България не е вече двигател на европроцесите в региона

Повече доверие има към Сърбия, отколкото към нас, смята Николай Кръстев
7 апр 2021 18:10, Анисия Иванова
112
България не е вече двигател на европроцесите в региона
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отдавна изгубихме горивото в нашия двигател, за да теглим Западните Балкани към Европейския съюз. Това заяви Николай Кръстев, журналист и анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Ние вече не сме двигател на европейските процеси в нашия регион, отстъпихме това място на много други държави”, отбеляза Кръстев пред Bloomberg TV Bulgaria. “България днес стои в ложата и наблюдава отдалеч процесите, които се случват в Западните Балкани”, смята той.

Заради позицията на София към присъединяването на Северна Македония в ЕС страната е загубила много средства, свързани с инфраструктурни и бизнес възможности по предприсъединителните фондове на блока, допълни Кръстев.

“Наши източноевропейски партньори като Чехия, Словакия и Унгария донякъде са против външната ни политика”, изтъкна гостът. “В тиха изолация сме сред партньорите, те не ни чуват... Аргументите на България не стигат до тях".

Според анализатора е необходимо "да се направи гигантска крачка напред, за да се стигне до връщане на договора между София и Скопие”. Той добави, че загубата на позиции на България в Западните Балкани увеличава сръбското влияние. "Оказа се, че Сърбия се превърна в естествения лидер на Западните Балкани. Днес има повече доверие към Сърбия, отколкото към България”.

Журналистът изтъкна, че България е влязла в схема, която чертае нови линии на разделение между членовете на НАТО, подобно на тази между Гърция и Турция.

Защо според Кръстев можем да станем свидетели на политическа криза в Черна гора - разберете от видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИФИМЕС е световна организация или фондация. За Балканите я има само в Словения.Според мен не случайно е избрана Словения.Това е единствената нормална държава на Балканския Полуостров.В Словения няма натиск върху медиите.
35
1
 
5
 
! Отговори
Йордан Йончев преди 3 години
Каква ни е файдата от това да бъдем двигател на европроцесите в региона? За какви еврофондове говорим, след като през последните години ние реално вкарваме повече пари в бюджета на ЕС, отколкото получаваме? От Брюксел получаваме само празни обещания, и то доста преди ветото ни за РСМ. Парите които евентуално потекат, ще са за Белград и Скопие, защото Брюксел играе по свирката на САЩ и целта е да ги изкарат от руската сфера на влияние. Ние нямаме никакъв интерес да правим безпринципни компромиси
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИФИМЕС я има в целия свят,не само в Словения.В Словения е само председателството което.отговаря за Балканския полуостров.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИФИ МЕС - вижте кой е президент или управител на фондацията.
32
4
 
5
 
! Отговори
Не преди 3 години
ИФИМЕС не е финансиран от американците, а от сърбите/руснаците/турците/словенската дълбока държава. Официални спонсори са само словенски държавни фирми. Вижте им официалният сайт.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ скоро директно ще каже какво трябва да правят Македония и България. ЕС е създадена от САЩ. От ЕС ще направят каквото кажат от САЩ. ЕС не искаше да приеме нас ,но когато САЩ казаха веднага ни приеха.
30
8
 
2
 
! Отговори
Помас преди 3 години
Като чуя за България никога не се сещам за двигател, а по скоро за голяма, пробита, ръжлясала, турска гемия на въглища.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИФИМЕС е собственост на Белия ДОМ. На САЩ е . Проверете го в Интернет.
28
2
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
разбира се че е така - те са по мъжкари от нас в днешни дни! ние обаче сме ТОП ПРОДАЖНИЦИ!!!! царе
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да имаме свобода всички от ГЕРБ и ВМРО в затвора. Реформа на Съдебната система.Всички корумпирани съдии и прокурори в затвора.Всичко корумпирани в затвора .
26
2
 
9
 
! Отговори
UDBA/KOS/IFIMES преди 3 години
КрАстев е съработник на "Словенският" удбашки кръжок ИФИМЕС, с фиктивен адрес в люблянският хотел Лъв. Основна задача им е да прокарват сръбските интереси на балканите и работят предимно срещу Хърватия, Черна Гора, България, Босна, Косово и сегашното дясно правителство в Словения. Плюят здраво чрез поръчкови статии и онлайн. Цветан Василев и дъщеря му Радосвета и те работят за ИФИМЕС.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички от ГЕРБ и ВМРО в затвора,за да имаме свобода.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не видим Борисов,Каракачанов и техните приятели в затвора няма как да сме двигател на нищо хубаво.Заедно с тях и всички агенти на ДС.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръстев се опитва да ни каже"Е,какво толкова?Хайде да бъдем двигател на З.Балкани.Нека пуснем македонистите да се гаврят с историята ни.Сърбия е дала толкова ваксини на С.Македония,затова ние да дадем двойно,за да се покажем като лидер на Балканите"Не напразно в С.Македония се надяват на отстъпки от България като има такива застъпници,готови да продадат всичко за малко трибуна по телевизии и сайтове и за малко кеш.
22
0
 
3
 
! Отговори
26 преди 3 години
ти най-много мразиш грамотността и правописа ;)
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, СЪРБИЯ ДОРИ НЕ Е В ЕС.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ Гориво ,,Умраза", Българина първо мрази себеси, после всички устанали!
19
3
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Откога частното мнение на едно лице, мязащо на г.з, стана факт?
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как Македонците да искат да бъдат Българи. Те също виждат какво става в нашата държава. Даже и да признаят, че са Българи и говорят на Български,няма как да искат да бъдат с нас. Те знаят ,че у нас престъпници ни управляват и голяма част от нашите съграбдани мигрират от България.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дебелак още ли не го е хванала Короната!