На Балканите пак мечтаят за етнически чисти държави на сърби и албанци

Идеите се съдържат в документ, връчен от премиера на Словения в ЕС
16 апр 2021 20:00, Елка Василева
96
На Балканите пак мечтаят за етнически чисти държави на сърби и албанци
Снимка: архив, БГНЕС

Три десетилетия след разпадането на Югославия от Словения долитат идеи за "етнически чисти" държави на Балканите. Това напомня за решенията на Берлинския конгрес от 1878 г., когато бе прекроена цяла Югоизточна Европа.

"Решения" е озаглавена една от главите в документ, който словенският премиер Янез Янша още преди няколко месеца е връчил на избрани свои колеги от ЕС. Написаното прилича на решение от Берлинския конгрес от 1878 година, когато представители на Великите сили прекрояват границите на Балканите и решават съдбата на народите от Югоизточна Европа, пише Дойче веле.

На първото предложение в документа - „Обединяването на Косово и Албания“ - са посветени общо четири реда. Другата идея се отнася до „Обединяване на голямата част от Република Сръбска (доминираната от сърбите част от Босна и Херцеговина, бел. ред.) със Сърбия“ – за това има три реда. Следващата подточка в тази глава съдържа вижданията на Янша как да бъде „решен хърватският национален въпрос“: или чрез „обединяване с Хърватия на доминирания от хърватите кантон в Босна и Херцеговина“, или като на района му се даде „специален статут“ по модела на Южен Тирол.

Още по темата

Накрая се отделя внимание и на босненските мюсюлмани, които от 1991 г. се наричат „бошняци“ и които съставляват половината от населението в бившата югославска република Босна и Херцеговина. В плана на словенския премиер е предвидено те да получат „независимо функционираща държава“, за която и да „поемат пълната отговорност“. В случай, че не приемат, според Янша, те биха останали без всякаква европейска перспектива.

„Те биха могли на един референдум да изберат между бъдеще в ЕС, бъдеще без ЕС или бъдеще с Турция“, е записано по този повод в документа.

Според Янша бошняците засега били за членство в ЕС, но ако хаосът, влиянието на Турция и на радикалния ислям продължавали да нарастват, след десетина години ситуацията можела да се влоши драстично.

Поверителният план бе оповестен

Първоначалната идея изглежда е била този план на словенския премиер да бъде държан в тайна, докато не бъде съгласуван с отговорните лица в региона и международната общност. Но дори само споменаването, че съществува такъв документ, предизвиква тежки сътресения. Темата за прокарването на нови граници на територията на бивша Югославия си остава крайно взривоопасна.

Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман се опита да поуспокои духовете: при посещението си в босненската столица Сараево на 14 април той увери, че Хърватия подкрепя целостта на съседната държава и че няма „никакви доказателства“ за съществуването на словенския „документ-фантом“.

Един от предполагаемите получатели – председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преди това беше заявил, че не може да потвърди нищо, което обаче не означава непременно, че не е получавал такъв документ. В сряда вечерта обаче словенски интернет портал публикува ръкописа под заглавие: „Западните Балкани: пътят напред“.

От 30 години насам има две различни концепции за бъдещето на Западните Балкани. Според общоприетата сегашните граници остават непроменени, като всяка отделна страна трябва да изгражда демократични структури, които дават права и на етническите малцинства. Другата концепция, която е по-скоро негласна, предвижда границите на държавите от бивша Югославия да бъдат прекроени. Нейните привърженици твърдят, че „етнически чистите“ национални държави ще премахнат сегашния "хаос“ около правата на малцинствата, институциите и демократичните методи за гласуване.

Словения поема от 1 юни 2021 г. временното председателство на ЕС, а премиерът Янша смята да постави темата за Балканите сред приоритетните. Янез Янша се разбира добре с Виктор Орбан. Унгарският премиер финансира десни, близки до Янша медии в Словения, а по обиколен път (чрез Любляна) – и такива в Северна Македония, чийто бивш премиер Никола Груевски получи убежище в Унгария, независимо че срещу него има влязла в сила присъда за корупция.

Подобни идеи е имало и преди

А новият еврокомисар по разширяването Оливер Вархей, предложен от Орбан за поста, се грижи основно за приема на Сърбия в ЕС. Ще рече, че в така създадената мрежа съвсем не потъват незабелязани  инициативи, като тази на Янша за прекрояването на Балканите.

Въпреки това е твърде малко вероятно словенският премиер да успее да прокара своите мечти за бъдещето на Западните Балкани. Вархей е до голяма степен изолиран в европейските структури, така че и словенското временно председателство едва ли ще успее да нанесе големи вреди на Общността.

Но начинания като документа на Янша съвсем не са празни бълнувания. Преди близо три години сръбският президент Александър Вучич огласи искането си за етническо прокарване на границите в региона, което получи неочаквано голям отзвук: тогавашната отговорничка за външната политика Федерика Могерини, бившият еврокомисар по разширяването Йоханес Хан и австрийският президент Александър ван дер Белен тогава коментираха благосклонно идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
12
 
12
 
! Отговори
Росен преди 2 години
Не знам какво си мисли той, еми за мен Косово си е още и винаги ще бъде в Сърбия
47
0
 
12
 
! Отговори
Мустафа паша Ататюрк преди 2 години
А "васинираните" Македонци със сърбомански синдром, Те ..към Сърбия, Русия или защитника на шиптърите - САЩ???
46
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро хора на Балканския полуостров няма да има. Ще останат само неуки и развалини. Нека си правят каквото си искат. Аз чякам детето ми да порасне и мигрирам ссъс семейството ми. Ще продам всичко и ще гледам от страни.
45
3
 
30
 
! Отговори
Да преди 2 години
Ние с албанците не сме имали проблеми, но виж с православните ни "братя" сърбите и гърците сме имали доста.
44
0
 
8
 
! Отговори
13000 преди 3 години
До Albanian, Plovdiv- Ти сериозно ли бе?От де та изтърваха тебе и как си успял да си свалиш усмирителната риза?
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Вучич и Рама някой трябва да каже, че Велика Сърбия и Велика Албания, не може в ЕС.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е, все пак.
41
7
 
21
 
! Отговори
Дебиан преди 3 години
Докато не се доразпадне сръбската *** вечно ще има проблеми.
40
30
 
22
 
! Отговори
Osman pasha преди 3 години
Косово и Албания са един народ, един език. Рано или късно това ще е една държава, заедно с част или цяла Македония. Единственият народ, който ще създаде голяма държава на Балканите и ще просъществува са албанците. Факторите са много, но най-съществените са демографски и Ислямът, който спомага за това. Другият съществен е подкрепата от англосаксонците като антидот на руското куче Сърбистан.
39
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Albanian, PlovdivКосово са си турци. Босна е мешана.
38
28
 
10
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 години
Истински факти за по-долу коментиралите.1. Албанците католици съставляват около 26% от населението, мюсюлмани 42%, ортодокс 21%, останалите са без обявена религия или други2. В Япония не само че не е забранен Ислямът, но е и втората най-разпространена религия и най-бързо разрастваща се. Няма град в Япония без джамия към днешен ден. Япония поддръжа прекрасни дипломатически отношения с всички ислямски държави по света, особено с Иран и Турция.
37
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е до такава степен е обладан от либерастия, че колкото и разумен да е този план, колкото и проблеми да решава, няма да бъде приет. Истината е че една държава с еднороден или близък културно етнически състав, е в пъти по стабилна отколкото мултикултирните компоти в Западна Европа и Севрна Америка. Издигането в култ на малциствата от всякакъв тип в един момент ще доведе до тотален колапс на ЕС.
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИма доста католици сред албанците,не са мюсулмани само,а албанците са се борили за свободата си срещу турците
35
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За българите, този несправедлив и унизителен договор от Берлин,който орязва териториите с българско население и ги дава на съседни държави е мразен повече от всичко!
34
6
 
7
 
! Отговори
Тъпчовци от Днес, преди 3 години
я погледнете пост 35, там какво е написано и как е допуснато?
33
0
 
11
 
! Отговори
До38 преди 3 години
И аз това забелязвам, че тази тъпотия се пуска редовно, че не се и цензурира като ***, а тук е в натурел, вероятно е плод на сайта, щом се допуска!?
32
16
 
40
 
! Отговори
Това е най преди 3 години
сигурното бъдеще, всяка жаба да си знае гьола! Сега какво стана, омешиха се християни и мюсюлмани и започнаха раздорите, всеки се мисли за по по най. Затова трябва на световно ниво да се приеме световен ред и да се обособят чисти държави на религиозен принцип, както са Израел, Япония и много други. В Япония има ред, защото там мюсюлманин не може да живее. Така трябва да стане по целият свят, и тогава навсякъде ще има мир.
31
3
 
11
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Ами в такъв случай да излязат от ЕС, да се прекроят, и после, ако искат, отново да подадат заявки за влизане !
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Берлинския Австрия и Унгария на Орбан за държали Словения и Хървация и са искали и Македония.
29
6
 
10
 
! Отговори
Дългата Пура преди 3 години
До Джипко Бибитков: Буци е онемял защото Африканския му е лапнал цялата буба и се движи напред назад :)