Георгиевски: Всички писма на Гоце Делчев са на български език

В Македония това е тайна, защо, пита бившият премиер на РСМ
8 мар 2021 20:37, Елка Василева
114
Георгиевски: Всички писма на Гоце Делчев са на български език
Снимка: архив, БГНЕС

Гоце Делчев е пишел писма на официалния български език. По онова време всеки е знаел да пише на български, а това в Македония е тайна. Никъде не е написано, никъде не е обсъждано. Поставя се въпросът защо това е скрито, заяви бившият министър-председател на Република Северна Македония Любчо Георгиевски по радио „Канал 77“, цитиран от скопската електронна медия Press24.

Още по темата

Според Георгиевски езиковият спор с България се решава чрез косвени позиции, а историята между България и Македония през XIX и XX век не е толкова черна, колкото бива представяна.

„Какъв е проблемът да кажем, че по времето на Османската империя във всички македонски организации официалният език, който се е използвал, е бил българският? Тогава всеки е знаел да пише на български. Това е тайна в Македония, никъде не е написано, обсъждано. Тук е проблемът – ако го криеш, възниква въпросът защо го криеш. Арабският е официалният език в Турция до реформите на Ататюрк. Турците не крият това и днес. Трябва да си признаем, да бъде едно въведение, вместо българската теза. Преди кодификацията на македонския език македонската интелигенция официално използва българския език. Отваряш един документ на ВМРО, всички са написани на официалния български език. Така че всички те, писмата на Гоце Делчев, всички писма на Делчев, са на официалния български литературен език“, заяви бившият македонски премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари