Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално

Съвместното пътуване до Ватикана е добър жест, смята македонският президент
18 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
203
Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално
Снимка: БГНЕС

Съвместното отдаване на почит на Св. св. Кирил и Методий от страна на България и РС Македония е добър символичен жест от двете страни, който може да разведри атмосферата преди предстоящите преговори по отношение на блокадата за членство в ЕС. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който ще отпътува за Рим с един и същи самолет с българския президент Румен Радев.

"Нашето съвместно пътуване и нашите срещи във Ватикана с папата не са подчинени на решението на спора. Предложението му е отпреди месец и мислех, че е добре в българския държавен самолет да съберем цялата делегация от Скопие и тази от България за общо почитане и това го правим традиционно, не е нищо ново.

Поради здравните протоколи, които се прилагат за аудиенция при папата, не можахме да отидем точно на деня, 24 май, а на 26 и 27 май. Мисля, че това е добър символичен жест от двете страни, за леко разведряване на атмосферата в очакване на предстоящите преговори относно блокадата", каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос.

Още по темата
Целта не е да преговаряме, целта е да се почетат едни от личностите, които не бяха спорни дори според историческата комисия, посочи Пендаровски.

Той каза още, че тъй като ще прекарат много време заедно с президента Радев, неизбежно ще стане въпрос за проблема, но, както подчерта Пендаровски, това ще бъде неформален разговор.

"Не се предвижда да има официални разговори, не защото ситуацията с официалното правителство в София е такава, а защото президентът както там, така и тук, тези неща не ги върши оперативно. Те са водени и ще продължат да бъдат водени и занапред от правителствата на двете държави. Ще говорим. Но това няма да бъдат преговори“, каза президентът на западната ни съседка.

Той подчерта, че в тези разговори ще се опита да остане в рамките, в които е бил телефонният разговор с Радев преди няколко месеца.

"Тогава проведохме дълъг разговор по тази тема. Всеки остана на своите позиции и аз информирах обществеността за това. Смятам, че Радев има по-умерена реторика, с която обяснява българските възгледи, и очаквам разговорът с него да бъде пълноценен разговор между двама джентълмени", каза Пендаровски при посещението на ваксинационен пункт в Куманово, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата от добро не разбират, там да си джентълмен е да те правят за смях.Така, че дано Радев не се подхлъзне по това, че го четкат, лицемерни са!!!
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
105 През Средновековието този регион не се е наричал Македония. Когато е живял българският цар Самуил, е имало само две държави на Балканите -Византия/Източното римско царство/, от която е император Василийбългароубиец и Самуил, български цар, както пише и на Битолския надпис върху камък.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
105 През Средновековието този регион не се е наричал Македония. Когато е живял българският цар Самуил, е имало само две държави на Балканите -Византия/Източното римско царство/, от която е император Василий *** и Самуил, български цар, както пише и на Битолския надпис върху камък.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
96 Какъв Ньойски договор, вече не важи. Кралство Югославия не съществува, квазидържавата, сменила няколко имена Югославия, се разпадна с гръм и трясък, на няколко държави.
80
3
 
8
 
! Отговори
Прожектор преди 2 години
Историята на РСМ не е история на целия географски регион "Македония". Този регион е имал през Средновековието Византийска, Българска и Сръбска, а през Възраждането и Епохата на борбите за освобождение от Турска власт - българска история.И това е желязно документирано и отразено от световната историческа наука. Историята на РСМ започва от 1944 г. с конституирането за първи път в Югославия на "македонска" народност, "македонска" азбука и "македонски" книжовен език. Това е записано в самия Устав на РСМ. Преди 1944 г. не постоят не само отделни "македонска" азбука и писменост, "македонски" книжо
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
101 Ами, античките чуха, че Радев е предавал класифицирана информация на Русия, което е против националния интерес и решиха, че и сега, ще предаде България.
78
2
 
14
 
! Отговори
izh преди 2 години
Мутра коминтерновска. Създаде ли прецедент за равнопоставеност с държавицата с географско наименование Македония, после още 50 години не можем да въстановим историческата истина
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
85 България спасява всички свои евреи, които са имали български паспорти45000. В българските легация по света, биват спасени 15 000 евреи, които получават пасаван да пътуват, и ако не са български граждани.Това го признаха евреите, техните лидери и светът. Сърбия изпраща всички свои евреи в лагерите на смъртта. Евреите от Вардарска Македония, не са имали български паспорти и затова, не са могли да бъдат спасени.България само е администриране тези земи, царят не е имал законово право, да ги спаси
76
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие болни мозъци как си представяте Радев, който е военен, генерал, и се е клел във вярност и целувал българското знаме да предаде българщината. Как може да сте тооолкова ЗЛЕ, бе? Промити мозъци от герб. Немам думи!
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99 НАТО няма да ни нападне, защото България е в НАТО от 2004 година. Натовска Гърция спря БЮРМ за почти 30 години и нищо не й се случи. Никой неможе, да ни забрани, да браним националните си интереси ,с всички законови средства. Вето, за РСМ, докато не изпълни условията в договора.
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
98 Само безродник може, да отмине палежи на българското знаме, няколко пъти извършен, преследването на българи, сваляне на номерата от колите им с българска регистрация, рушенето на гробове, изтритите средновековни ръкописи и на мястото"българи",написване"македонски". "Татари, фашисти, окупатори",когато излиза от устата на Заев, Пендаревски, журналисти, не ти прави впечатление. Самуил е български цар, а не Македонски, Г.Делчев е българин, а не македонец.
73
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много заблудени хора живеят в България.Така е след 12 години медийна диктатура.
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 88Положението е деликатно заради Нойския договор. Може само с езика и историята да играем. Война не може, а и НАТО ще ни нападне.
71
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАКЕДОНСКИЯ Език на омразата е в главите на феновете на ГЕРБ и ВМРО, абсолютна лъжа,изобретена и провокирана от двете партии.Аз се радвам,че вече ги няма тези партии да създават омраза с нашите приятели в Македония. По-близки от Македонците ние нямаме други и всеки ,който ни кара да се мразим и караме заслужава да бъде унищожен.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 94Днешната реалност зависи от историята. Излиза че макетата са бг.
69
0
 
5
 
! Отговори
Даа ... но не ... преди 2 години
Кажи му "аго", да му е драго ... И "джентълмен" бива ...
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
88 Напротив, българските искания са ясни, България признава реалността, а РСМ трябва, да признае миналото, да спре езика на омразата, който идва и от Пендеревски, Заев, видни историци, журналисти и откровени българомразци.
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистка Македония прави това, което и Хитлер не е правил. Хитлер поне е избивал чужденци евреи. Македонците избиват и репресират собствените си роднини. само на 6ти януари 45та година 1500 , които са посмели да кажат, че са българи. ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ВЕТО ДО ДУПКА ПОНЕ още 30 години да ви дойде ума в главата.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
85 България спасява всички свои евреи, които са имали български паспорти45000. В българските легация по света, биват спасени 15 000 евреи, които получават параван да пътуват, и ако не са български граждани.Това го признаха евреите, техните лидери и светът. Сърбия изпраща всеки евреи в лагерите на смъртта. Евреите от Вардарска Македония, не са имали български паспорти и затова, не са могли да бъдат спасени.България само е администриране тези земи, царят не е имал законово право, да ги спаси.
65
2
 
12
 
! Отговори
Никаква милост преди 2 години
от България към "македония".Признавате, че сте българо-македонци, или никакъв ЕС. Не, че на някой в Европа му дреме. Въпросът е принципен и ТВЪРДЕ МНОГО българи са измряли заради него. Тяхните гробове искат да не се сърбеете!