Георгиевски: Всички писма на Гоце Делчев са на български език

В Македония това е тайна, защо, пита бившият премиер на РСМ
8 мар 2021 20:37, Елка Василева
114
Георгиевски: Всички писма на Гоце Делчев са на български език
Снимка: архив, БГНЕС

Гоце Делчев е пишел писма на официалния български език. По онова време всеки е знаел да пише на български, а това в Македония е тайна. Никъде не е написано, никъде не е обсъждано. Поставя се въпросът защо това е скрито, заяви бившият министър-председател на Република Северна Македония Любчо Георгиевски по радио „Канал 77“, цитиран от скопската електронна медия Press24.

Още по темата

Според Георгиевски езиковият спор с България се решава чрез косвени позиции, а историята между България и Македония през XIX и XX век не е толкова черна, колкото бива представяна.

„Какъв е проблемът да кажем, че по времето на Османската империя във всички македонски организации официалният език, който се е използвал, е бил българският? Тогава всеки е знаел да пише на български. Това е тайна в Македония, никъде не е написано, обсъждано. Тук е проблемът – ако го криеш, възниква въпросът защо го криеш. Арабският е официалният език в Турция до реформите на Ататюрк. Турците не крият това и днес. Трябва да си признаем, да бъде едно въведение, вместо българската теза. Преди кодификацията на македонския език македонската интелигенция официално използва българския език. Отваряш един документ на ВМРО, всички са написани на официалния български език. Така че всички те, писмата на Гоце Делчев, всички писма на Делчев, са на официалния български литературен език“, заяви бившият македонски премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
ЕнемаТАКОВАжювьотньо преди 3 години
Преди кодификацията на македонския език македонската интелигенция официално използва българския език....БРЕЙ...тцъ...тцъ...змията си сменя кожата!!!!!Та значи преди КОДИФИКАЦИЯТА /1945г./ не е имало македонски език и местното население барабар с интелигенцията/воеводите от ВМРО/ са използвали МАТЕРНИЯ си език -т.е. БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!Ууу бре братя *** оти се срамите да се наречете ***-т.е.татари?!
38
0
 
2
 
! Отговори
ясно виждам преди 3 години
Благодарение на такива типове, можем да си създадем представа канската омраза на "братския руски народ и неговия асимилационен подход".
37
1
 
7
 
! Отговори
о неразумни юроде .. преди 3 години
Нещо пак ми намирисва на македонско шикалкавене ала приказки от Шехерезада....Те били македонци а *** говорили и пишели на литературен български език...МДАаАааа...много дълбокосмислено...напрафо ФИЛОСОФСКО...Нещо ми напомня за ония виц,че и Марадона е македонец ,понеже едната му баба се казвала МАРА ,а другата баба се казвала ДОНА...ЧИСТ МАКЕДОНЕЦ ЕЙ БОГУ....!
36
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Демек македонците ги има от векове,но са използвали българската азбука и език така,както турците арабските букви и език.Много са хитри тези новобългари,ц,ц.
35
0
 
6
 
! Отговори
Пълен идиотизъм!!! преди 3 години
То по тая логика понеже всички българи в България също говорят на български език следователно и те са македонци...Отваряш един документ на ВМРО, всички са написани на официалния български език...Отваряш документи на царство България и всички са написани на официалния български език...следователно всички българи са македонци...
34
0
 
0
 
! Отговори
Кой преди 3 години
До Анонимен: Да, проблемът ми е в клавиатурата. Ще внимавам повече! Но твоят определно е в познанието на българския език, ако ти си този, написал КОМЕНТАР 39.
33
0
 
3
 
! Отговори
Кой преди 3 години
До Анонимен: Ха-ха-ха! Тава е резултатът от неглижирането на проблема от страна на нашите управници и търсенето на национална легитимност от нашите тотално объркани от "Маедонистчната" пропаганда съседи.
32
2
 
0
 
! Отговори
Кой преди 3 години
До Анонимен: Първо ти се научии да пиеш на литературен български език и след това коментирай!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми знаели да пишат на български представете си!Е на къф език да пишат като са си българи.?Тия в Повардието съвсем психясаха.И до сега обществото не знаело.Боже ела си събери вересиите!Те заговориха на днешния македоносръбски едва от 70 години. Откакто им измислиха езика в Белград.
30
3
 
3
 
! Отговори
Кой преди 3 години
До Тъга Но защо нашите управници пропуснаха толкова години да подпомогнат тези хора? Нима нямаха възможности да прокламират българския език и култура, та се стигна до издевателтва и горене на замето? Далеч съм от мисълта, че Македония е българска. Реалността е вече друга. Но защо допуснахме тази омраза?
29
1
 
21
 
! Отговори
Тъга преди 3 години
Хората се страхуват да кажат че дедите им са били били българи и че са говорили на български. Този страх е в следствие на сръбските зверства и издевателства в цяла Македония и тези рани няма как да зарастнат лесно.
28
1
 
28
 
! Отговори
Кой преди 3 години
Господин Георгиевски е прав. Наистина всички грамотни хора в Македония в миналото са писали на литературен български език, то се знае защо. Защо това е тайна? Някой трябва да обясни на нашите съседи. Сега реалността е друга. Нов измислен на база българския диалект и доста "сърбизиран" официален "македонски език", с който сме принудени да се соъбразяваме при договори между двете страни. Друг е въпросът защо австрийците не твърдят, че не говорят немски, а специфичен диалект и това не ги смущава.
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите останали да живеят в днешната РСМ са дълбоко малтретирани и облъчвани със сръбска пропаганда в продължение на почти 100 години! Има шанс за промяна, но нещата ще станат бавно и много трябва да се обяснява, а също така на хора като Любчо трябва да се оказва подкрепа!!!
26
1
 
34
 
! Отговори
Браво Любчо! преди 3 години
Достоен и смел Македонски Българин е Любчо! Само така! С факти и доказателства срещу отровния комунистически македонизъм!
25
2
 
21
 
! Отговори
БРАВО НА ЛЮБЧО! преди 3 години
Кой каквото ще да казва, ама Любчо Георгиевски е велик българин.Напомням на ония македонски българи, които са се отказали от българщината, че след смъртта те ще бъдат съдени за това не само от Господа, но и от собствените им деди и пра-деди, които са живеели в този свят като достойни българи... врачанин
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОСТО ЗАЩОТО ТАКЪВ ЕЗИК ПРЕДИ 1945 г. НЕ Е ИМАЛОА те са голями дяволи. Ще си изфабрикуват антични надписи на македонски още от времето на Моисей, кога е написал Стария завет на чист съвременен македонски език.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В света на интернет, когато световната информация е толкова лесно достъпна, да вярваш че само шепа хора ти казват истината, а всички други държави по света я изопачават нарочно си е чиста лудост. Всички историци по земното кълбо са се наговорили да лъжат бедните македонци.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не всички макета са толкава захлупени, че да вярват на сръбската пропаганда. Ама има и такива *** парчета, че само тояга ще ги оправи.
21
0
 
22
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Тоя малко по малко ще стигне до верният извод, че те са били българи.------Не е "тоя", а е г-н Георгиевски, който има смелостта да покаже вратата на американския посланик, когато същият се опитваше да се меси във вътрешните работи на Република Македония. А Люпчо Георгиевски тогава беше премиер.
20
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Само тия със Стокхолмския синдром не поемат и не поемат! И тука дървените глави са ни много, ама там има и чугунени! Явно много са ги трепали е е++ли сърбите!