Заев обяви, че е възможно решение с България до юни

„За македонския език и македонската идентичност не се преговаря“
3 апр 2021 13:08, Елка Василева
244
Заев обяви, че е възможно решение с България до юни
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за Канал 5, че е възможно да се постигне решение с България до юни, така че да бъде проведена междуправителствена конференция през 2021 г., съобщи МИА.

"Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения", каза Заев.

Заев заяви, че въпросът с историята може елегантно да бъде решен, като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история.

Още по темата

Това е формулировката и в Договора за сътрудничество с България и ние трябва тук да спрем, каза премиерът на Република Северна Македония.

Зоран Заев добави, че решение може да се намери до юни. Чувствам, че може да направим това, може да седнем през май и юни и да намерим решение. Наистина очаквам първата междуправителствена конференция тази година, която ще бъде последвана от скрининг и отваряне на първите глави, каза Заев.

Според премиера на Република Северна Македония проблемът с България трябва да бъде решен двустранно.

Ние сме тези, които трябва да решат проблема. Европа е тук, нашият стратегически партньор САЩ са тук да дадат съвети и помощ. Ние подписахме Договора за добросъседство и Споразумението от Преспа чрез двустранни преговори, изтъкна, Заев. Той добави, че преговорите със София ще продължат след изборите на 4 април в България.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма никакъв македнски език и никаква македонска идентичност. Ай събудете се!
118
19
 
0
 
! Отговори
Осман преди 3 години
Всичко османско е свято в българиа
117
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти откъде знаеш как се определял цар Самуил?________Говорете с историк за исторически източници за ония времена.Има не само български източници!Та, прочетете ги, поне част от тях.
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влезете ли в Европейския Саюз малката бедна страна става храна на Акулитепредлагам веднага да се разберем
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки да си ходи по пътявземете че се пренаведете на сърбите
114
1
 
15
 
! Отговори
Мунчи Макенце преди 3 години
А що не искате от гърците да ви признаят малцинство?Кво стана с македонскиот цар Саше Македонски?Македония е географска област в която живеят различни племена.Като територия ние сме най-малката част от тази област в момента.Гледайте си работата,,че затвваряме границата и късаме дипломацията.Пишете се каквито искате.Можем и без вас и вашите чукари.
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие държите една малка част от македонската области я делите с АлбанияГърция, България, държат по голяма част
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сръбски задължително в техните училищаами да се разбера със сърбите
111
20
 
5
 
! Отговори
Венко Филипче преди 3 години
Щом билгарите исте да имате малценство во Македонската Империя..И ние македонците сакаме да има ПРИЗНАТО македонско малценство -- во Блгарската Юрта (Држава) .Реципрочно .
110
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РСМ да не се бърка във вътрешните работи на България
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зайче иска папа Пиринска Македония?!!
108
1
 
14
 
! Отговори
Истерията преди 3 години
Какво безочие! Човек, който прави истерия срещу държавата ни, после да ти казва - "Може и да се разберем!"Какви червени линии, трябва да бъдат преминати! Какви унижения и репресии трябва да търпят тези, които се заявяват, като българи, за да ги чуе България?!Защо не правим нищо за да ги чуе Европа! Защо се бараме не знам къде и се джафкаме за дреболии, а оставяме македонизмът да си вихри фашистката пропаганда!Ще ни излезе през носа - не, а през много по-болезнено място!
107
11
 
1
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
Не знам за историята,но на футбол вече трябва да се учим от тях.Сигурно и по други въпроси.
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един руснак Варланов,минавайки през СМ е пуснал клипче на 23.03.т.г.Удивен от бутафорията в Скопие,пренаселено с паметници всякакви,в стремежа да се докажат колко са велики,той казва в едно езречение:Македония е не история афейк,не наследство,а пустышки-демек залъгалки.
105
1
 
13
 
! Отговори
Ходил в Скопие преди 3 години
Вярно е, че ни мразят макетата. Сърбите им промиваха мозъците дълго време. В Скопие като ходя по магазините и като ме чуят да ги питам на чист български и ми отговарят тръшнато: "Шо сакаш бре?! Немам бре!"
104
1
 
4
 
! Отговори
Елегантно преди 3 години
Някога Тото искаше елегантно да ни направи Юго-република!Сега горчиво съжаляваме за изпуснатия шанс.Но ето - Заев! Заев е нашата светлина в тунела! Заев ще реши проблема с България - простичко е! България да клекне и да се съгласи, че черното е бяло, че Гоце е македоно-българин, че Самуил и Кирчо и Мето са си баш макета!Колко е мил! Елегентно ще ни го вкара в задния двор!
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми за историта. Мен ме интересува,че ако отида там я ще ме набият,я ще ми изпочупят колата само защото съм българин и ни мразят. За какво са ми такива. Да ти забиват нож в гърба.
102
2
 
6
 
! Отговори
Браво Заев! преди 3 години
Ха така, Заев! Удари по масата, като мъж! И никакво преговаряне!Ти диктуваш, Заев!България стои мирно и трепери пред теб!
101
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
1
100
1
 
3
 
! Отговори
A3 преди 3 години
ne na psewdo maketata za evropeiskija sajuz