Ограниченията за влизане в Гърция остават до 3 май

Няма изискване за карантина на български граждани
25 апр 2021 18:10, Нели Христова
14
Ограниченията за влизане в Гърция остават до 3 май
Снимка: БГНЕС

Гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане на територията на страната до 06:00 на 3 май 2021г., съобщава посолството ни в Атина.

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция, предават от външното ни министерство.

По информация на българското задгранично представителство, изискването за PCR тест ще важи и за деца над 5-годишна възраст. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

Всеки гражданин, без изключение, следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Припомняме, че считано от 19 април 2021г. гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави - членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Разпоредбите важат и за други държави.

Отпадането на карантината е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.


14
Още от Балкани
Моловете в Гърция отвориха, строг контрол на броя клиенти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който се е засилил да ходи към Гърция пак ще си отиде. В цял свят има изисквания.
5
2
 
6
 
! Отговори
Сарс от Марс преди 2 седмици
Аре стига с тая Гърция бе...Аман от вмирисаните октоподи от консерви!!! Да не пускат никой ,не е проблем, до зимата вече ще има яко трошене при неизбежните бунтове на излъганите маляки!:)
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И ся ко...
3
1
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 2 седмици
2 седмици за заглаждане не кривата, 70 седмици по-късно...
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Все тая. Не сме загинали за Гърция.
А те с глупавите мерки си вкарата страхотен автогол - и икономиката си унищожиха, и проблема с ковида не решиха. Защото той не се решава така.
1
1
 
11
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 седмици
Колеги , приказвайте си , но за Велик ден опашката за да се премине в Гръцко ще започва от изхода на София.