Заев към София: В НАТО сме, да не ни се пращат разузнавателни служби

Правата на самоопределящите се като българи не са нарушени, увери той
2 мар 2021 14:08, Елка Василева
182
Заев към София: В НАТО сме, да не ни се пращат разузнавателни служби
Снимка: архив, БГНЕС

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, цитиран от информационния сайт "Сакам да кажам".

"Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност българи, при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи "към коя етническа общност принадлежите". Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките“, каза премиерът на РСМ.

Още по темата

„Изпращам силно послание до съседна България да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост. Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби. Правата на гражданите са свещени. Надявам се, че това е било информационна среща, защото е недопустима намеса на една държава в друга държава, това е предвидено и в Договора за добросъседство", каза Заев.

„На разположение сме да отговорим на всички въпроси“, каза още Зоран Заев, след като президентът Румен Радев свика среща на шефовете на службите за сигурност с цел защита правата на гражданите от диаспората, пише "Сакам да кажам", цитиран от БТА. Срещата се състоя поради зачестилите случаи на нарушаване на правата на македонски граждани само поради това, че се самоопределят като етнически българи, съобщи кабинетът на Радев.

Заев каза също, че се водят разговори за промяна на името на управляващия СДСМ - Социалдемократически съюз на Македония, в съответствие с Преспанския договор с Гърция, съобщават още македонските сайтове. Това ще стане на предстоящите конгреси на партията. Една от идеите е за името Социалдемократи от Северна Македония. "Има и други идеи, започнахме дебатите открито и прозрачно, защото призоваваме всички да постъпват в съответствие с конституцията и законите и ние, разбира се, трябва да бъдем пример за това", каза Заев, който е и лидер на СДСМ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ЗарадиКакто виждаш, нещата не са били такива, каквито са ни изглеждали! Видя истерията в СРМ срещу България в опита им да влезнат в ЕС! - нима някой н ормален човек би могъл да си затвори очите затова?...
125
2
 
13
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Заев отново е нагъл!-как ще се самоопредели някой като българин ако това е забранено /или може би на него са му нужни доказателства?!/..Не съм съгласна нещата да се извъртат с оглед правене на българите на ***!Ние трябва да се уважаваме взаимно-без лъжи и манипулации..Властите в РСМ трябва официално да обявят, че т.н. техни съграждани "македонци" са български етнос с македонска националност-което е единствената истина! И това трябва да бъде отразено на всяко ниво там-от история до училище...
124
4
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 3 години
И мисля,че до няколко години,ще приключим този въпрос Северна Македония!
123
8
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 3 години
Предлагам:1. Започване на тайни преговори с Албания и Косово за създаване на партизангски отряди от двете страни с цел ескалация на ситуацията и подялба на СМ,а и да ангажират Сърбите,ако решат да се намесят 2. Тайни преговори с Турция за да си подсигурим тила,и обещаем да спазваме и техния интерес в СМ и наша дипломатическа подкрепа в спора им с Гърция и тяхна военна,ако Гърция се намеси3. Връщане на наборната служба и чести чести мобилизационни лагер-сборове за запасняци.Това предлагам
122
3
 
3
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 години
1912 г, 29 ноември, албанското знаме се вее на официалните сгради в Скопие, Битоля, Охрид, Тетово, Прищина, Митровица, Янина, Керкира, Дуръс, Шкодра, Елбасан. Българското правителство преговаря неуспешно с Временното албанско правителство за съдбата на Скопие.
121
1
 
2
 
! Отговори
кирчо преди 3 години
Абсолютно.
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония....................такава държава няма...............още по-малко Северна Македония.................хаха.................голям смях, северна, но само за Гърция!!!
119
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България има нов съсед.................Велика Албания!!!!
118
1
 
12
 
! Отговори
?!?! преди 3 години
Били членове на НАТО..........................хаха................голям *** е тоя............*** като гъбена чорба!!!!Това означава ли, че България няма право да защитава интересите си в Македония???
117
1
 
6
 
! Отговори
Е. Е. еее..... преди 3 години
Бря, бря.....Тия се изкарват по големи католици от папата.Били в НАТО....На теория да, но практически май са ,като нас разкрачени между Русия , ЕС, САЩ и НАТО...
116
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правата на българите в БЮРМ се нарушават от 1945г. насам, лъжец такъв! Българи са малтретирани, бити, изнудвани, притискани и т.н., даже и през 2021г. Над 100 000 македонци са вземи български паспорти, но се страхуват да се определят като българи, за да не бъдат тероризирани. Тази Северна Корея на Балканите, това посмешище на държава да внимава как ни говори и вместо да ни менторства, да се държи нормално!
115
3
 
20
 
! Отговори
ДобриятВойникШвейк преди 3 години
А ти не ни ядосвай,че да не се напием,да напълним една мешка с патрони и една с ракия,и да дойдем у Македония и да ви спретнем една война.Щи се види тесен света,куче сръбско!
114
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
таа хамерикнанска под.ло.га много да не лае, да не ги преименуват пак на БЮРм, БРЮм, или там каквото се наричаха доскоро, и каквото всъщност са си!...Какво като са в НАТА?
113
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев хленчи като бита магарица.
112
0
 
18
 
! Отговори
КаквоНАТОкакви 5 лв. преди 3 години
Туй нящо на снимката не ви ли мяза на КОМСОМОЛЕЦ-син на виден северномакедонски марксист с таз пострижка и червена вратовръзка?А бе да не нЕЕЕкоя издънка на дрУгАрЕ Тито?
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повордарската държава да ни върне Струмско.То е несправедливо отнето по Ньойския договор като наказатлност.Да ни се върнат и западните покраинини, Босилеград и царибродско
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да фашистите на днешното повордарие мъчат българите тамЗащо България мълчи за фашистките им методи???
109
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашиста Заев малтретира българите в повордарието.На фашиста Заев трябва да се забрани да се движи из Европа.
108
0
 
19
 
! Отговори
НАТО преди 3 години
Зайо твойта дупка РСМ не ни инересува!Оправай се сам!
107
2
 
15
 
! Отговори
Щирлиц до Зайо Байо преди 3 години
Клети ми Зайо Байо,пращат се не разузнавателни служби,а агенти на разузнавателни служби...Ей аман от недорасли КОНТРАРАЗУЗНАВАЧИ!!!!