COVID-19 отстъпва на Балканите, но не и в Турция

Анкара обяви триседмичен национален локдаун до 17 май
7 май 2021 12:52, Елка Василева
3
COVID-19 отстъпва на Балканите, но не и в Турция
Снимка: архив, БГНЕС

С увеличаващия се брой ваксинирани граждани и благодарение на епидемичните мерки пандемията на Балканите постепенно стихва с изключение на Турция, където въпреки националния локдаун броят на новозаразените остава висок. Тенденцията на намаляване на броя на новозаразените и на активните случаи продължава и правителствата на балканските страни постепенно и много предпазливо отменят ограниченията. БТА публикува данни за ситуацията с COVID-19 на Балканите.

Кафенетата и ресторантите в цяла ГЪРЦИЯ подновиха работа след шестмесечно затваряне. Те имат право да обслужват клиенти само в откритите си пространства.

Още по темата

Повторното отваряне на ресторантите става при строги мерки: служителите трябва да си правят тестове веднъж седмично и да носят маски. Максимум шест души могат да бъдат настанени на маса и то само във външните части на заведенията. Ресторантите и кафенетата трябва да затварят в 23 часа, за да спазят вечерния час.

Гърция предвижда да похарчи 11,6 милиарда евро тази година, за да компенсира ефектите на пандемията, след като миналата година похарчи 24 милиарда евро.

Правителството залага главно на туристическия сезон, започващ на 15 май, за да даде тласък на икономиката. Повече от една четвърт от всички приходи в бюджета идват от туризъм.

От понеделник началните и средните училища в Гърция отново отварят врати, като учениците и учителите ще могат да присъстват след задължително самотестване.

Темпът на гръцката национална програма за имунизация против коронавирус се ускорява, целта е цялото възрастно население да се ваксинира до юли, съобщи гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас. Очаква се през май да бъдат поставени около 2,3 милиона дози ваксина, с което до края на месеца ще бъде надхвърлен броят пет милиона дози, каза министърът. Нямаме проблем с доставките на ваксина, подчерта той.

От сряда в Гърция започна прилагането на еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън.

В ТУРЦИЯ до 17 май е в сила триседмичен национален локдаун, най-дългият в страната от началото на пандемията. Поради силно увеличаващия се брой на новозаразените през последната седмица бяха въведени още по-строги мерки. С цел да се предотврати струпването на хора в магазините от 7 май в магазините се разрешава само продажбата на основни хранителни стоки, продукти за лична хигиена, храна за животни и козметични продукти (без парфюми и гримове). Освен забраната за продажба на алкохол, въведена миналата седмица, се забранява и продажбата на техника, играчки, канцеларски материали, облекло, аксесоари за коли, съдове, градински аксесоари.

Целта е броят на заразените да спадне от сегашните 400 на 100 000 души до 100 на 100 000 след Рамазан байрама (броят на новозаразените трябва да спадне под 10 000 души дневно).

КОВИД-19 в момента е силно разпространен сред младите хора и децата, отчитат експерти и посочват, че е необходимо да се ваксинират лицата под 18-годишна възраст, които са 20 процента от населението в Турция.
Продължава процесът на ваксинация в страната, договарят се нови доставки. Първата партида руска ваксина Спутник V срещу COVID-19 се очаква да бъде доставена в Турция този месец, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Министърът не уточни какво количество ваксини ще съдържа първата пратка, но допълни, че с Русия са договорени 50 млн. дози ваксини, които ще бъдат доставени в срок до 6 месеца.

По думите му Турция е договорила общо 240 млн. дози ваксини. 100 млн. дози са от китайската компания Синовак. Заради отлагане на доставките от китайска страна се появиха твърдения, че няма достатъчно ваксини.
Междувременно бяха доставени 4.5 млн. дози от германската ваксина Пфайзер/Бионтех, от която са били договорени 30 млн.дози.
До момента в Турция са поствени над 24,4 милиона дози ваксина срещу COVID-19, като над 10 милиона души са получили втората доза от ваксината, а близо 14,4 милиона души - само първата доза.

По препоръка на Комисията за заразни болести, заради стихването на епидемията от COVID-19 в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, правителството в Скопие реши полицейският част от сряда да започва вместо от 21 часа в 23 часа и да продължава до 5 часа сутринта. Общественият транспорт в страната вече се движи до 23 часа.
Правителството реши още ресторантите да бъдат отворени до 22.30 часа, като работят само откритите тераси и градини.

Комисията за заразни болести предложи и правителството прие въвеждането на мярка за задължителна самоизолация за срок от 14 дни за всички лица, македонски граждани и чужденци, които пристигат от Индия и Бразилия с цел предотвратяване на разпространението на новите щамове на COVID-19.

Премиерът Зоран Заев се ваксинира в четвъртък с препарата на Синофарм. Досега в страната с една или две дози са ваксинирани 92 253 души.

В СЪРБИЯ бяха открити пунктове за ваксинация в търговските центрове, в които всеки, който иска да се ваксинира, може да го стори без предварително записване и да избере някоя от ваксините, които са на разполагане. За допълнителна мотивация първите 100 граждани, които решат да се ваксинират, получават ваучери на стойност около 25 евро, които да похарчат в търговския център. Още по-силни стимули предложи президентът Александър Вучич - освен предвидената по-рано помощ, всички граждани над 16-годишна възраст, които са се ваксинирали или ще се ваксинират до 31 май с една или с две дози ваксина, ще получат 3000 динара /около 25 евро/, платено лечение и сертификат, за да могат да пътуват.

Досега са поставени над три милиона и 600 000 дози ваксина, а две дози са получили 1 604 760 граждани. Почти половината от жителите на Белград са получили втора доза ваксина, съобщават здравните власти.
Гражданите имат на разположение четири ваксини - на Пфайзер/Бионтех, Спутник АстраЗенека и Синофарм.

От петък, 7 май, са отворени затворените части на ресторантите и кафенетата. Те ще работят до 22.00 часа при капацитет 50 процента на закрито и спазване на епидемиологичните мерки, без музика, и на разстояние между хората от метър и половина - два метра. Нощните клубове остават затворени. Остава в сила забраната да се събират повече от пет души.

Заболеваемостта от COVID-19 в РУМЪНИЯ намалява, за 14-дневен период на национално равнище нивото на заболеваемост е паднало до 1,65 случая на 1000 души население. Според данни от 6 май 36 от общо 42 окръга в страната попадат в т. нар. "зелена зона", т.е. нивото на заразяване е под 1 на хиляда жители. Букурещ и пет окръга са в "жълтата зона" (ниво на заразяване е между 1 и 3 на хиляда) и нито един не попада в "червената зона" с над 3 случая на 1000 души. Това позволява смекчаване на някои от ограничителните мерки. Залите за спектакли и вътрешните помещения на ресторантите в Букурещ вече работят на 30 процента от капацитета си, обяви префектът на Букурещ Алин Стойка.

Ресторантите, магазините и залите за спектакли ще работят до 21.00 ч. Вечерният час от 22.00 ч. до 5.00 сутринта остава в сила.

На 6 май Румъния превиши 100 000 ваксинации в рамките на един ден, съобщи премиерът Флорин Къцу. До момента в страната са поставени 5 688 721 дози ваксина на 3 491 189 души, като 1 293 657 души са получили първата доза, а 2 197 532 - и двете дози. От вторник, 4 май, страната започна да прилага и ваксината на Джонсън и Джонсън.

В Букурещ от днес започва тридневен "ваксинационен маратон", по време на който 50 ваксинационни пункта ще работят денонощно, а желаещите да се имунизират ще могат да го направят без предварително записване.

Първата партида с ваксини по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" (EU4Health) пристигна тази седмица в БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА. На летището в Сараево бяха доставени 10,5 хиляди ваксини на компанията Пфайзер/Бионтех.

В рамките на програмата EU4Health с посредничеството на Австрия се планира в Босна и Херцеговина да бъдат изпратени общо 214 хиляди дози ваксини на Пфайзер/Бионтех и 380 хиляди дози на АстраЗенека (от Полша).

Въпреки строгите ограничения, въведени в страната за борба с коронавируса, ситуацията остава сложна. Същевременно правителството на Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна и Херцеговина реши да съкрати полицейския час в от четвъртък, 6 май, с два часа и вместо от 21 часа, той започва в 23 часа и продължава до 5 часа сутринта. Това стана по предложение на Кризисния щаб, който отчете подобряване на епидемиологичната ситуация на територията на федерацията.

Решено бе и да се увеличи разрешеният брой на гостите в заведенията за хранене на открито до 30 души. Одобрено е предложението Центърът за психично здраве да бъде поставен изцяло в служба на защита на психичното здраве на населението.

От миналата седмица в Мюсюлманско-хърватската федерация вече не е задължително носенето на маски на открито.

Разхлабването на епидемичните мерки в СЛОВЕНИЯ продължава, от миналата седмица се разрешава работата на някои образователни и консултантски учреждения, на заведения за хранене и туристически обекти, но само в жълтата зона - Помурието, Корушка, централна Словения, Обално-кранския регион.

Разрешени са посещенията в немедицински терапевтични служби при представяне на отрицателен тест на коронавирус.

Нощните клубове, баровете и дискотеките остават затворени. В регионите в жълтата зона е разрешено посещението в магазини и в бизнес сгради при спазване на определената дистанция - един човек на 20 квадратни метра.
На баровете и ресторантите е разрешено да посрещат гости на терасите и в градините си при спазване на определено разстояние между масите и при ограничен брой клиенти.

Най-новите мерки ще бъдат в сила до 9 май, когато правителството отново ще вземе решения за рестрикциите въз основа на актуалната епидемиологична ситуация.

От понеделник започва ваксинирането на гражданите под 50-годишна възраст, съобщи премиерът Янез Янша. Координаторът на правителството за ваксинацията Йелко Кацин съобщи, че Словения има на разположение най-малко 450 000 дози четири вида ваксини против коронавирус за май, което ще ускори процеса на ваксинация.

Досега са ваксинирани 16,3 процента от възрастовата група от 50 до 54 години и 23,3 на сто от хората на възраст от 55 до 59 години.

По данни на словенския Национален институт за обществено здравеопазване общо 449 477 души са ваксинирани поне с една доза ваксина против коронавирус.

Третата вълна на епидемията от коронавирус в ХЪРВАТИЯ завърши, обяви директорът на Хърватския институт за обществено здравеопазване Крунослав Цапак.

"Епидемията не е свършила, свърши третата вълна, която може да има в опашката си известни вариации на броя на новозаболелите", уточни той.
Цапак каза това във Вировитица, където присъства на откриването на първия в Хърватия драйв-ин пункт за ваксинация.

Хърватия си е поставила срок до края на юни да използва два милиона дози ваксина и дотогава ще ваксинира около 55 процента от населението. Започва и засилена ваксинация във всички хърватски области.

Ръководителят на Националния съвет за гражданска защита Давор Божинович каза, че дневният брой на новите случаи на COVID-19 намалява. "Имаме причини за оптимизъм, но само ако спазваме мерките, насочени към защита на хората", каза Божинович.

Тази седмица в ЧЕРНА ГОРА започна масовата ваксинация против COVID-19. Около 10 000 души, или 1,5 процента от населението на Черна гора, са били ваксинирани срещу COVID-19 във вторник, първия ден от масовата ваксинация в страната и според черногорското здравно министерство това е европейски рекорд в броя на ваксинираните за един ден спрямо броя на населението.

В страната пристигна първата доставка на ваксина от Пфайзер/Бионтех, финансирана от ЕС. От началото на май до август в Черна гора ще бъдат доставени общо 42 000 дози от препарата на Пфайзер/Бионтех. Доставките ще бъдат финансирани от пакета финансова помощ на стойност 70 милиона евро, приет от Европейската комисия през декември 2020 г. Миналия уикенд пристигнаха 200 000 дози от китайската ваксина Синофарм.

Гражданите могат да избират сред достъпните за момента ваксини, а хронично болните ще бъдат ваксинирани с препарата, препоръчан им от личните им лекари.

Броят на активните случаи на коронавирус в страната намаля рязко, след като властите наложиха строги ограничения в средата на март, като затвориха училища, заведения, спортни зали и търговски центрове. В резултат за по-малко от пет седмици броят на активните случаи спадна от около 10 000 до малко над 2000.

Черна гора смекчи значително ограничителните мерки, запазвайки само задължителното носене на маски на открито, забраната за публични събирания и полицейския час от полунощ до 5.00 часа.

Намалява броят на заразените с COVID-19 в АЛБАНИЯ. В понеделник в страната бе регистриран най-малък брой новозаразени от април 2020 г. насам. Епидемиологичната ситуация в Албания се преценява като стабилна, броят на заболелите и хоспитализирани лица намалява, съобщи министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу. Досега са ваксинирани 537 000 души, допълни министърът, но призова гражданите да останат предпазливи.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей достави тази седмица първата пратка от 145 000 ваксини на Пфайзер, обещани на Албания като дарение от ЕС.

Албания отмени 14-дневната карантина за гражданите на Република Северна Македония и Гърция, които пристигат в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Турция щот обичат да си го бутат ан-но и така си го предават, затова не моят с отърва
2
2
 
11
 
! Отговори
Отстъпва? преди 2 години
Тия журналисти следят ли графиката на заболяваемост изобщо?или ако напишат нещо невярно 1000 пъти - се надява че то ще се случи?
1
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция си остава една изостанала икономически и културно държава.Америка я натика в Нато и я модернизира мъничко,но един малък елит не стига за европейска визия.И като си помисля само колко *** са се продали на турците тук из университети,бизнес и Църква...ми става ясно на какво ниво сме и ние!