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Македония казват,че няма смисъл да се изучава Български,понеже Македонския е Български език. ХАХаХа. Хората там май са по-забавни от нас.Стига сте се вкисвали,живота ни и без това се вкисна с Корони и Ковиди. Оставете политиците да си играят игрите.Ние може да прочетем нещо по-интересно от Бяла или Черна Книга за Северна Корея.Хахах
138
21
 
7
 
! Отговори
Опа преди 3 години
И какво ще ми даде бялата книга?Какво ще се случи с мен когато Македония признае ,че е България? Дали ще намалее корупцията,дали ще намалее подигравката с пенсионерите, дали ще намалее престъпността. Ако ни се оправи живота,ако станем по-добри хора ,ако намалеят бедните хора и миграцията или поне при тях да е по-добре,натискайте Македонците да признаят,че са Българи.Ако не какъв е смисъла?
137
9
 
14
 
! Отговори
Карма преди 3 години
До студент лингвистикаНай парадоксалното е, че май само турците са ни приятели. С тях се разбираме добре. Всички са ни цакали доста сериозно. Американците също не са ни цакали, защото са млада държава. Ще скочите веднага за робството. И ние да сме могли, и ние сме щели да ги поробиме. Такива времена са били...
136
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От комунишко имам 4 апартамента големи в единия живея другите са под наем в голям град и 125дка. нива. Всичко ми е от комунишко и да начетен ,вишист съм. Да се пукат душманите!
135
2
 
4
 
! Отговори
Студент лингвистика преди 3 години
към 135. Тези, които ги изброи не са ни приятели! Ще ти повярвам ако изброиш истинските ни приятели с примера за приятелство. Примерно: Англия- някои цитати от Чърчил за българите, Германия, Франция, Англия- Берлинския конгрес, Ньойският договор и все в този дух. Ще останат за сега само американците...Или?
134
11
 
5
 
! Отговори
Начетен преди 3 години
Аз си живея добре ,из онези дни баба ми и дядо ми са учили работили усърдно ,после майка ми и баща ми и сега аз! Не бих искал да живея в комунистически режим ,но се радвам за всичко ,което ми остана от тях и може би няма да се наложи да работя до края на живота си да не съм милионер ,но имам достатъчно ,още от комунишко !
133
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140 Сега всеки ден фалити.
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да втасватСМ са към Турция до 1918 по силата на Берлинския.
131
7
 
8
 
! Отговори
Карма преди 3 години
И ние започнахме малко като макетата. За какво е тази книга сега ? Опитваме се да доказваме нещо на нас си ли ? Ние нямаме какво да доказваме. В ЕС много добре знаят за какво става на въпрос. Много добре знаят историята и целият този проблем. Ако прекалено много ни натискат, май ще е хубаво да излезнем и да си ги взимат там всички макета и сърби. Ние сме били и можем да бъдем богати и без ЕС. Слаб народ/слаби политици сме в момента. Комунистите огънаха славния български дух, но не са го пречупил
130
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До96758 Начетен Толкова "райски" сме живяли,че фалирахме три пъти ТРИ ПЪТИ при комунистическото робство
129
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НаглитеМного българи са против фашистите на Борисов и Симеонов в бг. Сега и Марешки отиде с тях. РСМ не искат точно заради това да са с нас и с бг и ЕС мафията.
128
4
 
10
 
! Отговори
Да втасват преди 3 години
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.