Търговците в Одрин молят за по-евтини PCR тестове за българите

Епидемията има тежки последици за бизнеса
25 апр 2021 19:25, Нели Христова
29
Търговците в Одрин молят за по-евтини PCR тестове за българите
Снимка: БГНЕС

Търговците от пограничния град Одрин поискаха намаление на цената на тестовете за коронавирус (PCR), които турските власти изискват от българските граждани, идващи на пазар в града.

Председателят на задругата на одринските търговци и занаятчии Хакан Фъндъклъ посочи, че епидемията има тежки последици за местните търговци и занаятчии, предаде БТА.

"Преди ограничителните мерки заради коронавируса прочутите одрински пазари Бедестен, Али паша и Араста преливаха от туристи от България, които масово купуваха предлаганите стоки. Сега пазарите са пусти, съответно и печалбите са нулеви. Одринската търговия и икономиката в голяма степен зависят от туристите от България и Гърция. Но поради това, че тестовете за коронавирус са много скъпи, българите вече не могат да идват да пазаруват при нас. Трябва да се намери решение като се отиде към поевтиняване на тестовете и улеснения специално за българските и гръцките граждани, които са основни клиенти на одринските търговци", заяви той.

Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт предложи наскоро да се направят намаления за тестовете на българите, които идват на пазар в Одрин.

"Ако успеем да постигнем намаление на цената на ковид тестовете, туристите от България и Гърция ще започнат пак масово да идват на пазар в Одрин и така ще има полза и за нашите търговци, и за туристите", заяви одринският представител.

Преди въвеждане на изискването за PCR тест около 500 000 туристи месечно, главно от България и Гърция, посещаваха Одрин, откъдето се снабдяваха с най-различни стоки. Твърди се, че туристите харчели средно по около 100-150 евро на човек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Ganio gladen преди 2 години
Az da pitam ama triqt zaschto vsichki strani naokolo imat zemedelie i jivotnovydstvo Ganio ne zaschto??????Ko naprai demutrokraciqta glad glad glad i mizeriq
11
2
 
0
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Глад мори добитъка, по забравените от бога територии, мачкай ерджо дьонмета, те носят!!!
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пазар в турция българи не ходят.А от мен получават един по-здрав. Няколко пъти.
9
2
 
3
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Още няколко месеца и ще има безплатен тест и дъдук от ерджо-лан, също безплатен още на границата.!.
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РусенецЪ до 4Е как няма да е по вкусно румънското агне, зеления лук също,нали са по евтини. Утре ако сръбските агнета и лук са по евтини от румънските изведнъж те ще станат по вкусни от румънските. За такива като теб и л8айното е по вкусно щом е по евтино от всичко друго.
7
3
 
14
 
! Отговори
РусенецЪ до 4 преди 2 години
*** или не, но аз 17 лева няма защо да давам в българията. И румънското агне е по вкусно и зеления им лук дори.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛудиНе луди, бедни.
5
4
 
7
 
! Отговори
Луди преди 2 години
За някакви си вещи ще им бъркат в мозъка!
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
претендира че е член на ЕС и непрекъснато намира дава акъл на другите а излиза че е най обикновен *** готов да ходи до Турция и Румъния за да си купи нещо евтинко.
3
1
 
23
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Турция ми е далече, но Гюргево -Румъния ми е на 6 км. Агнешко на 10 лева, сирене на 6 лева, кашкавал на 12 лева. Картофи, пресен лук и чесън си купувам от там. Киселото мляко им е вълшебно.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо ще си харчат парите в Българиа
1
3
 
38
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Вески трябва да се има с комшиите си. Взаимоизгодно е.