БПЦ не стана Църква-майка на Македонската, а това е грешка, заяви проф. Топалов

Скопие променя учебниците за Албания и Гърция, но не и за България
6 мар 2021 14:47, Петя Славова
78


Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси с Р Северна Македония. Къде се препъна работата на историците този път и грешка ли е това, че БПЦ не прие искането на Македонската църква да ѝ стане Църква – майка?

"Фатална грешка. Аз знам, че специалистите по църковните дела ще оспорят моето становище, но това беше фатална грешка". Това каза в предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде пример, че отделянето някога и на българската църква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично.

"Все пак тогава българската църква се отдели и стана национална църква. Ако тя не беше направила това уставно нарушение, нямаше да имаме днес самостоятелна църква", добави проф. Топалов.

По думите му, по същия начин седи въпросът и сега.

"Македонската църква поиска българската да ѝ стане майка. От това по-знаково признание за българския характер на населението, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Според проф. Топалов, нашата православна църква слуша други духовници, какво ѝ казват, други заповеди, други нареждания, и тя не прие предложението.

"БПЦ слуша и руски и сръбски духовници, но преди всичко руски. Това ще бъде нейният неизкупим грях", категоричен е проф. Топалов.

Експертът допълни, че македонците променят онези неудобни места в учебниците си, които се отнасят до Албания и Гърция. Очевидно и Албания, и Гърция са им поставили същите условия, каза проф. Топалов.

"Те видяха, че с Гърция шикалкавене не може да има. За България – те се надяват, че или Ангела Меркел, или сега президентът Байдън, или някой друг ще ни натисне да ги приемем в ЕС, въпреки тяхното поведение и отношение им към България", казва Топалов и уточнява:

"Те са на принципа на китайската капка. Малко по малко – така все ще се пробие камъкът. Само че, българският камък е твърд и няма да се пробие от такива дребни балкански хитрини".

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR на 6 март от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северномакедонските крадци и лъжци ще ни излъжат.Нека стоят под сръбско робство.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пмня, че когато македонската църква поиска българската да и стане църква-майка Гундяев се противопостави и каза ,че Руската църква никога няма да го допусне. Същото направи и сръбската църква.Втори въпрос е защо нашата Патриаршия се подведе и им клекна?Сигурно защото всичките ни патриарси бяха хора на ДС и бяха свикнали да се подчиняват на Кремъл.Не можем още да си извадим главата от там, където ни я пъхна СССР през 1944та година. Къде да намерим втори Раковски , Ботев и Левски?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, много добре знаете защо стана така и кой не даде на БПЦ да стане Църква-майка на македонската. Дори го споменавате в интервюто което ви прави чест, за разлика от нашите политици които мълчат като риби щом им разклатят пръст от Русия. Поп Гундяев се развика по телефона на нашите клирици, както викаше и тропаше по масата на мухлясалия ни прецидент и клириците ни послушно и безропотно сведоха глави и се отказаха да станат попечители на македонската църква.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се ли молят правилно на един и същ Господ, щом са се объркали Господ ще ги накаже. Кои сме ние да съдим един братски народ и да трупаме карма. Важно е да се реве и циври.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са на принципа на китайската капка. Малко по малко така все ще се пробие камъкът--------Израз "китайска капка" няма.Има китайско мъчение с капки, но това няма връзка с поговорката "Капката пробива камъка".Нещо се опитва да се прави на умен тоя.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гладна кокошка просо сънува!
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо...Тъпотоа пък на бай *** от времето на бай тошо му е набито в главата,че македонци няма и че те са българи!
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо ли не си гледа старините тоя?
2
2
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
От дърт турчи...ходжа не става,а от...промит македонец става само промит...мозък.Туй му е набито в македонската...кратуна и това повтаря кат...папагал;българите са...татари и наши вечни...врагове.За това...вето до откат.ЕС през...крив макарон,докато вземат малко да...помислят с това което е...останало в главите им.
1
11
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Топалов сигурно не знае да се прекръсти, седнал да дава акъл на Светия Синод...