Гърция слага край на карантината, маските обаче остават

Отпадат SMS-ите, може да се пътува от област в област
13 май 2021 10:13, Елка Василева
32
Гърция слага край на карантината, маските обаче остават
Снимка: архив, БГНЕС

Пясъчният часовник на карантината в Гърция се обърна и от утре ограниченията за излизане с SMS за пътуване приключват. В търговията на дребно магазините ще възобновят нормалната си работа, като запазват само правилата за социално дистанциране, предаде кореспондентът на „Труд“.

Вчера бе представена официално картата на свободата и връщането към нормалното и от утре, 14 май, гърците се сбогуват с ограниченията, като всеки може да пътува свободно и от област в област. Вечерният час се удължава до 12:30 след полунощ. Разбира се, музиката ще продължи да бъде забранена в ресторантите и кафенетата през целия месец май.

Още по темата

С напредващата програма за ваксинация срещу коронавирус, но и положителните послания, дошли от неотдавнашното „отключване“ на ресторанти, организирани плажове, детски градини, начални училища, гимназии, учебни центрове, комисията от експерти даде зелена светлина за премахване на карантината.

Така „катинарчето“ се отключва и страната поема по пътя на "свободата". Днес се очаква министърът на туризма Хари Теохарис да обяви официално детайлите относно функционирането на туризма.

Според есклузивна информация на в. "Труд" в континентална Гърция ще се пътува без задължителен рапид тест, но ще бъде препоръчителен. Придвижванията до островите ще се извършват с правила, за да се запази здравето на жителите им. По-конкретно, тези, които желаят да отидат на острови, трябва да имат: сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза); 72-часов PCR тест или 24-часов бърз тест; свидетелство за преминало заболяване на К19 (2 месеца след заболяване и до 9 месеца).

Контролът ще се извършва от авиокомпаниите и спедиторските компании. Всички местни и чуждестранни пътници над 5-годишна възраст ще бъдат задължени при пътуване да притежават едно от трите.

Постепенното ще бъдат отваряни: 17 май детските ясли; 21 май летните кина; 28 май откритите културни и архитектурни пространства.

От юни сватби и кръщенета могат да се правят на открито, но с максимум до 100 гости.

Преминаването през граничните пунктове ще продължи с отрицателен ПСР тест за влизане в Гърция или сертификат за ваксинация, както и задължителен PLF.

Маските все още са задължителни на открито и закрито, с изключение на плажа, като глобата е 300 евро за неносене.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да нося "маска" на открито, каквото ще да стане. Това е напълно излишно извращение!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Разбира се, музиката ще продължи да бъде забранена"Ама разбира се. КОВИД все пак. Безумията са толкова безумни, че дори няма опит да бъдат обяснени. Приемайте и това е.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нечистоплътие, твойто име е Полуграмотност с висока диплома.
12
3
 
3
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Някой сравни носенето на маски с носенето на кръст от вярващите християни....носиш го, целуваш и той те пази от злото...и са знак на покорство. Ако не носиш кръст, рискуваш...обществено наказание.Църквата/религуята е най-успешния и продължителен бизнес модел, който сега се променя във вяра в "Науката". Новия култ.
11
3
 
3
 
! Отговори
Бьлгари преди 2 години
Повече не ги обиждай За стотинки и майките си продаватНяма по голям плазмодий от бьлгарина
10
0
 
0
 
! Отговори
Е преди 2 години
Тва важи за тебе вместо да пестиш водаИ да се кьпеш само в сьбота на празник
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите се справихме по-добре с вируса от гърците.
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво правели в Гърция ми е все едно.В държава, упражняваща такъв явен геноцид върху хората, нямам намерение да ходя.
7
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Пропуснах да отбележа че коментарът ми е към номер 5
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"тълпата е възвишен творец на всякакви зарази"Дори и така да е, какво? Хиляди години е било така. Защо трябва да позволяваме на шепа психясали *** да ни казват какво да правим?Ти, като част от тълпата, на какво си творец?
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските и дистанциите стават все по- нужни. С хигиенни навици категория нула тълпата е възвишен творец на всякакви зарази. Трябват едри надписи и билбордовенавсякъде, че всеки трябва да се къпе всеки ден, да сежподдържа чист и обезмирисен и да си носи по два пакета салфетки. Засега е практика обратното, а контролните органи пакат само актуализирания на заплатите си. Дотам им е и на тях хигиената. Дереджето е дръж мъ да тъ фана.
4
5
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
маските - първия белег на звяра
3
4
 
9
 
! Отговори
не страхлив преди 2 години
До: номер 1В секундата, в която чуя новината че са премахнали изискването да се носят маски ще я хвърля! Разбира се, на определено място.
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задава се езонът на страничните ефекти от ваксините. Отпаднат ли ваксините, андемиятаизчезва яко дим. Всеки ваксиниран ръси вкруси и заразява сертифокатно всичко по допирателната. Пандемията се поддържа неистово точно с натрапените т. нар. ваксини.
1
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже един светъл, слънчев ден да обявят тържествено край на пандемията и сваляйте маските, то ние сами вече няма да посмеем. Ще си ги носим до живот за всеки случай и ще се ваксинираме при всяка възможност. Такъв страх са ни наплашили, че няма спасение.