Експерт: Българската общност в РСМ няма да намалее

Тъкмо напротив - ще се увеличи
5 мар 2021 22:40, Нели Христова
30

Република Северна Македония извършва преброяване на населението си, сред което има голяма българска общност.

"Българските институции от 30 години не са давали данни на северноатлантическите ни партньори по отношение на сънародниците ни в РСМ. В момента върви тиха кампания срещу българите там във връзка преброяването. Ако те кажат, че са българи, ще бъдат съдебно преследвани. Ето как липсата на официална позиция на нашата държава води до дезорганизация сред сънародниците ни в южната ни съседка", заяви в ефира на "Денят ON AIR", доц. Спас Ташев от БАН.

Той коментира репресирани ли са българите в РСМ.

"Нека да си спомним само ескалация на напрежение при колите с българска регистрация и натиска да си сменят номерата с македонски. И тук не става въпрос за македонски граждани с български автомобили, а хора с българско гражданство. Имаме ежедневни трудови миграции, няма как да забраним на идващите да работят от РСМ да имат български автомобили. Но имаше масирана полицейска акция, която искаше да стресира тези хора", добави Ташев пред Bulgaria ON AIR.

 Експертът смята, че общността ни няма да намалее след преброяването.

"Няма да спадне българската общността в РСМ след преброяването. Напротив - ще се увеличи. Само от босилеградския край са повече от 20 000 души", допълни той.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Босилеградският край какво общо има с РСМ не разбрах. То така може да цитирате и Царибродския край и българите в Украйна и Молдова. Босилеград е в Сърбия на политическата карта в момента, но там живеят българи, които не са промити като тези в РСМ. Като пишете и озаглавявате статии, мислете.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО: Не си разбрал. Болисеградскте българи, около 20 000 са се премесили в Македония. Това казва човекът
25
1
 
5
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Ако си направят по един днк тест всичките ще излязат българи ама нейсе:))
24
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Само да смеят да пипнат босилеградските българи и ще им разтаковам майката на макетата комплексирани.
23
4
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Abe vie davate li na turcite da karat koli s turski registracioni nomeri po cela godina bez da plastat nisto v Blgaria
22
0
 
4
 
! Отговори
За преди 1 месец
Бъдете здрави и се пазете и оставете тези политици,историци и други ици да се оправят и не се подлагайте на манипулация.
21
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Много е интересно,че в тези форуми има експерти за всичко. Като сте толкова можещи и знаещи станете историци,политици или други експерти и оправете нещата. Лесно е само да се критикува без значение кой и защо. Аз не мисля,че този спор ще се реши,ако няма добро желание от двете страни.Според мен в такива спорове трябва да се влиза с разбирателство и да се изслуша двете страни и тогава да се намери решение.И другото нещо старите хора са казали:На сила хубост не става. Освен това хубавите работи...
20
3
 
8
 
! Отговори
Вида преди 1 месец
гражданите на СР Македония могат да решат всичките си проблеми като поискат да проведат второто съединение с родината - ще влязат веднага в ЕС, няма да имат спор с България за историческата истина и ще свърши това грозно лакействане пред сърбоманите и потъпкване на идентичността им. Като обичат толкова Сърбия защо не се пишат сърби?
19
2
 
18
 
! Отговори
До Македонетца преди 1 месец
Прав си брато, няма българско малцинство в Македония, има българско мнозинство !
18
0
 
4
 
! Отговори
точно преди 1 месец
До Борис И аз щях да напиша това, но прочетох твоя коментар. Приказва се на едро, без елементарно съобразяване с фактите.
17
20
 
4
 
! Отговори
Македонетца преди 1 месец
Къкъв Българин в Македония няна таково мълценство в Македония
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам който македонец с български паспорт не се преброи като българин, да му се отнема паспорта. Защото е излъгал, че е българин, като го е придобил. И ще видите как ще има най-малко 100 000 българи в Македония.
15
4
 
26
 
! Отговори
МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ преди 1 месец
Положението на македонските българи е предопределено от кремълските колонизатори, от сръбските им лакеи и от македонският циг..анин Георги Димитров, който по заповед на кръволока Сталин, преследваше българите от Пиринска Македония да се регистрират като македонци. И до днес не се е променило отношението но руските ни шпиони по македонския въпрос, които в Брюксел гласуваха за легитимиране на ОМО Илинден. Въпросът с македонизма ще бъде решен при Новия световен ред, когато враговете ни ще изчезнат
14
3
 
32
 
! Отговори
Борис преди 1 месец
От кога Босилеград е Македония? От такива експерти и мисири буксува външната ни политика.
13
3
 
36
 
! Отговори
Само че преди 1 месец
Българите там не са просто общност, а основната част от населението ! Друг е въпросът как искат да се наричат, но кръвта на вода не става !
12
0
 
19
 
! Отговори
Milka преди 1 месец
До NB
Нещо бъркаш. Виж старите карти. Поинтересувай се за първите издания на Британската енциклопедия.... Преди 18 век Русия я няма на картите. Има Московия и Тартария.
11
16
 
11
 
! Отговори
NB преди 1 месец
Македония и Украйна................такива държави няма..................има само България и Русия!!!!
10
1
 
30
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Босилеградския край е в Сърбия, а не в МК, ама нищо, човеко е експерт...
9
7
 
21
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Анонимен7
Абе виждам, че на някой тук не му харесва да е българин, но тогава да не си вади български паспорт, а да си ходи където иска...Турците у нас са останали напълно съзнателно! Никой не ги е насилвал да живеят в България и да бъдат българи! Те сами са си избрали България за своя страна и са българи по народност и турци по етнос. Македонците са българи по етнос - не македонци! Няма такива хора с македонски етнос!
8
8
 
19
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Турчин.
Има голяма разлика - турците са в България по собствено желание, докато българите са окопирани и манипулирани там...Къде се бъркаш, дето те няма...Или искаш да кажеш, че вие не сте българи? Че така кажи, да си ходите, значи...В България всички са българи и който не смята така си отива...Просто и ясно!