Гърция обсъжда производство на „Спутник V“ и „Модерна“

Водят се преговори за получаване на патентите
28 мар 2021 11:06, Елка Василева
63
Гърция обсъжда производство на „Спутник V“ и „Модерна“
Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Гърция обсъжда с фармацевтични компании възможността за производство в страната на ваксини срещу коронавирус „Спутник V“ и на компанията „Модерна“, пише в. „Та неа“, цитиран от ТАСС.

Според публикацията заради неясната ситуация с коронавируса и сериозните трудности в разпределението на ваксините гръцкото правителство води преговори с чуждестранни производители за получаване на патенти на ваксините срещу COVID-19 и за перспективите за сътрудничество в производството на ваксини на територията на Гърция. Властите също така са отправили запитвания към гръцки компании за възможностите им за производство на препаратите в техни филиали.

Още по темата

ТАСС посочва, че се отделя особено внимание на „Спутник V“ и на ваксината на „Модерна“, тъй като други компании като „Пфайзер“ имат подразделения по целия свят, които могат да задоволят нуждите от препарати срещу коронавирус.

Според публикацията на в. „Та неа“ основните трудности са финансирането и получаването на съгласие от чуждестранните компании, които са разработили ваксините и притежават патентните права. Сред възможните решения е създаване на консорциум с гръцка компания, която да поеме инвестицията. Смята се, че само за създаването на производствен капацитет са необходими от 100 до 200 милиона евро, както и голям брой висококвалифицирани кадри.

Срокът за реализация на подобен проект е в най-добрия случай от 12 до 18 месеца и то при наличие на договор за доставка на суровини, отбелязва БТА.

Решаващ фактор ще представлява и купувачът на ваксината, доколкото към момента продажбата се осъществява не на свободния пазар, а съгласно правителствени споразумения. Жизнеспособността на инвестицията след пандемията също е източник на безпокойство, което действа като възпиращ фактор за целия проект, e заявил пожелал анонимност представител на фармацевтична компания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Руското ЩЕ цапа и мирише.
41
0
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Мнение 53 e дело на участник "Вирус".Пропуснал съм да напиша своя псевдоним.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В интеререс на истината, имунизиран съм с АстраЗенека. Имах мускулни болки и леко повишаване на телесната температура - това са нормални реакции при ВСЯКА ваксинация, но да се твърди, че АстраЗенека убива е меко казано наивно твърдение.Кликнете из нета и ще видите числото на далите фира от Файзер.За имунизацията със Спутник няма да видите никакви жертви, защото всичко руско е "перфектно" и ако е направено да не убива, толкова и помага.Напред към "Спутник". Приятен полет на гърчолята.
39
0
 
1
 
! Отговори
До само питам преди 3 години
И на теб ще задам въпроса за вица за чукчата.Всички професори, които се изявяват по медиите твърдят "ЕДИНСТВЕНО ЗА ВАКСИНАТА НА ПФАЙЗЕР ИМА НЯКАКВИ ДАННИ, ЧЕ НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ПРЕДАВА КОРОНА ВИРУСА". Наблягам на думите "НЯКАКВИ ДАННИ". В четвъртък късно вечерта се публикува изследване на учени от Унгария, че ваксинираните особено от АЗ масово заразяват околните около тях!!!! А цитираното за Спутника е на членове от НОЩ в неофициални разговори!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България какво произвежда бе кълвач?________Доста търсени продукти и доста изнася!Четете сам.
37
2
 
5
 
! Отговори
тя преди 3 години
Най- сполучлива е руската ваксина , но властимащите у нас не смеят да я закупят ! Послушковци !
36
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 3 години
Искам руска ваксина, ама англо-американците недават на колониална България ! Нека да умираме ат тромбози !
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме най-ниските данъци за пране на пари. Елате у Домусфарма да произвеждате ветеринарни ваксини за хората.
34
1
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Другаре, молиме уважаемата Администрация да не допуска за участие пияни и дрогирани зрители.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чебурашка злоупотребява с наркотици и страда от халюцинации.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще обсъжда, щото глад мори дoбитъкa, туристи охи.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само - а ботоксовиа гном още не излиза от букера!
30
2
 
5
 
! Отговори
До Щерев преди 3 години
Щерев след като Чехия, Унгария, Словакия, Италия, Австрия,Германия и Хърватска искат да закупят Спутника, а Германия,Австрия и Италия искат да ги произвеждат, според теб кой е простият? Не ми отговаря, задавам, както казваше един мой познат отговори. И това си ти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция обсъжда производство на Спутник V и Модерна--------------Хората инвистират в медицината с поглед в перспиктива!ОчеВадно е, че тази есен ще има нови вълни на Коронавируса, гърците избраха най-доброто, което има в борбата с вируса - Спътник и Модерна!Ние играем на "руска рулетка" с британската "Боза" на Астра!!!
28
12
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
руската ваксина е ваксина за магарета..ха.ха.ха Що Путин не се ваксинира, А?(..или се е ваксинирал само на думи.Защо в Русия само 3 % са се ваксинирали...Който я купи значи се е продал за рубли да харчи народна пара за да стои руския б.....К по складовете . Хората да не са *** да се подлагат на това лекарство не знайно какво е..
27
4
 
8
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Приличаш ми на един герой от вицовета за чукчите,който когато го попитали дали е чел какво е написал,той им отговорил-чукча писател,чукча не читател.Време е малко да прочетеш повече за Сутника.Два факта които не се побират в празната ти глава:1.Ваксината е създадена още през 2009г.2. ЕДИНСТВЕНАТА ВАКСИНА ПРИ КОЯТО КОРОНАВИРУСА НЕ СЕ ПРЕДАВА ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК.3.Изкарай си главата от г.за на началниците си и прочети какво каза Орбан за руските ваксини,ако можеш освен да пишеш глупости и да четеш.
26
7
 
8
 
! Отговори
Само преди 3 години
Още февруари производство на Спутник е 16 000 000 дози. Самият факт, че най-много ваксинирани има в Москва, която е 15000000, а броят на заразените варира около 1500 души на денонощие и всичко работи , заведения, кина театри, спортни мероприятия, доказва ефективността на тяхната ваксина и не играят затвори, отвори
25
4
 
5
 
! Отговори
Нато на тор! преди 3 години
всеке натовец на тор ,само така ще сте полезни :) за да станете на тор просто си биете някоя западна 'вкасинка" по избор вижте ваште терористични западни господари ви дават демократичното право на избор с коя да се умъртвите,на мен ми е все тая искам мъртви атлантически предатели българофоби ,как и по какъв начин нямам претенции :)Натовец се сплесква до пихтия и четвърт отгоре!
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаВъв вашия клас всички ли сте такива загубеняци?
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нато на тор!Новичока е най-доброто създадено от велика Русия.