На Балканите пак мечтаят за етнически чисти държави на сърби и албанци

Идеите се съдържат в документ, връчен от премиера на Словения в ЕС
16 апр 2021 20:00, Елка Василева
96
На Балканите пак мечтаят за етнически чисти държави на сърби и албанци
Снимка: архив, БГНЕС

Три десетилетия след разпадането на Югославия от Словения долитат идеи за "етнически чисти" държави на Балканите. Това напомня за решенията на Берлинския конгрес от 1878 г., когато бе прекроена цяла Югоизточна Европа.

"Решения" е озаглавена една от главите в документ, който словенският премиер Янез Янша още преди няколко месеца е връчил на избрани свои колеги от ЕС. Написаното прилича на решение от Берлинския конгрес от 1878 година, когато представители на Великите сили прекрояват границите на Балканите и решават съдбата на народите от Югоизточна Европа, пише Дойче веле.

На първото предложение в документа - „Обединяването на Косово и Албания“ - са посветени общо четири реда. Другата идея се отнася до „Обединяване на голямата част от Република Сръбска (доминираната от сърбите част от Босна и Херцеговина, бел. ред.) със Сърбия“ – за това има три реда. Следващата подточка в тази глава съдържа вижданията на Янша как да бъде „решен хърватският национален въпрос“: или чрез „обединяване с Хърватия на доминирания от хърватите кантон в Босна и Херцеговина“, или като на района му се даде „специален статут“ по модела на Южен Тирол.

Още по темата

Накрая се отделя внимание и на босненските мюсюлмани, които от 1991 г. се наричат „бошняци“ и които съставляват половината от населението в бившата югославска република Босна и Херцеговина. В плана на словенския премиер е предвидено те да получат „независимо функционираща държава“, за която и да „поемат пълната отговорност“. В случай, че не приемат, според Янша, те биха останали без всякаква европейска перспектива.

„Те биха могли на един референдум да изберат между бъдеще в ЕС, бъдеще без ЕС или бъдеще с Турция“, е записано по този повод в документа.

Според Янша бошняците засега били за членство в ЕС, но ако хаосът, влиянието на Турция и на радикалния ислям продължавали да нарастват, след десетина години ситуацията можела да се влоши драстично.

Поверителният план бе оповестен

Първоначалната идея изглежда е била този план на словенския премиер да бъде държан в тайна, докато не бъде съгласуван с отговорните лица в региона и международната общност. Но дори само споменаването, че съществува такъв документ, предизвиква тежки сътресения. Темата за прокарването на нови граници на територията на бивша Югославия си остава крайно взривоопасна.

Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман се опита да поуспокои духовете: при посещението си в босненската столица Сараево на 14 април той увери, че Хърватия подкрепя целостта на съседната държава и че няма „никакви доказателства“ за съществуването на словенския „документ-фантом“.

Един от предполагаемите получатели – председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преди това беше заявил, че не може да потвърди нищо, което обаче не означава непременно, че не е получавал такъв документ. В сряда вечерта обаче словенски интернет портал публикува ръкописа под заглавие: „Западните Балкани: пътят напред“.

От 30 години насам има две различни концепции за бъдещето на Западните Балкани. Според общоприетата сегашните граници остават непроменени, като всяка отделна страна трябва да изгражда демократични структури, които дават права и на етническите малцинства. Другата концепция, която е по-скоро негласна, предвижда границите на държавите от бивша Югославия да бъдат прекроени. Нейните привърженици твърдят, че „етнически чистите“ национални държави ще премахнат сегашния "хаос“ около правата на малцинствата, институциите и демократичните методи за гласуване.

Словения поема от 1 юни 2021 г. временното председателство на ЕС, а премиерът Янша смята да постави темата за Балканите сред приоритетните. Янез Янша се разбира добре с Виктор Орбан. Унгарският премиер финансира десни, близки до Янша медии в Словения, а по обиколен път (чрез Любляна) – и такива в Северна Македония, чийто бивш премиер Никола Груевски получи убежище в Унгария, независимо че срещу него има влязла в сила присъда за корупция.

Подобни идеи е имало и преди

А новият еврокомисар по разширяването Оливер Вархей, предложен от Орбан за поста, се грижи основно за приема на Сърбия в ЕС. Ще рече, че в така създадената мрежа съвсем не потъват незабелязани  инициативи, като тази на Янша за прекрояването на Балканите.

Въпреки това е твърде малко вероятно словенският премиер да успее да прокара своите мечти за бъдещето на Западните Балкани. Вархей е до голяма степен изолиран в европейските структури, така че и словенското временно председателство едва ли ще успее да нанесе големи вреди на Общността.

Но начинания като документа на Янша съвсем не са празни бълнувания. Преди близо три години сръбският президент Александър Вучич огласи искането си за етническо прокарване на границите в региона, което получи неочаквано голям отзвук: тогавашната отговорничка за външната политика Федерика Могерини, бившият еврокомисар по разширяването Йоханес Хан и австрийският президент Александър ван дер Белен тогава коментираха благосклонно идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
До Веселинъ 7112136 преди 2 години
Туй индо-азиатско племе след евреите - се превежда от гръцки като НЕДОСЕГАЕМИТЕ!!! Ако се вярва на Уикито де!
67
1
 
1
 
! Отговори
xaxsas преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 - Ако това ти е ЕГН-то и ако си от хората градили България в ранните години на демокрацията не виждам нищо чудно, че сме изпуснали коня в реката. Живееш в измислен свят. Обикалял съм Балканите на стоп и не съм намерил и един расист. Кой знае в кое затънтено кътче на съзнанието си попаднал на тези си години, ако искаш чиста раса ходи се бий, ние 20-40 годишните ще седим отстрани и ще ти се смеем.
66
0
 
4
 
! Отговори
xaxsas преди 2 години
Що за балалайки разцъквам из Омегле и доста често попадам на хора от Албания, Македония и Сърбия и такива глупости не се говорят и обсъждат от обикновените хора. Нормално е като търсите под вола теле да намерите такова. Влезте в спортала и ще видите 20-30 бедни умствено индивида които го говорят но това са 20 на 7 милиона. Смешно е да се говори за нации и етноси в 21ви век. Призовавам хората, да не се подлъгват на медийните облъчванки, а да гледат на света от личен житейски опит.
65
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
или пък всички албанци от Косово и Македония си отиват в Албания, Косово пак ще си е част от Сърбия и Македония от България. Казах
64
3
 
7
 
! Отговори
67809 преди 2 години
За България и Македония не видях да става дума,щото долните сърби се погрижиха и си оплетоха мрежите да изчистят тази българска теритопия от българите чрез убийства и терор и чрез промиване на самосъзнанието...сега трябваше да се обединим с тях,защото сме една кръв.Съдбата даде шанс,но задкулисието и многото интриги и смърт пак ни разделиха.Толкова е жалко всичко.Иначе сърбите не спират да ламтят за територии,тия изчадия
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У бугарско не ги е еня за Русия, щот народа плаща мастрафа на избранниците.Богат народ - мазни избранници!
62
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ми се струва че това е мечта на Путин и неговите клакьори - путлеристе. Та всяка етническа вражда се внася от вън. При Милошевич без парите на Путин и помоща от военни нямаше да стане такъв националист.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво лошо има в етнически чисти държави?
60
1
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Не се подавайте на коментарите. Пишат се от един-едничък кол-център и имат за цел да Ви хвърлят в паника. Истината е, че като погледнете през прозореца ще видите само българи,които обичат Родината си,мразят турци,евреи и ц иг а и стават все по-спшотени в желанието си за мъст над историческите ни врагове. Що се отнася до сърбите, те не ни мразят. Там също има турци,евреи и ц гн , кпито използват същите кол-центрове,за да създават интриги между два братски народа. А Македония е управляв. От турци
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на балканите мечтаят за етнически чисти
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, нормално и хубаво е сърбите и албанците да искат да живеят отделно. Видяхме какво стана като живееха заедно.
57
1
 
1
 
! Отговори
Мустафа паша Ататюрк преди 3 години
До До 7отговор:"Потъмнели"? - обгрижени са от икономически мигранти от Африка и Азия и европейски донори. Последици от европейските директиви за социална солидарност!
56
2
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Бате ти и.беш ли се? Ква обща култура бате, в Япония исляма е толко мразен , че не ъи е понятно. Джамийте са под земята или в някое мазе там джамия както ти лъжеш че е пълно и високи няма. Исляма не е добре приет, тези които го изповядвят трябва да ходят по мазета шахти и пр. За обща култура недей да пишеш повече!
55
4
 
3
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 3 години
"Правите сърби" от Северна Македсония, Босна и Херцоговина, Черна гора и Западните покрайнини на нас (РБ) ще ни ги дарят! Имаме си шопи и политизмекяри! Не желаем данайски (гръко-византийско-елински) дарове !! Троянски коне в Бълария-бол!! Препъваме се !
54
5
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Гледах по ти ви-то за Бесарабските българи.Особено впечатление ми направиха Бесарабските българки-все с бяла кожа,светли очи...а нашите българки-доста-потъмнели.
53
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Япония има ред, защото там мюсюлманин не може да живее."Ахахахаххаха!!!Човече, в Япония има както големи прекрасни джамии, така и квартални апартаменти превърнати в джамии. Но там така е нормално за живота на японците. Очевидно имаш много ниска обща култура.Япония е една от най-толерантните към исляма държави в света.
52
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждал съм русофили с българска лична карта, които се радват на неудачите на България когато обаче в историята се е случило Русия да спечели. Подобно с успехите на Сърбия и загубите на България. Общо взето, имайки предвид, че почти всички русофили милеят за Сърбия повече отколкото за България, излиза, че са врагове на родината си. Злорадстват когато на България и е лошо, а е хубаво на Русия или Сърбия.
51
2
 
0
 
! Отговори
Emo преди 3 години
До АнонименBaba Vanga predopredi 3 Balkaska voina ot 9 komina samo 3 ste pusat....al sana Etniceski Natsiyi sa samo Tsiganite 110% Ariytsi HindoEVropeytsi....ti koy si Slave ili Tarkitsi....Tatari....il koi znaye....
50
3
 
2
 
! Отговори
Ventsi преди 3 години
До АнонименAlbani bel sa nai drevniat narod s Pomatsi, Baski...Gruzintsi Hindo Evrepoytsi Ariytsi zaselni predi 5000 godini po tezi zemi....imeno te sa pirvi Hristiyani po kisno izditi or Armentsite ...v Kavkas...rodnini i pradedi na Etruskite v ROMMA....zasto Rimlenite ne izbiha Albantsite...kakto storiha s Trakite....??????
49
3
 
3
 
! Отговори
Edi преди 3 години
До Albanian, PlovdivAmi te sa rodnini s Turkite....Bulharite...Altayski narodi.