Пендаровски: Радев се меси във вътрешните работи на РС Македония

Президентът на РСМ определя действията на Радев като крайно необичайни
Обновена: 2 мар 2021 15:13 | 2 мар 2021 15:11, Елка Василева
76
Пендаровски: Радев се меси във вътрешните работи на РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че реакцията на президента Румен Радев, който на среща с ръководителите на българските спецслужби поиска да бъдат предприети навременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани извън България, изложени на нападения само заради своето националното самосъзнание, противоречи на основния принцип в международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава. Това съобщи скопското електронно издание МКД.

Още по темата

„Крайно необичайно и със сигурност извън вътрешните процедури на Алианса е президент на държава-членка на НАТО да призове службите си за сигурност да реагират на предполагаемо нарушаване на правата на гражданите в друга държава-членка на НАТО", се казва в отговора на Пендаровски на въпрос на МКД.

От кабинета на македонския президент казаха, че Пендаровски не е получавал никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонски граждани, само защото са декларирали етническата си принадлежност.

„Като държава-кандидат за членство в ЕС ние от години сме под редовен мониторинг от Брюксел, но и в последния годишен доклад на ЕС за напредъка такива случаи не са регистрирани ", се казва в реакцията на Пендаровски.

В понеделник държавният глава на България Румен Радев проведе среща с ръководителите на българските специални служби, като повод за нея стана писмото, получено от кабинета на президента от Културен център „Иван Михайлов“ - Битоля и други граждани на Македония, които се идентифицират като местни българи и поради, както се посочва в съобщението, зачестилите прояви на нарушаване на техните права само поради факта, че се определят като етнически българи, припомня македонското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв президент си ти бе? Гърците , сърбите и албанците само чакат и най-малкия повод да влезнат в измислената ви държава и да си я поделят. Само че всеки иска цялата територия за себе си и затова няма да могат да се разберат мирно и да си я разделят и това ги спира.
23
3
 
22
 
! Отговори
Норге преди 3 години
Четейки изказването на македонеца и като виждам как и той, и Заев са се хванали за членството им в НАТО, мога само да си представям как и какво ще говорят, ако не дай Боже станат и член на ЕС. Тези НИКОГА, ама наистина НИКОГА не трябва да припарват до евро съюза и това трябва да бъде цел номер 1 на всички бъдещи правителства в България занапред!
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли какво стана?Балканска работа. Досега Нато се тресеше пт глупостите на Гърция и Турция,а сега вече и на РСМ и България.Не сме ни за Нато ни за ЕС.
21
4
 
21
 
! Отговори
Е преди 3 години
Тоя само доказва, че самият той не е наясно с основните принципи в международната политика ! Дълг на всяка държава е, да защитава правата на своите граждани и сънародници в чужбина !
20
3
 
14
 
! Отговори
Откъде преди 3 години
са пендарите,дето ти плащат бе Пендаровски!Сръбски агент!
19
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта Румен Гадев пак се изложи за пореден път....
18
6
 
17
 
! Отговори
бълг.разузн.служби преди 3 години
Ще изпратим в Еуропската уния изказванията на Зайо Байо че външната ни министърка е ФРИГИДНАкучка и записа, в който той описва как щял да ни покаже СРЕДЕНпръст....
17
8
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Не Радев , а Вие господа макета и други подобни се месите в нашите вътрешни работи!Кого ще разузнават нашите служби си е наша българска работа!За България македонската върхушка са изменници на Родината и ще бъдат преследвани и трепани както те преследват и трепят бълското самосъзнание в РСМакедония!Не треперете чак толкова!
16
5
 
11
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Още като я обявиха тази среща ми се стори нелепо - Радев привиква тайните служби заради преследване на хора с българско самосъзнание в СМ.... Само дето не им даде тайни оказания пред камерите.
15
2
 
19
 
! Отговори
бълг.разузн.служби преди 3 години
Ще изпратим в Еуропската уния ония филм в който граждани на РСМ горят българското знаме!!!
14
1
 
20
 
! Отговори
бълг.разузн.служби преди 3 години
Ще заринем Еуропската уния с снимков материал как се унищожават в РСМ български църкви и военни паметници!!!
13
1
 
18
 
! Отговори
бълг.разузн.служби преди 3 години
Те сега им разказахме играта на мЪЪъкедонците.Ще заринен Еуропската уния с жалби и писма, в които се описва как се нарушават правата на македонците с българско самосъзнание в РСМ и как ДЕМОКРАЦИЯТА там я няма никаква!!!!!ДА би мирно седяло ,не би чудо видяло....!Не плюй в кладенеца от който пиеш вода!!!!Не пикай срещу вятъра...
12
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта пак се изложи.
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия СВмакедонците са много *** и това е най-голямото доказателство , че са чисти българи , като две капки вода сме...и то голи капки
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен до 4 преди 3 години
Той и онзи дебелия от Банкя нищо не направи за 11 години освен да напълни шкафчетата си ама хайде.
9
24
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Македонското име на Бойко щеше да е Бойче Тиквовски!
8
2
 
25
 
! Отговори
Еуропската уния преди 3 години
И ние получихме писмото, получено от кабинета на президента на Р.България от Културен център Иван Михайлов - Битоля и други граждани на Македония, които се идентифицират като местни българи и поради, както се посочва в съобщението, че са зачестилите прояви на нарушаване на техните права само поради факта, че се определят като етнически българи.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно има проблем и сега е важно Шитерландия да се извади от НАТО!
6
4
 
11
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Прав беше един пичч, дето написа, че Северно македонкурцците ще направят предизборната кампания на шкембе войвода, а той и баце,за благодарност че им подпишат паспорта, ама тоя път не българския, а брюкселския...
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩОТО ПА ББ ИЧ НЕ СЕ МЕСИ ХАХАХАХАХАХ