Радев в Скопие: Да подновим диалога между двете страни

Пендаровски се надява да разговарят и по най-тежките въпроси
26 май 2021 16:00, Елка Василева
173

Снимка: Президентството

Президентите на България и на Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски отлетяха за Рим и Ватикана, където традиционно ще се състои аудиенцията при главата на Римокатолическата църква за празника на българската просвета и книжовност. Двамата ще почетат заедно делото на Светите братя Кирил и Методий.

На път за Рим българският правителствен самолет спря в Скопие, за да вземе делегацията на Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски, предаде БНТ.

Още по темата

Пендаровски лично посрещна българския държавен глава на летището, след което двамата се оттеглиха на кратка среща.

Пред медиите след срещата Радев благодари на Пендаровски за гостоприемството. "Съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит към светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво и да заявим нашата обща воля да развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество, приятелство и добросъседство", каза Радев.

Стево Пендаровски заяви, че ще използват пътуването до Рим, за да разговарят за актуалните теми, свързани със съвместните отношения между Република България и Република Северна Македония. Уточни, че сега срещата на летището им е била кратка - било е "приятелско пиене на кафе" и са обсъдили решенията на Европейския съвет в Брюксел.

Пендаровски заяви, че се надява като приятели да разговарят и по най-тежките въпроси. Надявам се, че това, което ни разделя, ще ни сближи, заключи Пендаровски.

Това е първа изява на двамата държавни глави за последните две години. В делегациите им присъстват ключови министри за просветата и културата. В ситуацията на деликатна фаза, в която са отношенията Скопие - София, визитата на държавните глави е от изключително значение.

България продължава да настоява за спазване на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., за зачитане на нейните национални интереси и сигурност, което беше потвърдено и от служебното правителство. На 24 май президентът Румен Радев също подчерта, че европейският път на РС Македония минава през София.
 


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невъзможността да се открият македонски монети от средновековието доказва, че още тогава в Скопие са използвали кредитни карти!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КРадев,строгият ти господар Джо Памперса само това ли ти каза?Не те ли покани на откриването на Северен Поток 2?М?
17
12
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Германия Настояваше България да гласува за Приемането на Македония ,Но Винету и Шкембе Войвода показаха среденн пръстт на Германия ,И Германия ги прати да пасат овцете в Банкя ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакъв диалог с тези северно марсиянцидокато не спрат кражбите на историята ни и Радев много много да не им кляка, че като се върне тук ще яде шамари
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Занзибар вече има толкова много българи, че скоро ще го обявяват за Южна Македония.
14
10
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Браво Господин Президент ,Папата ще короняса Радев ,А Путин няма да забрави Винету , ще му отмъсти ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакъв диалог с тези лумпенизирани хунзи! Щом не щеш да целуваш ръка, ще целуваш зад ник!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повече няма да играя шах с македонци. Като почнат да губят и обявяват твоя цар за техен.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на фигуранта трябва да му отрежат езика, нали тачи Крумовите закони, преди да е изплещил поредната глупост.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разликата между македонец и бесарабски българин е тази, че единия на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а другия на чист български, че не е.
9
3
 
13
 
! Отговори
Х преди 1 месец
Няма нужда да подновяваме нищо с тия неблагодарници и крадци
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме пленено знаме. Някакви крадци на история запалиха знамето ни преди месеци. Какво има да се подновява? Румборак предател на България.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме пленено знаме. Някакви крадци на история запалиха знамети ни преди месеци. Какво има да се подновява? Румборак предател на България.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ какви са оня дебел фелдбел ако иде в САЩ и се оптва да дава наклон на хората какви да се определят ще го разкъсат на място. Някои доносници още не могат да разберат, че фашизма си отиде и всеки сам се определя. Като искат да са македонцци то си е техен проблем, на никой не му влиза в работата.
5
7
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Фуражка и диалог.Какъв диалог с радио ще правиш,бе Радев?Те открито искат Пиринска България и пускане на Хомо Илинден на изборите...какъв диалог,какви 5 рубли?
4
0
 
19
 
! Отговори
До 2 Истината преди 1 месец
Преди 100 години са измрели хиляди из Македония, а не стотици. Жалко за момчетата- всички са били млади
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ал Бънди и всички обичат Реймънд заедно на снимка!
2
7
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Байдън натиска Кауня да вкарва БЮРМ в ЕС !
1
3
 
25
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Президента Радев забрави ли имената на стотиците млади български момчета, които загубиха живота си да спасяваме тези неблагодарници ???