Заев вярва на европейския дух на Радев и Пендаровски за излизане от спора

Двамата президенти ще бъдат заедно в Рим
63
Заев вярва на европейския дух на Радев и Пендаровски за излизане от спора
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че вярва, че европейският дух на президентите на Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев ще даде тласък на намирането на решение на спора с България и за разблокиране на интеграцията на Скопие в Европейския съюз, съобщи БТА като цитира МИА.

Още по темата

Заев, който по-рано днес положи цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий в държавния университет в Скопие, наречен на тяхно име, направи това изявление на въпрос на журналист за съвместното пътуване на Пендаровски и Радев в Рим, където те ще се поклонят пред паметта на Светите братя.

Премиерът на Северна Македония изрази надежда, че двамата президенти ще отбележат напредък в разрешаването на спора, който според него спъва европейската интеграция на целите Западни Балкани. "Вярвам, че европейският дух на президентите Радев и Пендаровски ще бъде стимул да направят крачка напред и - с помощта на пътната карта, разбира се - да бъдат в състояние да ускорят и да повлияят върху прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България", каза Заев.

Той припомни, че страната му е кандидатка за членство в ЕС от повече от 16 години, откакто е подписала споразумение за стабилизиране и асоцииране през 2001 г. - веднага след Словения и преди Хърватия, които вече са членки на ЕС. Никоя друга кандидатка не е чакала толкова дълго, колкото Северна Македония, отбеляза Заев и допълни: "Вярвам, че България ще бъде силен привърженик на Северна Македония и на целите Западни Балкани в пътя ни към интеграция в ЕС".

По отношение на днешния празник Заев каза: "Радвам се, че днес македонският език и македонската азбука са живи наред с всички славянски езици и азбуки като част от европейското наследство. Надявам се, че нашият македонски език ще стане един от официалните езици на Европейския съюз".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ЕСЗаевПендаровски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо Македонски вярва само на Белград и Москва, затова, ще чака. Докато не се появи лидер в РСМ, с европейско мислене.
41
1
 
4
 
! Отговори
someone преди 2 години
вярва ,че ще му мине маке номера ем да ги вкараме в ЕС , ама да си крадат наша история и да ни викат татари, това им е мечтата на пропадналите сърбомани.
40
0
 
2
 
! Отговори
someone преди 2 години
Отново грешна инициатива , защо ги каним и то на такъв наш празник при положение ,че ни плюят и до днес и нямало да дискутират измислената си идентичност. Такива ходове чакат макетата , за да ни го забият после в гърба и пак да се изплюят върху някаква част от нашата история. Не трябва да бъдат канени никъде докато не си признаят историята докрай!
39
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС политическата класа вярваща в "дядо Коледа" предава за пореден път лоялни съюзници,ЕС политиците са зависими и платени от Русия,и слепите го виждат...не и политиците,Бог да пази Кралицата!!! БГ Екзит!!!Света е прекалено голям и имаме избор...Меркел да си печата хартийки и да си плюе на лицето!!БГ Екзит!!!Бог да пази Кралицата!!!Бог да пази САЩ!!!
38
2
 
7
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Македонският език никога няма да влезе в ЕС!
37
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Последното изреченние казва всичко - макетата няма да отстъпят. Дано и нашите рушветчии се сдържат.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си верва гърция признава античната история на макетата тогава може си помислим
35
0
 
22
 
! Отговори
Да втасват преди 2 години
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС
34
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между македонец и бесарабски българин е тази, че единия на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а другия на чист български, че не е.
33
1
 
15
 
! Отговори
Александър преди 2 години
Само Албания ще ви оправи ваЗ!
32
1
 
12
 
! Отговори
еии преди 2 години
Заев е сръбска *** и ще си получи заслуженото.Вместо Брюксел ще има свободно движение до Белград....
31
0
 
20
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Какъв спор, какви пет пари? Тоя тип е тръгнал с гол зaдник таралеж да плаши. Единствения наш проблем са българските продажни политици, които за пред хората казват едно, а после подписват друго, само и само да продадат 2-3 паспорта.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо, Зайо съвсем *** пътеките, Зайо! защо ли продължаваш да го правиш, не знам. Но все пак имам идея. То сърбин и псевдомакедонец да се пъчат пък да са прости не е от днес дори не е от вчера, от памтивека си е .Помня една случка от ученическите ми годи ни беше отдавна няма да я разказвам сега но тя ме накара да прозра що йе србско и що това което е под негово влияние. Още тогава ги намразих за наглостта пошлостта и надутостта. да не говорим пък чии мекерета са.
29
0
 
16
 
! Отговори
1986 преди 2 години
абе а стига с тия смешници бе,то бива да са *** *** няма накъде по вече...
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвай ти на руския агент.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайко признайте отделни македонски бг и македонски сръбски езици и ви признаваме.
26
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
До #23Тук и фамилията на един от най-великите пилоти на Формула 1 също е цензурирана.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще им превежда?
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох пълната история на Византия от чуждестранни автори. Никой никъде не споменава македонска нация, македонски царе или македонска писменост.
23
0
 
31
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
Македонският език е клонка от големия клон на българския език, който е на дървото на славянските езици. Още малко му остава на Пендо да приеме компромиса.