Агресивна ли е антибългарската кампания в Северна Македония?

Минаха се определени граници", каза доц. д-р Даниел Вачков
17 мар 2021 22:12, Петя Славова
37

Ще имат ли смелост македонците с български паспорти да гласуват на предстоящия вот?

"Откакто настъпи пандемията не съм имал в да възможност да посещавам Република Северна Македония и да контактувам с обикновените хора там. Но това, което чета в медиите, е, че очевидно в последните месеци се разпалва една изключително агресивна кампания срещу България. Нещо, което отдавна не беше достигало такива равнища на антибългарски настроения в социалните мрежи", заяви директорът на Института по история при БАН доц. д-р Даниел Вачков в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че 30 години България постоянно е подавала ръка първо на Република Северна Македония.

"Винаги е имало чести публични изказвания на политици и в социалните мрежи, но сега се минаха определени граници, което е доста тревожно и неприятно. Добрите очаквания, които идваха с Договора за добросъседство, в момента не се оправдават", коментира д-р Вачков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, по отношение на историческия спор между България и Република Северна Македония има доста ясен консенсус както в обществото, така и в политическите сили. Toj подчерта, че декларациите, които бяха приети в парламента, показват доста рядко срещано единодушие сред политическите сили.

Историкът коментира и факта, че Зоран Заев поиска помощ от Брюксел за спора с "неблагодарна" България.

"Имам чувството, че това е основната тактика на управляващите и на опозицията в Република Северна Македония - да предизвиква някакво съчувствие. Има основни методи, чрез които работи историята - да се работи с автентичните исторически източници. Представя се пред света, че едва ли не притискаме Република Северна Македония как да си пише историята. Силно притеснен съм по какъв начин може да се интерпретират избори", посочи доц. д-р Даниел Вачков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
аз съм българче преди 3 години
А нашите комунисти нямат ли вина, че макетата са родоотстъпници..
23
1
 
2
 
! Отговори
Драги ми, Смехурко! преди 3 години
Как може една държава, която е международно призната, чрез договор, от 681 година и друга такава, от 1991 г., да имат споделена или обща история?! Историята е една и тя е българска!
22
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До М: Няма как да се премахне. После когато влезнат в ЕС ще се избием ..... На черното не можеш да казваш бяло. С неизгладен проблем нямат място в ЕС.
21
5
 
3
 
! Отговори
! преди 3 години
Не забравяйте - никоя държава няма сметка от силна България. Затова и тази пропаганда.
20
8
 
10
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Това,че нашият прочит на историята не съвпада с македонскиа е нормално. Агресията от страна на България е много по голяма, отколкото от тяхна страна.Начина по който искаме да наложим нашата позиция е трудно да се каже,че е Европейски. От позицията на по силния,от това,че нещо зависи от нас, не ни прави властващи над Македониа.Не се преговаря така с равнопоставени независими съседни държави.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албанския съюз ги чака да влязат. Северноалбанците са подали молба и Велика Албания е съгласна да ги приеме.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато северномакедонците не рецитират: "Аз бях българче", не рецитират "България - двойна освободителка от Турско и Сръбско робство" - ще могат да влязат само във Велика Албания.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Заю Баю и Пендарата са крадци набългарска история-Фалшификатори!Историята ВИНАГИ се основава на архиви и документи.Всички архиви от най-големите хранилища по света - Византийските архиви,Лондонския Императорски архив, Истанбулските архиви и пр. сочат точно това, което е записано в Българската история.Единствено историта на психопатите от РСМ се основава на мултиетническо смукане от пръсти.ВЕТО до ДУПКА!Никакви отстъпки и само тояга за северните макета, докато не изкоренят антибългаризма!
16
2
 
20
 
! Отговори
БАН преди 3 години
Предложената от проф.Божидар Димитров /светла му памет !/НАГРАДА от 100 ХИЛЯДИ НЕМСКИ МАРКИ на Титовите историчари, Коминтерновски политичари и вся остальная сволачь-за представяне на АВТЕНТИЧЕН МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК...остана НЕПОЛУЧЕНА...оти такова жювьотнь нема!
15
2
 
26
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 3 години
Омръзна ми да ни занимават с болните от психиатрията до Вардара.Нахиленият Зайо Байо е измамно приветлив и плъзгав катПЛУЖЕК.А агресивният тон и враждебното отношение на официалните власти в РСМ и пейзаните македонисти е знак, че те все още не са си написали домашното за България.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удри вето, Бойко!Ръка трябва да ти целуват, че въобще ги пусна в НАТО!
13
2
 
21
 
! Отговори
БАСТА-ВЕТО!!!!! преди 3 години
Антиките от РСМ продължават с комунистическите, тарикатщини, усвоениот др.Тито и КОМИНТЕРНА-правейки се на умряла лисица и на запад,и на изток.Не желаем те да вписват в устава на тази югопровинция достойното име българи!Ние вече нямаме нищо общо с вас,не заслужавате честта да се наричате българи.Срам би било за всеки от нашите прадеди да види как днес внуците им се сърбеят и плюят и храчат по майка България! Бройте се за албанци,оставете българите на мира!
12
2
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
На всички е ясно,че Македония е...изкуствено създадена...народност с цел асимилиране на кореното българско население там.Асимилиране не от България,а от сръбската власт по тези земи.Това продължава и сега.За да нямаме проблеми с тях,да си стоят извън ЕС.Ако искат да...влезнат,да признаят историческите факти,а не да се мъчат да...крадат и преиначават историята както на тях им отърва.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо Джо ще ви каже на вас една агресивна фашистка политика. Нали знаете, че той отговаряше за мира на Балканите, преди да стане президент?
10
3
 
21
 
! Отговори
Фригидна кууучка преди 3 години
България не бърза за никъде!Който иска Еуропска уния да си приведе в порядък историята и езика....!Краденето и фалшифицирането на историята не се толерира в ЕС!
9
2
 
21
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
Така както е тръгнало, още през първия си ден като нов член на Европейския съюз,РСМ ще изиска доживотно председателско място в Съвета на Европаи вместо в Брюксел столицата на Европа да се премести в Битоля или поне в Тетово.Интересно е,че историчарите от РСМ говорят да не се гледа миналото като там не спиратда говорят за него и да го усукват по Коминтерновски с Титовски похвати и според собствените си интереси .
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за въпрос? Има ли място за чудене?Нарочно ли го правят или сърби и руснаци подклаждат и плащат за истерията не днам.но минаха всички граници на приличието.Какво още трябва да направят?
7
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Отразява ми се живота на българите в чужбина! Те са са ми сънародници,тия там са ми безразлични...
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как по-точно ни се отразява ситуацията с Македония на живота? На мен лично-никак
5
3
 
21
 
! Отговори
за Македония преди 3 години
Македония................такава държава няма.............докато не признаят, че крадат БГ-история................пълен блокаж..............и няма да ги пускаме в ЕС!!!Ще видят ЕС на 36-и май..................хаха................т.е. никога!!!И да връщат БГ-паспорти веднага!!!