Глас от Битоля: Трябва да се признае на кой език са говорили предците ни

Георги Църномаров поиска да се признае историята преди 1945 г.
27 мар 2021 15:00, Петя Славова
361
Глас от Битоля:  Трябва да се признае на кой език са говорили предците ни
Снимка: БГНЕС

За мен България е държавата, където живее братски народ. Ние сме братя с българския народ. Трябва да се признае историята преди 1945 г. Да се признае какъв народ е живял, какъв език е говорил, на кой език са говорили нашите предци, на кой език са говорили нашите воеводи.

Още по темата

Днешните служби на Македония действат със същите методи, както по времето на Тито. За тях българите в РС Македония са държавен неприятел. А ние не сме никаква опасност, нито за държавата, нито за правителството. Това заяви пред БГНЕС Георги Църномаров от Културния център "Иван Михайлов" в град Битоля.

Отношението спрямо България в РСМ се формира от правителството и Агенцията за национална сигурност. По тази причина не се забелязва и голяма промяна, защото методите на работа на службата за сигурност са същите както на УДБА – зловещата държавна сигурност на диктатора Йосип Броз Тито.

"Те са същите като УДБА от югославско време. Същите хора, същите методи“, каза Църномаров и добави: "Ако си българин в Македония, си държавен неприятел!"

Интересуваме се толкова ли са страшни българите, той отговаря: "Не сме толкова страшни, колкото те искат да ни изкарат".

Българите нищо не искат да направят против Македония, сегашната Северна Македония. "Тази е нашата държава. Ние там сме родени, там сме израснали, там работим, там градим семейство. Просто си отстояваме правата, както всеки човек в Северна Македония", обясни Георги Църномаров.

Той смята, че е настъпило времето македонските българи, живеещи в РС Македония, да бъдат защитени. Това би казал и на премиера Бойко Борисов, ако има възможност. А българският министър-председател на свой ред да предаде това на своя колега Зоран Заев.

"Да бъдат българите в РС Македония на едно и също ниво с македонците, с албанците, с турците и с всички останали", желае Църномаров.

Те настояват да няма натиск срещу тях нито от правителството, нито от Агенцията за сигурност. „Ние не сме никаква опасност, нито за държавата, нито за правителството“, подчерта Църномаров.

Според него лошото отношение към българите се дължи на югославската история, която гражданите на Македония са били принудени да учат в продължение на десетилетия, „започвайки от 4-5 клас, та чак до края на образованието“.

Църномаров се надява, че скоро ще започнат да учат македонска, а не югославска история.

Той иска децата да знаят какво се е случило преди 1945 г., на какъв език е говорил народът преди създаването на Македония в рамките на Титова Югославия.

Църномаров сподели, че хората в Македония не знаят нищо за периода от 1919-1941 г., че през този период са избити няколко хиляди души от сърбите. Нищо не се споменава за Тиквешкото въстание или Охридско-дебърското въстание.

„Споменават се само колкото да се каже, че ги е имало. Нито се казва кой ги ръководи, нито от кого са вдигнати, нито против кого“, заяви нашият събеседник.

Попитан за смяната на имената на улиците в Скопие, която предприе местният градоначалник Петре Шилегов, и по-специално кръщаване на улица на 29 ноември – празника на Югославия, Църномаров е категоричен: Той вероятно иска да върне Македония много години назад... За него тази дата може би е по-важна, отколкото Деня на независимостта – 8 септември. За обикновените хора, които живеят в Северна Македония не би трябвало да е така.

Георги Църномаров иска спорните въпроси между България и РС Македония да се решат

„От страна на Македония да се признае историята, никой не им оспорва, че след 1945 г. е създадена нова нация – македонска, или нов език – македонски. Преди това някой се е декларирал като македонец – да, но по територия. Никой не се е самоопределял като македонец преди 1944-45 г. Всички са били по националност българи, а по местоживеене македонци“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 240Фанатични, нагли, показни, кариеристи, лицемерни.Това са основните.
226
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В какво се състояла българщината??? Ами като не си българин как да разбереш какво е българщина?!
225
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен225Отново общи приказки невменяемо БСП! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
224
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаИ по географски не е Македония. Македония го наричат гърците, но преди тях е било Тракия.
223
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 233Какви пък са "типичните черти" на македонците? Освен че "македонско девойче е най убаво" за друго не се сещам.
222
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РС Македония е неделима част от България!
221
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албанците,май,че са най-старото коренно население на Балканите.Местни корени имаме и ние и власите и сърбите и гърците и хърватите+примеси естествено.Пришълци на Балканите са отоманците и житаните.85202
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 216Сърбите са рожба на "татарите" почти единтичен език имат, приели са православието, пишат на Кирилица (премахнали са Ъ и ползват J), общо взето по лошата версия на "татарите" :)))
219
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не си сърбин, ама си сърбоман, който пише и говори като враг на българщината. На такива като тебе ВМРО им са режели главите!
218
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви ли е позната тази история, кога преди 70г Македония отново беше враг на България. Един и същи номер ни прилагат.
217
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 216"Гърците дошли през късното средновековие а 90% дошли след 1922г."?!?! Интересно, Преди това Гърция се е намирала къде? Америка, близо до Елада?
216
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаДианче, успокой се, нито съм БСП (ненавиждам ги), нито съм сърбин. Българин съм от Пиринска Македония с баби от Вардарско и Беломорска Тракия. Въпроса е, мила, че днешните македонци (с изключение на 100тина хиляди които се самоопределят като българи) не са българи. Ако познаваш македонци и знаеш как и какво мислят, ще си наясно, че това е така.Няма нищо българско в тях: нито мисленето им, нито езика им, нито националния им характер, нито типичните им черти, нито самосъзнанието им
215
0
 
6
 
! Отговори
Анри Пози преди 3 години
Дано тази книга, в която вложих цялото си сърце, цялата си любов към свободата, цялата си вяра в непобедимата сила на истината, да ускори идването на този велик ден.Предлагам тази книга в знак на възхищение, на вяра и дълбоко приятелство на българската младеж, чиято твърдост, чиято жажда за прогрес, чиято воля за национално обновление, в труд, свобода и мир, подготвят бляскаво бъдеще на родината България.Анри ПозиПариж, април 1934 г.https://chitanka.info/text/45734-vojnata-se-vryshta
214
0
 
6
 
! Отговори
Анри Пози преди 3 години
Иде часът, в който вашите братя в Македония (чиито непоносими страдания, чиято непобедима любов към родината България видях с очите си, въпреки усилията на потисника да ми попречи) ще се освободят от кървавото иго, което ги смазва!Дано тази книга, в която вложих цялото си сърце, цялата си любов към свободата, цялата си вяра в непобедимата сила на истината, да ускори идването на този велик ден.Предлагам тази книга в знак на възхищение, на вяра и дълбоко приятелство на българската младеж, чиято твърдост, чиято жажда за прогрес, чиято воля за национално обновление, в труд, с
213
1
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен218Отново ме атакуваш голословно, БСП! С какво точно не си съгласен във факта, че всички македонци са българи?!...Празни приказки на пазара! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! А ако случайно си сърбин от РСМ, борещ се с вятърните мелници и за това имитираш БСП като сродна душа, съжалявам! Явно трябва да напиша така: ВСИЧКИ СЪРБИ ВЪН ОТ МАКЕДОНИЯ!...Сега сигурно ще ти стане по-ясно...
212
1
 
6
 
! Отговори
Анри Пози преди 3 години
Цялата чужда преса говори за нея и разказа за вашите страдания и мъките на вашите братя в Македония.Всички потисници и палачи проклинат името ми!Това е най-ценната ми награда, защото тази ненавист показва, че аз съм работил достойно за каузата на правдата и свободата, за каузата на мира, за който вие, българите, и ние, французите, жадуваме и милеем еднакво!Бъдете търпеливи! Имайте твърдост и надежда! Всеки на своя час!Скоро ще удари часът, в който ще изгрее над страната ви бляскавото слънце на правдата, когато ще ви се върнат земите, които ви заграбиха. Иде часът, в кой
211
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 224"Годините не променят българсщината!"Интересно.И в какво точно се състои "българщината" да видим, дали не променят?
210
1
 
6
 
! Отговори
Анри Пози преди 3 години
Към българския народНаписах тази книга, за да може да узнае истината Франция, моята родина, страната на свободата, правдата и справедливостта, но която политици и една продажна преса държат в пълно заблуждение.Тя предизвика във Франция голямо вълнение. Получих стотици писма от професори, работници, студенти, политици, селяни, министри, които бяха изпълнени с ужас и негодувание от изнесените факти.Цялата чужда преса говори за нея и разказа за вашите страдания и мъките на вашите братя в Македония.Всички потисници и палачи проклинат името ми!Това е най-ценната ми награ
209
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 217По твоята логика, траките са си траяли столетия наред, после изведнъж са избухнали, пребили византийците и се нарекли България, не Тракия..... :))) Ако бяхме траки нямаше да има молдовски и украински българи, все пак не искам да се заяждам, вервай си че сме траки :)))
208
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаДианче, сигурен съм , че си нямаш идея за какво говориш въобще.:)