Пендаровски: Каракачанов наруши Договора за добросъседство

Повод за реакцията стана поздравът на министъра за 8-ми март
10 мар 2021 07:48, Нели Христова
93
Пендаровски: Каракачанов наруши Договора за добросъседство
Снимка: БГНЕС

Осмомартенска честитка на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана повод за гневна македонска реакция. Вчера той публикува във фейсбук поздравление за женския празник на фона на карта на Велика България, включваща територии от днешни Македония, Албания, Гърция и Сърбия.

По този повод веднага реагираха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предава "ТВ 21".

"Президентът Пендаровски винаги е казвал по отношение на изявленията, които идват от София, че те представляват открито нарушение на Договора за добросъседство и подкопават доверието между двете страни и народи. Подобни действия противоречат на основните принципи и ценности на НАТО, в който и двете страни са равноправни членове", се казва в реакцията на кабинета на Пендаровски.

Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, подписано от министър-председателите Зоран Заев и Бойко Борисов през 2017 г., член 11, параграф 3 гласи: "и двете договарящи страни нямат и няма да показват териториални претенции една спрямо друга", напомня изданието. И добавя: "Каракачанов не за първи път прави провокативни изявления, които само разпалват огъня между двете страни. До момента страната не е реагирала официално на нито едно от изявленията му."

 

Честит празник!

Публикувахте от Красимир Каракачанов в Неделя, 7 март 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежко е да си президент на измислена от Коминтерна държава - трябва постоянно да се преструваш, че те има и че няма да изчезнеш утре.
39
2
 
1
 
! Отговори
NDZ преди 3 години
Шестдесет и четири страници за г-н Пендаровски:https://sitebulgarizaedno/old/pesnopoika6.pdf
38
3
 
13
 
! Отговори
Ха! преди 3 години
Много бързо научи, какви са принципите и ценностите в НАТО! Защо не гледа, че в измислената му държава провокациите са всекидневие? Да не мисли, че като е в НАТО, ние трябва да си мълчим?То не беше чупене на плочи, горене на знамена,всеки ден бълване на змии и гущери срещу България, променят народността на отдавна починали хора и какво ли още не! Не гледа гредата в собственото си око, а треската в окото на другите!
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре Албания ще ви покаже в картата на Велика Албания, Сърбия ше ви покаже картата на Велика Сърбия. Гърция ще ви покаже картата на Източната римска империя и вие пак ще квичите, но това е истината. македонска държава е нямало допреди няколко години.
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голема работа че ви е показал историческата истина в очите. С вас трябва да се действа радикално, иначе ще се качите на всички на главите.
35
8
 
5
 
! Отговори
караедеотин преди 3 години
Ми то от червено *** кво да очакваш!?Заради личен интерес готов да затрие цяла държава!
34
4
 
14
 
! Отговори
А бре Стево преди 3 години
Дедо ти е бил Българин.Ти що си.
33
2
 
15
 
! Отговори
Неутрално преди 3 години
Нормална реакция на съседа Пендаровски. Миналата година по някое време бе публикувана карта на Турция, включваща около половината от днешната територия на България и обширни райони в днешна Гърция. Тогава Гърция реагира остро и това също беше нормално. Не беше нормална липсата на реакция в България. Ако мълчанието на премиера Борисов се вписваше в ролята му на доверено лице на един съвременен турски държавник, мълчанието на вицепремиера Каракачанов беше не само неоправдано, но и необяснимо.
32
6
 
18
 
! Отговори
БЕН преди 3 години
Македония е изкуствено създадена държава отТИТО И СТАЛИН ,като голяма част от територията и евзета от БЪЛГАРИЯ. Пълна е с албанци.Една малка част от населението и е съставена от гръцки племена в древността,но по голяма част от населението и са прабългари и траки, посръбчани.ТОВА Е ИСТИНАТ.Утре ще кажат че ЛЕВСКИ И БОТЕВ СА ТЕХНИ, И ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИМ ВДИГАТ ГИГАНТОМАНСКИ ПАМЕТНИЦИ. МАЛКИТЕ СА РЕВНОСТИ В ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА ИЗГЛЕЖДАТ ГОЛЕМИ.
31
5
 
11
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
Toй Каракачанов ако няма огън от двете страни трябва да си закрие партията, която изцяло се крепи на тази подклаждана омраза. Тая партия е също като ДПС. Не е приемлиово да публикува подобна карта. Не мисля, че щеше да се приеме много добре някой в Турция да публикува така карта на великата османска империя, където България е нейните предели. Това са излишни неща, които шкембеле войвода мн добре знае, но и разбира че тряя закрива ако ги няма
30
1
 
7
 
! Отговори
Do 34 преди 3 години
Ехеее всичко ти разбрах, вече в CV-то ще пиша, че говоря и северно-македонски. Само да не се окаже, че пишеш на български с латинска азбука.
29
3
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ми каквото повикало, такова се обадило !!!Принципно каракачанката е сгафил, тази картичка е на вмро, а не на Република България, която представлява !!!
28
5
 
16
 
! Отговори
88 преди 3 години
Сръбско *** и комунист говорещ на български диалект...какво недоразумение
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велика БългАрия ви честити женския ви празник, татари.
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 6 часа и намериха лаптопа му!
25
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Пендаровски, невъзможността да се открият македонски монети от средновековието доказва, че още тогава в Скопие са използвали кредитни карти!
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези 60kлyци трябва да им бием шута както Гърция, Това са бездарно племе.
23
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само името на президента им говори, какви възгледи има този човек! Кръстен на партизанското име на Кръсте Цървенковски, дългогодишен комунистически лидер на Комунистическа Македония, с псевдоним Стево в партизанския отряд от Прилеп!Не може един т.ъп югославски комунист, като СТЕВО пендаровски да е модерен и да иска държавата му да върви напред!
22
6
 
25
 
! Отговори
Претенции преди 3 години
България ако има претенции към македония няма да праща картички за 8 март, а армията си.Затова не се насирайтв верно толкова.
21
6
 
21
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Да живее България!!!