Цанчев: Натиск отвън да промени позицията ни за РСМ? Наивно

Скопие заблуждава европейските държави и обществеността си
15 май 2021 13:41, Елка Василева
59
Цанчев: Натиск отвън да промени позицията ни за РСМ? Наивно
Снимка: архив, БГНЕС

„Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв е проблемът. Става дума и за заблуждаване на обществеността в Република Северна Македония за това какъв е проблемът. Проблемът между България и РСМ е съвсем ясен – РСМ подписва договори, които очевидно след това няма намерение да изпълнява.“ Това заяви Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към Европейския съюз, пред БНР.

„Нелепото е това, че една държава-кандидат се опитва да поучава Европейския съюз и да поддържа илюзията у своите граждани, че е възможно да се присъедини към ЕС, без да отговаря на основните критерии за присъединяване и без да се е разделила с идеологическото наследство от времето на комунизма“, подчерта дипломатът.

Още по темата
Цанчев е категоричен, че няма друга държава, станала член на ЕС при всички последните вълни на разширяване през последните 30 години, която категорично да не се е разделила с „държавотворната си идеология от времето на комунизма“.

Кампанията за лобиране от страна на РСМ не се ограничава в последните седмици или месеци. Тя върви с пълна сила, откакто страната стана член на НАТО, отбеляза Цанчев. Тази кампания показва неразбиране на начина, по който функционира ЕС и на начина, по който се осъществява разширяването, допълни той.

Димитър Цанчев изтъкна, че е „неоправдано и наивно“ да се мисли, че чрез външен натиск може да бъде променена позицията на България.

Всички държави членки на ЕС вече са наясно, че България не оспорва суверенитета на Република Северна Македония, нито правото на гражданите й да използват официалния си език, заяви Димитър Цанчев.

„Но България държи на това да се даде възможност на гражданите на РСМ открито и свободно да изразяват своето българско самосъзнание.“

„Въз основа на изопачена версия на историята младото поколение в РСМ се възпитава в дух на омраза срещу България“, посочи още дипломатът.

Относно алтернативата сега да се даде зелена светлина за РСМ срещу изглаждане на двустранните проблеми в бъдеще Димитър Цанчев коментира: „Не е възможно България да започне преговори за членство с РСМ, преди да е получила надеждни гаранции за това, че българският национален интерес ще бъде запазен.“

В продължение на 30 години България неотклонно е правила жестове на добра воля към Скопие, включително подкрепата за присъединяването й към Северноатлантическия пакт, каза още Димитър Цанчев. Той оспори като несъстоятелна тезата, че с отлагането на началото на преговорите на РСМ се отваря вратата за външни влияния.

 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македония няма много време да се мотка. Ако Албания влезе преди нея, след това и тя може да има условия за влизане на Македония в ЕС.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и на мен ми се иска но последните 30- годинивсичко се случва точно както искат от вънжалко е но е истина
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На какъв език говорят в Монако или в Люксембург или в сан Марино. Риторичен въпрос. Може комшиите да си имат ако искат не една а две държави и да се самоопределят как си искат но свещенния български език е само един и ние няма друго да позволим.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Америка на американски ли говрят, не на английски.В Белгия на белгийски ли, говорят не на френски и други. Сега е момента да вдигнем летвата и толковаНяма македонски език и това трябва да е нашето условие. Името СМ накърнява нашите чувства и не е приемливо както и да се краде история. Точка
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо в София има площад Македония. Да го преименуват Братя Миладинови
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Георги Делчев и Дамян Груев са фактическите имена на тези видни българи и така трябва да ги наричаме а не както ги именуват комшиите. Интервюто на посланника Цанчев беше много добро.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наивно, наивно, ще видите наивно Цанчев.
26
7
 
3
 
! Отговори
То е ясно преди 1 месец
Наивно я, та нали братушките искат РСМ под свое влияние. Какъв Европейски съюз ще искат, я тук в Евразийския, че ако може и България да се прибута, защото Решетника такива ги е възложил на нашенеца. Поне, затова сме сигурни, че и при тия времянки на под'лите братя няма да им се отвори парашута за сметка на българските интереси. Просто не им се получава на макетата!
25
15
 
3
 
! Отговори
маке преди 1 месец
ще видите как фигуранта и сие ще подпишат всичко!както станишко призна косовоплюс това херо мустафа му наби канчето оня ден на безделника .миналата седмица руския посланник се изгаври пак със него.
24
8
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 23"Желю Жабата е виновен затова което се случва. " - това е най-малкото за което е виновен, франкофонът от с. Веселиново, желев.
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Желю Жабата е виновен затова което се случва. Той призна Македония за държава отделена от България. Все едно да признае Кържали Хасково и Бургас за Турска територия. Македония винаги е била Българска територия и там живеят Българи говорещи на старобългарски. Лошото е че през годините Сърбите им промиха тиквите и сега се имат за Македонци със Сръбска ориентация. Много е лошо когато един Умен сеяндур като Жабата ни насади на пачи яйца. Никакъв ЕС да си седят в Сърбия и да им правят кавали.
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе хора как мислите че ще се живее със съседи които ни мразят и ненавиждат, защото някакъвси сърбомански *** политик им е казал така ?Абсурдно е да се допускат в ЕС, без да решат проблемите. Това си е лично техен проблем, историята е на наша страна и е записано в различни исторически источници кой какъв е .Колкото и да го дъвчи е проблема той ще си остане без решение докато РСМ не се стегнат и да го решат. Напълно разбираемо е че за тях е доста болезнено изтрезняване, но това са фактите !
21
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Нефелната фифилота.
20
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 18Желев беше, също като соломон паси и Александър Йорданов, едно луканово мекере.Но ливадите си бяха закономерно събитие. Ако не беше така, сДС на неделната физиката, нямаше да иде в кере.ча на следващите избори.
19
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Широко им е около врата, защото са за два месеца и щепротакат. Ако стоят година ще се извъртят на 180 и ще твърдят, че никога не са казвали това... като всички евромекерета.
18
3
 
13
 
! Отговори
защо признахме преди 1 месец
Защо признахме Македония? Това е все едно да признаем Тракия, Мизия, Добруджа за отделни държави. Жельо Желев, освен, че изигра мръсен номер със срещата на ливадите, взе, че призна Македония без никакви условия. Ето го сега резултата и ще сърбаме попарата. Българи в две държави с един език и една история. Това направи Желев.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АБЕ СТАНИШЕВ И НИНОВА СА ВИНОВНИ
16
2
 
13
 
! Отговори
Ясно и категорично преди 1 месец
Гърците казаха ясно и категорично в десетина точки от споразумението- това, това, това и 30 години ги държаха докато го изпълнят. Ние- договор за добросъседство с пожелания. Те всеки ден бълват омраза срещу нас, присвоиха си царете ни, защото нямат свои, присвоиха си наши известни личности, защото нямат свои, взеха азбуката ни, защото е еднаква, създават интриги срещу нас в ЕС и ние говорим за добросъседство! Русия и Сърбия ги подкукуросват и ние мълчим. Гърците се вдигнаха всички, ние мълчим
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама какво им викат вчера Гърция на македонците : Ние не можем да се месим в отношенията между България и РСМ . точка А иначе Заев се моли Гърция да притисне България, но Гърция знае целия случай и история за спора между България и РСМ
14
0
 
10
 
! Отговори
Ейджънт Ариел Скит преди 1 месец
Междуособиците вътре в страната се инспирират отвън и докато ние сме заети с тях, антибългарските планове вървят гладко....