БПЦ не стана Църква-майка на Македонската, а това е грешка, заяви проф. Топалов

Скопие променя учебниците за Албания и Гърция, но не и за България
6 мар 2021 14:47, Петя Славова
78


Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси с Р Северна Македония. Къде се препъна работата на историците този път и грешка ли е това, че БПЦ не прие искането на Македонската църква да ѝ стане Църква – майка?

"Фатална грешка. Аз знам, че специалистите по църковните дела ще оспорят моето становище, но това беше фатална грешка". Това каза в предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде пример, че отделянето някога и на българската църква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично.

"Все пак тогава българската църква се отдели и стана национална църква. Ако тя не беше направила това уставно нарушение, нямаше да имаме днес самостоятелна църква", добави проф. Топалов.

По думите му, по същия начин седи въпросът и сега.

"Македонската църква поиска българската да ѝ стане майка. От това по-знаково признание за българския характер на населението, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Според проф. Топалов, нашата православна църква слуша други духовници, какво ѝ казват, други заповеди, други нареждания, и тя не прие предложението.

"БПЦ слуша и руски и сръбски духовници, но преди всичко руски. Това ще бъде нейният неизкупим грях", категоричен е проф. Топалов.

Експертът допълни, че македонците променят онези неудобни места в учебниците си, които се отнасят до Албания и Гърция. Очевидно и Албания, и Гърция са им поставили същите условия, каза проф. Топалов.

"Те видяха, че с Гърция шикалкавене не може да има. За България – те се надяват, че или Ангела Меркел, или сега президентът Байдън, или някой друг ще ни натисне да ги приемем в ЕС, въпреки тяхното поведение и отношение им към България", казва Топалов и уточнява:

"Те са на принципа на китайската капка. Малко по малко – така все ще се пробие камъкът. Само че, българският камък е твърд и няма да се пробие от такива дребни балкански хитрини".

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR на 6 март от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Nikos PetrosАбе ние сме си славяни от Европа и Балканите, а ти си от Азия, няма да ви гоним да се връщате в Азия,но може да вземете поне Константинопол,няма да ни пречи.
49
6
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Най-кратките книги в света с по една страница "История на Република северна Македония","Кодекс на труда на ГиЦаните" и ""Готварската книга на сомалийците"
48
20
 
9
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
БЪЛГАРСКИ ТУРКО-ТАТАРИ -- ВЪН ОТ БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ .ДА ЖИВЕЕ ГЪРЦИЯ И БРАТСКИ ФИРОМ .БЪЛГАРИ -- НЯМА ОТ 1200 ГОДИНИ .
47
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Църквата в Македония ВИНАГИ е била българска и църквите са строени от българите,още веднага след покръстването на българите и дори през турско робство е била част от Българската екзархия.А ако видите старите области на българската църква,ще видите,че те заемат около 80% от територията на Балканския полуостров, затова много не обичат да говорят за тези области на българската църква и екзархия,защото по тях се вижда къде е било българско населението!
46
1
 
10
 
! Отговори
Това е неоспоримФАКТ преди 3 години
Мънкидонците са брутални интересчии, така че не е задължително да има връзка между това, какво мислят,какво говорят и правят,а още по-малко има връзка с истината.Ке ми дадеш паре, ке се престорам на маймун.
45
0
 
9
 
! Отговори
археологическаНАХОДК преди 3 години
Надпис в АНТИЧНА книжарница на Северна Македония: Поради изчерпване на "Историята на Северна Македония ",желаещите могат да я поръчат по телефона. Ще им бъде изпратена с кратък СМС !
44
4
 
8
 
! Отговори
ВМРО-комита преди 3 години
Ако сега стане от гроба Ванче Михайлов що ли ке стане в РСМ? Определено ще е интересно!ША фърчат косми и гаще до небесата...и набързо ще почнат да декламират на висок глас:"Аз съм българче,обичам нашите планини зелени....БЪЛГАРИН да се наричам, първа радост е за мен!"
43
2
 
12
 
! Отговори
мЪЪкедонски неволи преди 3 години
Омръзна ми да ни занимават с болните от психиатрията до Вардара.Нахиленият Зайо Байо е измамно приветлив и плъзгав катПЛУЖЕК.А агресивният тон и враждебното отношение на официалните власти в РСМ и пейзаните македонисти е знак, че те все още не са си написали домашното за България.
42
1
 
10
 
! Отговори
празна работа преди 3 години
...били българи...не били българи...Откакто чобаните се захванаха с политика,нито политиката е политика,нито сиренето-сирене!
41
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател от ООН преди 3 години
И Заю Баю и Мицковски са крадци на българска история-Фалшификатори!Историята ВИНАГИ се основава на архиви и документи.Всички архиви от най-големите хранилища по света - Византийските архиви,Лондонския Императорски архив, Истанбулските архиви и пр. сочат точно това, което е записано в Българската история.Единствено историта на психопатите от РСМ се основава на мултиетническо смукане от пръсти.ВЕТО до ДУПКА!Никакви отстъпки и само сопа за северните макета, докато не изкоренят антибългаризма!
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Anonimenда и иван вазов има стихотворение,където пише,че самуил е македонски цар!
39
6
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
I Ivan Vazov epredi 130 godini v Istambul e razlikaval Makedonecat kato razlicen ot Blgarina,Arnautina ,Grkat, ArapinatA nekoi nacionalisti i sega ne mogat da razlikavat
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименне само той...след руска намеса стават българи...голяма част от българските възрожденци тогава от районите на габрово,трявна и т.н са се гърчеели и с гордост са заявявали,че са гърци.
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иван Вазов е потомък на преселници от Кукушко.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите тези жандармеристи едва ли са били по-мили с опозиционерите от новоприсъединените земи през 2СВ.------- В новоприсъединените земи една голяма част от жандармеристите са били местни. Повтаряте глупости на чужда пропаганда. Партизаните не са опозиционери, а терористи и са избивани съгласно Женевската конвенция. Освен това срещу партизаните са се били и доброволни отряди от българи - т. нар. Ловни роти.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в сандански имам съседи,които имат някакви роднини в серес и често ги посещават.освен гръцки говорят и език много близък до нашите баби и дядовци,който те наричат македонски!
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БунгарДа можех, сто плюса щях да ти дам!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
македония сама по себе си е разделена...в банско и разлог има родове,чийто корени са от района на драма в егейска македония.значителна част от тях имат някакви роднини там.аз лично имам роднини в кавала...от дядо знам,но от над 30 години не сме се виждали.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено е РСМакедония да чувства Сърбия по-близка от България.През 1СВ и през 2 СВ ОСОБЕНО БГ власти за краткия период на ОКУПАЦИЯ не са били особено мили към населението, което не е било с български корени.През 2СВ БГ жандармеристи са забивали на колове главите на БГ партизани, това е документирано със снимки и политически коректната власт днес може само да го премълчава.Същите тези жандармеристи едва ли са били по-мили с опозиционерите от новоприсъединените земи през 2СВ.
31
13
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Ако не се правихме на велики и бяхме допуснали Македониа да започне преговори за асоцииране в EU и след като стане равноправен член и след това и Шенген,ето ти премахване на граница и ще си бъдем заедно и няма да ни мразят. Тогава можем да си говорим колко сме с обща история и колко сме близки. Сега с действията си само ги озлобяваме и ги караме да ни намразят още повече.Превдопатриотизма на ВМРО води до този кйор сокак,че и други им се връзват....