На Балканите отпускат мерките, само Турция още е в локдаун

Анкара планира постепенно отваряне от следващата седмица
14 май 2021 14:10, Елка Василева
39
На Балканите отпускат мерките, само Турция още е в локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

През последната седмица мнозинството от страните на Балканите отчетоха подобряване на епидемиологичната ситуация и предприеха стъпки към облекчаване на част от ограничителните мерки, с изключение на Турция, която все още се намира в национален локдаун, но планира постепенно отваряне от следващата седмица. Същевременно увеличаването на доставките на ваксини даде възможност за ускоряване на имунизационния процес в голяма част от страните и съответно улесняване на достъпа на населението до ваксинация. Ето каква е ситуацията с КОВИД-19 на Балканите.

Поради наложения в ТУРЦИЯ локдаун милиони хора прекарват празника Рамазан байрам, който се отбелязва тази година от 13 до 15 май, в домовете си - без традиционните гостувания, посещения на роднини и близки в различни селища на страната, размяна на поздравления на живо и т.н.

Още по темата

Страната планира да премине от следващата седмица към поетапно отваряне след пълния локдаун, обявен от 29 април до 17 май. Предвижда се да се премине към постепенно възвръщане към нормалността, когато дневният брой на новите инфекции падне под десет хиляди.

На 13 май в страната бяха регистрирани 11 537 новозаразни и 238 смъртни случая, с което общият брой на потвърдените случаи от началото на пандемията достигна над 5,08 милиона, а жертвите нараснаха до 44 059 души.
Разхлабването ще става постепенно, като всяка нова седмица ще бъдат въвеждани нови облекчения.

Планира се първо да започнат работа малките търговски обекти, после да бъдат подновени лекции и упражнения на някои факултети като медицинския например.

Ваксинационната кампания в Турция започна на 14 януари. Вече над 25,3 милиона турски граждани са ваксинирани (14,7 милиона са с поставена първа доза, а 10,6 милиона вече са и с поставена втора игла).

Същевременно местните медии съобщиха, че е разработено приложение за смартфони, наречено "ваксинационна лична карта" за хората, които са получили и двете дози от ваксината. "Ваксинационните лични карти" ще може да се използват при пътувания в чужбина. В картата ще има информация за самоличността на човека, ваксинационния статут, датата, на която е поставена ваксината (първа и втора доза), QR-код, както и логото "сигурен туризъм" на министерството на културата и туризма на Турция.

ГЪРЦИЯ днес официално открива туристическия си сезон и облекчава голяма част от ограничителните мерки. Приключва системата с есемеси за напускане на дома, полицейският час вече започва в 00.30 след полунощ вместо в 23.00 часа вечерта, а рестрикциите за пътуване в страната се премахват като част от поетапно връщане към нормалността след месеци на ограничения.

Също от днес системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай" се отменя, тъй като търговията се връща към обичайната си работа. Отварят врати и музеите в страната.

От 10 май всички училища, както и езиковите школи, възобновиха присъственото обучение след задължително самотестване на учениците и преподавателите.

Детските градини ще се отворят на 17 май, летните кина - на 21 май, а културните пространства на открито - на 28 май. От юни ще бъде позволено провеждането на сватби и кръщенета на открито с максимум 100 присъстващи. Ресторантите в Гърция ще останат без музика през месец май.

От днес влиза в сила гръцката версия на "зелен сертификат" за пътуване до островите /с изключение на Лефкада и Евия/ по море или по въздух. Тези, които искат да пътуват, трябва да имат сертификат за ваксинация /14 дни след втората доза/, негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, негативен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване на КОВИД-19. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Гръцките власти обявиха, че ускоряват ваксинационната програма на островите, за да бъдат ваксинирани местните жители до края на юни. Инициативата има за цел да бъдат подкрепени местните общности на островите и тяхната икономика, както и да бъде изпратено цялостно позитивно послание за гръцкия туризъм, заяви премиерът Кириакос Мицотакис. Очаква се да бъдат ваксинирани жителите на около 100 острова.

РУМЪНИЯ отчете спад на новите случаи през последната седмица, а от вторник всички окръзи и столицата Букурещ вече са в "зелен сценарий" с ниво на заболеваемост от КОВИД-19 под 1,5 на хиляда жители, което позволява разхлабване на ограничителните мерки.

От днес заведенията на закрито в Букурещ ще могат да работят с 50 процента от капацитет си спрямо 30 процента досега. Театрите, кината и залите за представления също могат да използват 50 процента от местата си. На културни събития на открито се допускат до 300 зрители.

От утре, 15 май, в цялата страна се отменя задължителното носене на маска на открито, с изключение на оживени места като пазари, тържища и спирки на обществения транспорт. Премахва се и ограничението за движение в интервала между 22.00 до 5.00 часа, както и лимитирането на работното време на търговските обекти.

Същевременно ритъмът на ваксинационната кампания се ускори, след като от събота отпадна изискването за предварително записване за ваксинация. В Букурещ и редица други градове през уикенда се състояха ваксинационни маратони, които осигуряваха денонощни имунизации. По време на букурещкия маратон от петък до понеделник бяха ваксинирани над 20 000 души.

От 13 май влезе в сила поредно удължаване с 30 дни на състоянието на тревога, обявено в страната заради пандемията, като бяха отменени ограниченията за участие в религиозни процесии или поклонничество само по местоживеене.

Министерството на културата обяви, че в периода 14-16 май в Букурещ и в Клуж ще бъдат организирани първите пилотни театрални и оперни представления, на които ще могат да присъстват между 700 и 1000 души. Участниците ще бъдат наблюдавани в продължение на две седмици след това, за да се установи дали има нови случаи на КОВИД-19.

До момента в Румъния са поставени 6 409 083 дози ваксина на 3 789 351 души, като 1 169 619 от тях са получили първата доза, а 2 619 732 - и двете дози.

От 12 май в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ влязоха в сила нови, облекчени мерки срещу коронавируса. Полицейският час вече започва в 24.00 часа и продължава до 4.00 часа. Позволеното време за работа на ресторантите на открито е до 23.30 часа. Могат да се провеждат всякакви мероприятия на закрито при запълване на 30 процента от капацитета. Отворени са фитнес центровете и спортните зали. Рестриктивните мерки са разхлабени до 18 май.

Заради намаляващия брой пациенти с КОВИД-19 няколко ковид отделения в страната бяха закрити, съобщи здравното министерство.

От началото на пандемията в Република Северна Македония са потвърдени 154 371 случая, а 139 266 пациенти са се възстановили. Жертвите са 5151. В момента в страната има 9955 активни случая, от които 4697 са в столицата Скопие. Хоспитализираните в цялата страна са 649.

Общо 160 425 дози ваксина срещу КОВИД-19 са приложени в страната, като 135 574 граждани са получили поне една доза, а 24 851 граждани - и двете дози, според данни на здравното министерство от сряда.

На 14 май в страната се очаква да пристигнат 38 400 ваксини на АстраЗенека по програмата КОВАКС, съобщи здравният министър Венко Филипче.

Същевременно унгарска делегация начело с министъра на външните работи и търговията Петер Сиярто връчи в сряда дарение от 6000 дози ваксина срещу КОВИД-19 за граничната полиция на Република Северна Македония.

В СЪРБИЯ в четвъртък за първи път броят на новозаразените падна под 1000 души на ден и на заседанието си в петък, на 14 май, Кризисният щаб ще направи подробен анализ на ситуацията и въз основа на него ще вземе решение за евентуално разхлабване на мерките.

За момента в сила са следните мерки - освен терасите и градините на заведенията, отворени са и вътрешните части на ресторантите и кафенетата, които работят до 22.00 часа при капацитет 50 процента на закрито и спазване на епидемиологичните мерки, без музика, и на разстояние между хората от метър и половина - два метра. Нощните клубове остават затворени. Остава в сила забраната да се събират повече от пет души.

Досега са поставени над 3,9 милиона дози ваксина, а две дози са получили около 1,7 милиона души. До средата на май са ваксинирани около 46 процента от пълнолетното население. От 12 май сръбските граждани могат да получат дигитален зелен сертификат - потвърждение за ваксинацията и резултати от различни тестове на КОВИД-19.

Заместник-кметът на Белград Горан Весич обяви тази седмица, че в сръбската столица експериментално ще се организират концерти с цел да се види колко хора ще се заразят с коронавирус, подобно на концертите в Барселона и Нидерландия. Планирано е концертите да бъдат два - един на закрито и един на открито. Експериментът ще помогне да се организират концертите в бъдеще.

ЧЕРНА ГОРА разхлаби от 12 май мерките срещу разпространението на коронавируса, като отмени забраната за движение между общините през уикендите и полицейския час от полунощ до 5.00 сутринта. Властите също така удължиха с един час времето за жива музика в откритите градини на заведенията, която досега беше разрешена от 19 до 22 часа.

Черногорското правителство обяви, че чуждестранните туристи, които се разболеят от КОВИД-19 по време на престоя си в Черна гора, ще бъдат лекувани в болница за сметка на държавата. Същевременно от 13 май Институтът за обществено здраве и всички здравни заведения в страната правят безплатно PCR тестове на чуждестранни туристи, на които са нужни за връщането в страната им.

На фона на продължаваща тенденция към подобряване на епидемиологичната ситуация в СЛОВЕНИЯ правителството реши вчера да облекчи допълнително ограничителните мерки, като разреши от събота, 15 май, събиране на до 50 души на обществения събития.

Същият брой хора ще се допуска и на религиозни събития на открито, а в църквите се позволява запълване на половината от седящите места.

От понеделник гимназиите и университетите възобновяват присъственото обучение. Работното време на баровете и ресторантите се удължава до 22.00 часа, а по-голямата част от ограниченията върху спортните и културните събития се отменят.

От 10 май баровете и ресторантите в Словения вече могат да обслужват гости и в закритите си помещения, а големите хотели могат да предлагат половината от стаите си като част от разхлабването на мерките в туристическия бранш благодарение на подобрената епидемична ситуация в страната.

Правителството реши в закритите части на баровете и ресторантите да бъдат обслужвани само гости, които са ваксинирани с две дози или са преболедували КОВИД-19 през последните 6 месеца, или имат негативен резултат от тест, не по-стар от 48 часа.

Също от понеделник Словения започна масова ваксинация против коронавируса на граждани на възраст от 18 до 50 години. До началото на седмицата в Словения една доза от ваксината бяха получили над 20 процента от цялото население.

През последните 24 часа са направени 4636 теста и са установени 597 случаи на инфекция, което представлява 12,9 процента положителни тестове. 450 пациенти с КОВИД-19 в момента са хоспитализирани, а 123 са в интензивни отделения. Четирима пациенти са починали през последното денонощие.

Същевременно тази седмица в страната за първи път беше потвърден индийският вариант на коронавируса.

В ХЪРВАТИЯ продължава тенденцията към спадане на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция, а процесът на ваксинация набира скорост.

Премиерът Андрей Пленкович съобщи вчера, че броят на новите инфекции е наполовина на броя им отпреди три седмици. По думите му до края на деня близо 29 процента от възрастното население ще е получило първата доза от ваксината срещу КОВИД-19, а до края на седмицата броят им ще превиши един милион. Ако ваксинационната кампания продължи със сегашното темпо, ще бъде постигната целта за ваксинация на 50-55 процента от възрастните до 30 юни, посочи премиерът.

Здравният министър Вили Берош заяви, че 8 процента от възрастното население е получило и двете дози от ваксината досега.

Общо 1 571 650 дози ваксина са пристигнали в Хърватия досега, а над 1 230 000 дози са приложени от началото ваксинационната кампания, уточни Берош.

През последното денонощие в Хърватия са потвърдени 1064 нови случая на коронавирусна инфекция, а 34 души са починали. Активните случаи са 7866, от които 1837 души са хоспитализирани, а 202 са на респиратори. От началото на пандемията са потвърдени общо 348 158 случая, а 7623 души са починали.

Снощи в Загреб се състоя експериментално парти с цел да се провери безопасни ли са събиранията на граждани, които са ваксинирани, тествани и оздравели от КОВИД-19. Присъстваха 70 гости на различна възраст, всички ваксинирани с по две дози. След една седмица участниците отново ще бъдат тествани, за да се види има ли някой заразен.

В неделя ще се проведе още един експеримент - сватба със 120 гости и ако се установи, че няма разпространение на инфекцията, ще се мисли за разхлабване на мерките за такива събития, съобщи вицепремиерът и председател на Националния щаб за гражданска защита Давор Божинович.

В КИПЪР отпадат някои от ограничителните мерки, сред които изискването за изпращане на есемес при излизане от дома в часовете между 5.00 и 23.00. Облекченията влязоха в сила от 10 май.

За достъп до публични места се въвеждат и специални пропуски - "коронапаспорти". Те ще важат за гражданите, които са ваксинирани с поне една доза или са преболедували коронавирусна инфекция през последните шест месеца. С тях те могат да посещават безпрепятствено заведения за обществено хранене, хотели, театри, кина, както и всички останали места, в които се събират големи групи хора. Притежанието на специалния пропуск не се изисква за посещението на пазари, малки магазини, плажове, фризьорски и козметични салони.

Гражданите, които не са ваксинирани или не са преболедували коронавирусна инфекция, но представят отрицателен PCR или бърз тест за COVID-19, ще получат временен пропуск, който ще е валиден до 72 часа от датата на теста и ще бъде подновяван след всеки пореден тест.

При пътуване в Кипър българските граждани следва да си направят PCR тест за COVID-19 в оторизирана лаборатория в рамките на 72 часа преди влизане в страната. До 24 часа преди планирания полет те следва да попълнят и изпратят на кипърските власти наличния в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy формуляр, като приложат и копие от документа с негативен PCR тест. Пътуващите трябва да получат отговор от кипърските власти на посочения електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Кипър.

При пристигане на летището в Кипър българските граждани следва да направят нов PCR тест за COVID-19 за собствена сметка, като таксата за този тест е 30 евро на летище "Ларнака" и 32 евро на летище "Пафос". Децата под 12-годишна възраст са освободени от изискването за повторен тест. Резултатите от теста излизат до 3 часа и се изпращат гражданите със SMS. Ако резултатът от повторния тест е отрицателен, те не подлежат на карантина.
Българските граждани, които са ваксинирани и разполагат със съответния сертификат за ваксиниране, ще бъдат допускани до територията на Р. Кипър, без да е необходимо да представят PCR тест за COVID-19 и няма да подлежат на карантина, стига да са получили потвърждение от кипърските власти и да са изминали определен брой дни от поставянето на ваксините.

АЛБАНИЯ отчита намаляване на новите случаи на коронавирусна инфекция и на смъртните случаи.
Според данни от вчера в страната са потвърдени 45 нови случая при направени 2596 теста, а трима души са починали. Същевременно 1050 души са се излекували през последните 24 часа, с което броят на оздравелите от началото на пандемията достигна 121 122 души.

Общо 86 пациенти с КОВИД-19 получават болнично лечение, а седем се намират в интензивни отделения, като трима от тях са интубирани.

От началото на пандемията са потвърдени 131 890 случая на коронавирусна инфекция, а 2426 души са починали.
Въпреки подобряването на ситуацията министерството на здравеопазването призова гражданите да не намаляват бдителността си и да продължат да спазват противоепидемичните мерки, като носене на маска навсякъде извън дома, избягване на събирания и спазване на дистанция.

В КОСОВО на 13 май бяха потвърдени 103 нови случая на коронавирусна инфекция, с което общият брой на потвърдените случаи от началото на пандемията достигна 106 754 души. Починал е още един пациент, увеличавайки броя на жертвите до 2218.

От началото на пандемията са тествани около 562 000 души, от които 2100 през изминалото денонощие. Активните случаи в страната са 5749. Общо 98 787 души са се възстановили, 248 от които вчера.

В сряда в Косово чрез програмата КОВАКС пристигнаха 38 400 дози ваксини на АстраЗенека. Първата пратка ваксини чрез тази система пристигна в страната през март. Косово получи също 8000 ваксини на Пфайзер от ЕС.

Досега в Косово са ваксинирани 29 000 души, а в момента се провежда ваксинация на хората над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
В Гърция отново расте бройя на новозаразените. От една седмица е така Всеки може да погледне статистиката.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
15
6
 
5
 
! Отговори
Тур4ин преди 2 години
Турция икономически е горе долу на нивото на Сомалия или Нова Гвинея в момента. Кат няма пари за болници, има карантина.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Думата със звездичките е "prost".Значи могат да оставят тукашните *** оня, дето редовно пише за "моята тийн..." беззвездички за вулгарното наименование на женския полов орган, а една обикновена дума се зазвездва.Браво бе, господа неграмотни писарушки! Много ниско сте паднали!
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо са си в Нокдаун!Скоро няма да ги има както се заяжда Султана комплексар с Израел и ФАЩ
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-*** - толкоз по-затворен и ограничен - ментално, физически и всякак.
11
5
 
2
 
! Отговори
Махай МАСКИТЕ преди 2 години
Трябва ЗАБРАНА за чужденци да ВЛИЗАТ в Ресторанти и дискотеки. Всички ЧУжденци да НОСЯТ маска НАВСЯКЪДЕ , Дори и на ОТКРИТО, за да НЕ ни заразяват.. Дори и ФУТБОЛИСТИ- като Сисиньо , Роберта, Дий Бост. Ако искат да ядат и пият, нека си стоят в ХОТЕЛСКАТА СТАЯ.И да махнат АРАБСКИТЕ маски за българи..Нека чужденците се гърчат. Важното е ние, българите да сме добре. Щом чужденците са ВИНАГИ с маски, НЯМА кой да ни ЗАРАЗЯВА.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 Електронни избори като или от компютър в бг или преди регистрация попълва онлайн тест за да се види дали владее бг езика и отбита военна служба.
9
0
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Осман гейИдолопоклоничеството е заложено при всички о-р-к-и
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си седи в локдаун.. ако може че и на изборите да е в локдаун.. че българските граждани, които не знаят български и не са стъпвали в България да не могат да гласуват...
7
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Борисов и брат му Гешев искаха да за дължат жените да ходят с *** като в Турция, добре, че ги свалиха от власт!
6
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без да са ваксинирани 100 % болниците и гробищата ще се напълнят бързо. Дори и 100 % пак остават 20-30 % които ще загинат ако не пазят каранитна, защото ваксините не са добри.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като оня Красимир Костов се купил това се купил онова се се похвалил колко е нов.Уважаеми инструктор купуваите и вкарваите каквото си искате ние всички земни в тоя град знаем какво правите Ловеч също можем да вкарваме и купуваме но не го изтъкваме пари се правят пари се изкарват но по честния начин а не по мошеническия като вас комбинирано
4
7
 
3
 
! Отговори
Oli Goph Rhenni преди 2 години
Шофьор блъсна велосипедист във Велико Търново
3
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция и Индия проблемът с хигиената е нерешим.
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отпускат но трябва да се тесват постоянно. В Турция е дамажан курбан но тръгват и нови бежанци".
1
14
 
9
 
! Отговори
Осман бей преди 2 години
Велик е Ердоган хвала нему!