Македонци отиват да се ваксинират в Сърбия

Пред центровете за ваксинация се извиха дълги опашки
Обновена: 27 мар 2021 21:34 | 27 мар 2021 20:46, Анисия Иванова
63

Още в първите часове на деня над 2 хиляди души от Северна Македония са преминали контролно-пропускателния пункт Табановце в посока Сърбия. Голяма част от тях, за да се имунизират в Белград. Пред центровете за ваксинация в сръбската столицата се извиха дълги опашки.

За наплива от хора допринесе кампания на сръбската търговска камара, която предостави  безвъзмездно 10 хиляди дози за бизнесмени от региона на Западните Балкани.

"През този уикенд организираме ваксинация на представителите на бизнеса от региона тук при нас, в Белград. Процесът изобщо не е сложен. Фирмите трябва да ни изпратят информация за желаещите да се ваксинират. Това е процедурата - идват в Белград да се ваксинират сега, а след няколко седмици и за втората доза", заяви председателят на сръбската търговска камара, Марко Чадеш.

Около 75 000 представители на различни компании и техните работници са подали заявления за ваксинация този уикенд. Освен от Северна Македония, има жители и на Албания, Черна Гора и Босна и Херцеговина. По изключение те могат да влизат в Сърбия без изискване за отрицателен PCR тест.

По-рано тази седмица в Сърбия се проведе подобна кампания, при която бяха имунизирани македонски полицаи и журналисти. Днес българският премиер обяви, че София също ще помогне на Скопие с 5000 ваксини.

"Ще предложим 5000 ваксини да изпратим за Република Северна Македония - като истински приятелски жест за здравето на хората", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Такова обещание беше направено и през декември миналата година.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каква злоба има българина ,затова сме последната дупка на кавала ,оставете ги македонците да дишат бе
42
1
 
0
 
! Отговори
До някой преди 3 години
Глупости, всеки допуска някакви грешки (в случая не съм сигурен дали е така), но да се приписва винаги и цялата вина на Борисов е чиста демагогия ! А между другото, в Чехия и Унгария, доколкото знам, е по-зле в момента положението и от България !
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там им е мястото. И да не се връщат обратно.
40
2
 
6
 
! Отговори
До до някой преди 3 години
Тиквун е виновен, че си е дал г.за под наем за да го харесват.ЕС даде право всяка страна да избира с какво да си ваксинира населението си.И Чехия и Унгария взеха решението тяхната комисия по лекарства да определя едно лекарство годно ли е или не.Германия даде срок до вчера на ЕМА да приеме Спутника.Според различни източници в ЕМА няма НИИТО едно медицинско лице!!!В същото време продължават да ни доставят АЗ и подписваме с Янсен,която има надежност малко над 60%!Сега разбра ли каква е връзката?
39
2
 
3
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
Само Сърбия им остана и идеалите на друже Тито!
38
1
 
4
 
! Отговори
Свако преди 3 години
Е да ходят па, кой им пречи.
37
3
 
6
 
! Отговори
Супер преди 3 години
Изобщо да не де връщат в българската провинция северна македония
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34От ***, който не знае, че България се пише с главна буква, съвет и мнение не приемам.
35
1
 
5
 
! Отговори
ха така! преди 3 години
Да ги ваксинират със Спутник V за да се реши най-после въпроса с Македонския език и история.
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 35$ получаваш спътник 5.1и 5.2+сертификат!Кой разбира там се спира.
33
4
 
5
 
! Отговори
До някой преди 3 години
От всичките ти бръщолевения, не разбрах какво точно ти е виновен Борисов, сякаш той лично ги решава тия неща !
32
4
 
10
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
Позорът за България са ония българи, които плюят по собствената си страна !
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позора за България която е член на Европейския съюз и изпадна след една държава като Сърбия след гражданска война е пълен и тотален!
30
11
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
БРАТСКИЯ МАКЕДОНСКИ НАРОД ИЗПОЛЗВА РЕЧНИКА НА СТОИЧКОВ ЗА ДА БЛАГОДАРИ НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ЗА МИЛИОНИТЕ ОБЕЩАНИ ВАКСИНИ !!!ПОЗОР СИ ТИКВО !!!
29
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цяла Европа ходят в Сърбия за да се ваксинират със Спутник. Спутника е на светлинни години от шимпанзяната ваксина на Астра Зенека, определена за европейските граждани. Тук въпроса изобщо не е за македонци, българи, албанци и враждата помежду им. Въпроса е за качеството и ефективността на руските ваксини(вече 3 на брой), упорито отказвани на европейците от Европейските чиновници!
28
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък Нашто Тикве,взе че им изпрати 920 тома Винету!
27
8
 
15
 
! Отговори
някой преди 3 години
Сега ще предизвикам вълна от гняв на гербавите ***,от години ходя и пазарувам лекарства от Турция.Годишно семейството ми оставя там над 1000лв за лекарства, аналозите им в България струват поне двойно и не са със същите свойства.Заради генерал-пожарникаря,макар,че той не е генерал,защото излизайки от системата на МВР губи званието си за разлика от МО,търся начин да отида в Сърбия и да се въксивирам със Спутника,който е на светлинни години от ваксините доставяни в България.Жалко е,но е истина
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗАЩО МИСЛИШ,ЧЕ ТРОЛЯ СРЕЩУ БГ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА...ВЧЕРА ХОДИХ ДО ЕДНА ПРОВИНЦИАЛНА БОЛНИЦА И ЩЯХ ДА ПРИПАДНА ОТ МИЗЕРИЯТА,КОЯТО ВИДЯХ ТАМ,ЛИПСА НА ЕЛЕМЕНТАРНИ УСЛОВИЯ И УМИРАЩИ ХОРА.КАКВО ТУК СЪМ КАЗАЛ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАТО ТОВА Е САМАТА ИСТИНА.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Сега си пролича кой *** с цел да се светнат управляващите и кой *** против БГ, ти си от вторите :)))
24
6
 
14
 
! Отговори
ЛЕПА БРЕНА преди 3 години
ТЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗНАЯТ ИНАЧЕ И ТЕ ЩЕ ХУКНАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ В СЪРБИЯ.