Пендаровски: Каракачанов наруши Договора за добросъседство

Повод за реакцията стана поздравът на министъра за 8-ми март
10 мар 2021 07:48, Нели Христова
93
Пендаровски: Каракачанов наруши Договора за добросъседство
Снимка: БГНЕС

Осмомартенска честитка на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана повод за гневна македонска реакция. Вчера той публикува във фейсбук поздравление за женския празник на фона на карта на Велика България, включваща територии от днешни Македония, Албания, Гърция и Сърбия.

По този повод веднага реагираха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предава "ТВ 21".

"Президентът Пендаровски винаги е казвал по отношение на изявленията, които идват от София, че те представляват открито нарушение на Договора за добросъседство и подкопават доверието между двете страни и народи. Подобни действия противоречат на основните принципи и ценности на НАТО, в който и двете страни са равноправни членове", се казва в реакцията на кабинета на Пендаровски.

Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, подписано от министър-председателите Зоран Заев и Бойко Борисов през 2017 г., член 11, параграф 3 гласи: "и двете договарящи страни нямат и няма да показват териториални претенции една спрямо друга", напомня изданието. И добавя: "Каракачанов не за първи път прави провокативни изявления, които само разпалват огъня между двете страни. До момента страната не е реагирала официално на нито едно от изявленията му."

 

Честит празник!

Публикувахте от Красимир Каракачанов в Неделя, 7 март 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Разбира се, че сърбите ще сънуват провокации! Гузен негонен бяга! Страхуват се и от сенките си...Затова казвам, че този театър там трябва да се прекрати незабавно - това, което сърбите правят там със сънародниците ни - прекръстването им, създавенето им на нов език, на нова писменност, на нова история, това е срам за човечеството и трябва да се прекрати незабавно! СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИТЕ В СРМ, ВСИЧКИТЕ ПРЕКРЪСТЕНИ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ ТАМ! НЯМА ТАКЪВ НАРОД МАКЕДОНЦИ, НЯМА! СЪД за СЪРБИТЕ!
79
4
 
1
 
! Отговори
Пендо=фашист преди 3 години
родоотстъпника Пендаровски = фашист с голяма букваПендо не пипай българите в СРМ.Пендо ако си лакей на сърби и други нащастници това е твой проблем.Не пипай българите в струмско, скопско и охридско, те са 120 хиляди с доказани български корени.И много повече които ги е страх от бандитското ви фашистко управление.Долу ръце от българите.
78
4
 
1
 
! Отговори
Пендаровски-Родоотст преди 3 години
Пендаровски-Родоотстъпник, котролирай си мозъка!!!Не сгрегирай българите в скопско.В СРМ живеят 120 000 българи.Това са 10% от населението.
77
4
 
1
 
! Отговори
Нено преди 3 години
До ХичоХа,нима вярвате на "македонските"политици?Днес кажат едно, утре друго!
76
0
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Има доста антични карти където картинката е по различна. Стига сме пробурвали ситуация от даден исторически период. То и Дедеагач е било българско,ама сега Александрополис е Гърция. Било е българско 13 години,а преди това и след това картинката е друга. Само пример давам.
75
2
 
4
 
! Отговори
Брюкселски финансист преди 3 години
За сведение на Пендаро: невъзможността да се открият македонски монети от древната античност и Средновековието доказва, че още тогава в Скопие са използвали кредитни карти и крипто валута!След дълги и упоритиразкопки Северномакедонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 6 часа и намериха лаптопа му!
74
2
 
3
 
! Отговори
Латун Пендар- менте преди 3 години
Да попитам господинот Пендо : Каракачанот ли я црта мапата? Не е ли карта карта на Балканския полуостров от 1912г.?
73
2
 
2
 
! Отговори
татарКЪМбратеПЕНДАР преди 3 години
СтевоПЕНДАРА мЪкедонски, гордоизтъпани се насред мегдано,и ду пето му пак нас рано,цъка-цъка луди коментари,много труд за малко пари.Нейде там в Скопский ДИСНИЛЕНД,антични историчари каканижат псалми жални,че албанец пак ги гази изодзади.Пискат, врякат, и реват,за Еуропска уния пищят.
72
3
 
2
 
! Отговори
БАН към Пендар преди 3 години
Предложената от проф.Божидар Димитров /светла му памет !/НАГРАДА от 100 ХИЛЯДИ НЕМСКИ МАРКИ на Титовите историчари, Коминтерновски политичари и вся остальная сволачь-за представяне на АВТЕНТИЧЕН МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК...остана НЕПОЛУЧЕНА...оти такова жювьотнь нема!
71
2
 
2
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВкъмПЕНДАР преди 3 години
И да знаеш, българите нямаме претенции за Луната, ваша си е.Ехь,Луно,Луно земьо македонска....
70
2
 
2
 
! Отговори
е ле па тия... преди 3 години
Од Вардарот по длибоко нема и од Шар планина по високо нема.Само племето МАКЕДОН е по старо от динозаврите.
69
3
 
3
 
! Отговори
Скопски историчар преди 3 години
Каква е историческата истина след като ти Пендаро не си историк,а си роден и израснал като измислен северномакедонец от далечната 1945г.,пряк потомък,на Филип и Александър Македонски и пишеш на измислен и набъкан със сърбизми,български език.Въпроса е как ние можем да накараме и убедим всеки,северномакедонец да стигне чрез исторически извори до убеждението,че е всичко друго но не и потомък на древните македонци,които историята е отнесла като етнос от тези земи преди повече от 2000 г.........
68
3
 
2
 
! Отговори
заСВЕДЕНИЕна Пендара преди 3 години
Хората са го казали: две държави с един народ!Това изчерпва всички коментари.
67
2
 
2
 
! Отговори
густо майна Филибето преди 3 години
Обърках се от Филипополис,,,,аз съм истинския македонец защото живея в град основан от пра,,,пра,,,1000 пъти пра дядо ми Филип Македонски,онези чукондури от Вардаро ще ги съдя ,че искат да ми откраднат идентичността!Кой знае от къде са се досурнали в бащини ми двори и първата им работада ми отнемат историята и езика !
66
4
 
5
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
Ако изобщо се приеме,че днес съществува"македонски език",много ми е интересно защо такъв не е съществувал по времетона Османската империя,по времето на Александър Македонски или през Средновековието.Македония е географски регион, превърнат в държава вследствие на целенасочена политика от типа "разделяй и владей",практикувана от сърбите и поощряванаот запада.Но пък и сърбите си го получиха с Косово,просто политиката на англосаксонците е на Балканите да няма голяма и силна държава......
65
3
 
4
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВкъмПЕНДАР преди 3 години
България не бърза за никъде!Който иска Еуропска уния да си приведе в порядък историята и езика....!Краденето и фалшифицирането на историята не се толерира в ЕС!
64
3
 
4
 
! Отговори
Пендаро си тананика преди 3 години
НА ЧИСТ ЛИТЕРАТУРЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК:Край Вардарооо...шум се вдига,марсианци ронът сълзи и пъшкат скубейки косите си...ето Самуил пристига и гальовно воеводи си зовееее...Съберете се воеводи Зайо Байо ке ви води към Еуропската уния...Гоце Делчев с пищова си изпуца,рече и отсече:БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕН!
63
2
 
5
 
! Отговори
Алберт Айнщайн преди 3 години
"Само две неща са безкрайни - вселената и македонската глупост, като за първото не съм сигурен."
62
3
 
4
 
! Отговори
археологическаНАХОДК преди 3 години
Надпис в АНТИЧНА книжарница на Северна Македония: Поради изчерпване на "Историята на Северна Македония ",желаещите могат да я поръчат по телефона. Ще им бъде изпратена с кратък СМС !
61
2
 
3
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВкъмПЕНДАР преди 3 години
Ако сега стане от гроба Ванче Михайлов що ли ке стане в РСМ? Определено ще е интересно!ША фърчат косми и гаще до небесата...и набързо ще почнат да декламират на висок глас:"Аз съм българче,обичам нашите планини зелени....БЪЛГАРИН да се наричам, първа радост е за мен!"