Над 270 пожарникари трети ден гасят огнищата в Коринт

Разследващите смятат, че огънят е умишлено запален
22 май 2021 18:13, Анисия Иванова
26
Над 270 пожарникари трети ден гасят огнищата в Коринт
Снимка: БГНЕС

Над 270 пожарникари продължават и днес, за трети пореден ден, борбата срещу няколко активни огнища на различни места на голям горски пожар в Гърция, след като овладяха основния огнен фронт в планината Герания, на около 90 километра западно от Атина, предаде АФП.

Пожарът, избухнал в сряда вечерта на брега на Коринтския залив, е един от най-сериозните пожари през последните 20-30 години, случващ се през този месец, толкова рано в сезона, каза днес ръководителят на противопожарния екип Стефанос Колокурис по телевизия АНТ1.

Още по темата

Макар че подобряването на метеорологичните условия позволи поставяне под контрол на основния огнен фронт в петък вечерта, "остават няколко разпръснати активни огнища", съобщиха пожарникарите.
Над 270 огнеборци, подкрепени от 16 самолета и подпомагани от армията, продължават и днес борбата с пожара, посочиха от противопожарната служба.

Пламъците са унищожили над 55 квадратни километра борови гори и земеделски земи, съобщи днес Евтимиос Лекас, преподавател по управление на екологични катастрофи в Атинския университет. Това е огромна екологична катастрофа, която ще изисква работа, за да се избегнат свлачища и ужасни наводнения през есента, каза той пред държавната телевизия ЕРТ.

От Гражданска защита заявиха, че след като пожарът бъде напълно овладян, ще бъда направена оценка на щетите за земеделските производители и животновъдите. Това е първият сериозен горски пожар за сезона. Той е започнал в сряда вечерта от селището Схинос при изгаряне на земеделски отпадъци в маслиново насаждение, съобщи по-рано гръцкият заместник-министър по гражданската защита Никос Хардалиас, цитиран от БТА.

Няма жертви при пожара, но огънят е унищожил или е нанесъл щети на къщи. Десетина села в района на планината Герания бяха евакуирани.

Разследващите органи не потвърждават медийната информация, че пожарът е предизвикан от небрежност на местен жител. Пожарникарите са убедени, че Коринт е бил подпален умишлено при силен вятър и са пламнали няколко огнища едновременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: огънГърцияпожарКоринт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горещи тийнейджъри без *** - ***
1
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВСЕКИ ИСТИНСКИ КОМУНИСТ МОЖЕ ДА ГО Е ЗАПАЛИЛ , ТЕ ВЪРШАТ ВСЯКАКВИ ГАДОСТИ!