Пендаровски: Каракачанов наруши Договора за добросъседство

Повод за реакцията стана поздравът на министъра за 8-ми март
10 мар 2021 07:48, Нели Христова
93
Пендаровски: Каракачанов наруши Договора за добросъседство
Снимка: БГНЕС

Осмомартенска честитка на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана повод за гневна македонска реакция. Вчера той публикува във фейсбук поздравление за женския празник на фона на карта на Велика България, включваща територии от днешни Македония, Албания, Гърция и Сърбия.

По този повод веднага реагираха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предава "ТВ 21".

"Президентът Пендаровски винаги е казвал по отношение на изявленията, които идват от София, че те представляват открито нарушение на Договора за добросъседство и подкопават доверието между двете страни и народи. Подобни действия противоречат на основните принципи и ценности на НАТО, в който и двете страни са равноправни членове", се казва в реакцията на кабинета на Пендаровски.

Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, подписано от министър-председателите Зоран Заев и Бойко Борисов през 2017 г., член 11, параграф 3 гласи: "и двете договарящи страни нямат и няма да показват териториални претенции една спрямо друга", напомня изданието. И добавя: "Каракачанов не за първи път прави провокативни изявления, които само разпалват огъня между двете страни. До момента страната не е реагирала официално на нито едно от изявленията му."

 

Честит празник!

Публикувахте от Красимир Каракачанов в Неделя, 7 март 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
4
 
! Отговори
Фригиднакууучка преди 3 години
И Заю Баю и Пендара са крадци набългарска история-Фалшификатори!Историята ВИНАГИ се основава на архиви и документи.Всички архиви от най-големите хранилища по света - Византийските архиви,Лондонския Императорски архив, Истанбулските архиви и пр. сочат точно това, което е записано в Българската история.Единствено историта на психопатите от РСМ се основава на мултиетническо смукане от пръсти.ВЕТО до ДУПКА!!!!Никакви отстъпки и само сопа за северните макета, докато не изкоренят антибългаризма !
59
2
 
3
 
! Отговори
ВМРО-комита преди 3 години
Омръзна ми да ни занимават с болните от психиатрията до Вардара.Нахиленият Зайо Байо е измамно приветлив и плъзгав катПЛУЖЕК.А агресивният тон и враждебното отношение на официалните власти в РСМ и пейзаните македонисти начело с президенто им Пендар е знак, че те все още не са си написали домашното за България.Че чакат и ще гледат Еуропската уния през крив македонски макарон!!!
58
1
 
2
 
! Отговори
Амон Ра-египетскиБОГ преди 3 години
Не знаех,че има египтяни в Македония,това е голям майтап,ама няма пирамиди,няма фараони,тия северни хора не си пият хапчетата!Изкарват се древни ,та по-древни и от кроманьонците от преди Христа.
57
0
 
2
 
! Отговори
преброяване в РСМ преди 3 години
Така се прави,обявяват се малцинства,после се тероризират,после се ходи пред ЦК на КОМИНТЕРНА или друга по голяма международна организация/например-БХК/да се искат пари да се интегрират малцинствата и така държавната мафияправи пачка на гърба на "малцинствата".В мътна вода се ловят ШАРАНИ!!!!
56
2
 
3
 
! Отговори
египтянин от РСМ преди 3 години
Шумадийско чувство за хумор.Антиките от РСМ продължават с комунистическите, тарикатщини, усвоениот др.Тито и КОМИНТЕРНА-правиш се на умряла лисица и на запад,и на изток.Не желаем да вписвате в устава на тази югопровинция достойното име българи!Ние вече нямаме нищо общо с вас,не заслужавате честта да се наричате българи.Срам би било за всеки от нашите прадеди да види как днес внуците им се сърбеят и плюят и храчат по майка България! Бройте се за албанци,оставете българите на мира!
55
0
 
2
 
! Отговори
Каракачанков преди 3 години
Паживьом увъйдим!Да изчакаме края на преброяването и да видим, но ако се окаже че в тази държавица живеят под 1.5 млн.жители и 40% албанци, годинките и са преброени, ....Айнту...Цвайту...Драйнту ...ДРЪНььььь!!!!!
54
1
 
3
 
! Отговори
Г.Галилей към Пендар преди 3 години
Екватора е едина мислена линия която разделя земното кълбо на южна и северна Македония.
53
2
 
3
 
! Отговори
вето до дупка! преди 3 години
Проба грешка,проба грешка и така след някоя и друга ДЕСЕТИЛЕТКА ще узреят за Еуропската уния.
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сан Стефанска България не значи териториториални претенции ,това е исторически факт!Тогавашното българско население на Македония се е радвало на договора подписан в Сан-Стефано,за това и са поздравленията на Каракачанов.Явно днешните македонци се радват ,че Македония не е получила свобода ,а е останала под османска власт!
51
3
 
6
 
! Отговори
Реалист от запада преди 3 години
А пък вие ***, наричайки ни тюрки , номади и татари, крадейки езика и историята ни - сте най-големитр ни "приятели". Смрад негодна... Добитъци!
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенделовски да покаже карта от "Македонски митове и легенди от Югославска Македония 1944-1991 година"
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Педеровски трябва да научи урок от България.Той е сръбски еничарин, но Самуил е български цар.Докато не напишат в учебниците истината, че Самуил е български цар, ще чакат.Не ни трябват врагове, крадци и лъжци в ЕС.
48
2
 
1
 
! Отговори
Granik преди 3 години
Тоя Стево май не е возен на задната седалка в джипката .
47
1
 
1
 
! Отговори
? преди 3 години
До БунгарА с прочита на световната историография?
46
1
 
11
 
! Отговори
Справедлив преди 3 години
Граждани на РСМ, които имат български паспорти, а се пишат македонци, да им се взимат българските паспорти, щом признават, че не са българи!
45
7
 
7
 
! Отговори
КРАСЕ ПРАСЕ преди 3 години
"Едва" 328 (македонски) българи са се регистрирали да гласуват на предстоящите парламентарни избори в България!!! ШКЕМБЕ къде са парите от паспортите?????
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-н каракара ,дърляте се с македонците , а през това време продадохте България на турците - Българската земя наполвина вече е изкупена от турци, тецове,фабрики,хотели,имоти - турски. По цели градове и села говорят турски -напр. Асеновград,Кърджали и тн , дори ромите се турчеят , ама това не е проблем за каракача
43
16
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Държим се с Македониа като Диктатор.Не разбрахме ли,че това е независима равнопоставена държава,съседна на България. Не е задължително нашия прочит на историята да съвпада с техния.Не винаги сме били от една и съща страна на бариерата,и ние много добре го знаем това,но продължаваме да робуваме на измислен Национален идеал.
42
3
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Видях картата, никъде на нея не пише ''България'', така че може да е карта на Македония.
41
3
 
9
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До Mopcku_На тях пък, цялата държава им се крепи на омразата към България!