Тафров: В дипломатическа изолация сме по въпроса със Северна Македония

Не може отношенията между двете страни да се основават на омраза, заяви той
26 май 2021 09:08, Петя Славова
257
Тафров: В дипломатическа изолация сме по въпроса със Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви пред БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на "Демократична България" с ресор външна политика и европейски въпроси.

Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров.

Още по темата
"Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса. Това са фактите. Ние от "Демократична България" искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки", смята Тафров.

По думите му от ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония.

Относно отклонения в Беларус пътнически самолет, той заяви: "За нас това е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта. Това е безпрецедентно и поставя пред изпитание важна част от системата на международните отношения, каквато е въздушната авиация", обясни Тафров.

Според него, по този начин беларуският лидер Лукашенко дава сигнал, че се поставя извън международните отношения.Това е акт на отчаяние, допълни Тафров.

Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, Тафров обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости.

България не бива да има отношения в сфери като енергетика и национална сигурност с режими като Беларус, заяви експертът.  Ние не сме срещу Беларус като страна, а сме на страната на беларуския народ срещу авторитарния комунистически режим на Лукашенко, обясни Тафров.

Относно предложението за изчистване на избирателните списъци, той посочи, че е много късно за това и в момента трябва да се съсредоточим върху добрата организация на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак тези !Тия от ДБ ,от "отворените общества" обикалят като цветарки и слугуват на който даде само и само да са във властта,но не за друго,а да подкопават държавата и сигурността.Дори да стигнат дъното,не се притесняват!Събрали се костовисти,прокопиевци и подобни и какво,едно голямо нищо!От време навреме разиграват някое преставление да са във "лайфа",уж че са " демократи".Слугуват и на Цветан Василевса от сръбско,който завлече милиарди с пирамидата си и да де гл.прокурор"виновен"!
211
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие от ДБ продължавате да сте зловредни и изглежда няма да засрамите от деянията си!Да извикате ОМО Илинден пред ЕП,да подкрепяте сръб.агенти,когато се гласува резолюция срещу БГза която също помогнахте,та е интересно за кого работите и за колко се продадохте?В СМ ви цитират с удоволствие,не защото сте прави спрямо историческите факти,а защото сте лесни!Не разбрали били,изолирани сме били,а Рада радан за какво е в ЕП,нали да съботира!Значи да приемем геноцида срещу българите и македонизма ей тъй
210
0
 
6
 
! Отговори
:-D преди 2 години
Абе те, макетата, да не патентоват кирилицата, написана от Климент Охридски от Македонско. Те тогава ще я вапцаме.
209
0
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Тоя каза нещо ,дето е абсолютно нищо, не, ами на нищото нищото , което е до толкова помрачено от собственната си нищослава, че изпреварва собственната си първослава по абсолютнищост. Драйфа ми се.
208
2
 
10
 
! Отговори
NB преди 2 години
Тоя Стефан Тафров много ми падна в очите с тая теза.............той е един типичен антибългарин ...............като Соломон Паси............ционистът, който ни вкара в НАТО незаконно без референдум и който се фукаше с един грозен Трабант и ревеше като лигльо при приемането на България в НАТО!!!
207
1
 
9
 
! Отговори
за Македония преди 2 години
България има нов съсед.................Велика Албания!!!
206
1
 
11
 
! Отговори
за Македония преди 2 години
Македония..................такава държава няма(или има само на хартия).............за истинските българи Тракия, Мизия и Македония са само географски понятия!!!
205
1
 
13
 
! Отговори
за Македония преди 2 години
Никакъв компромис за Македония..................ще влезнат в ЕС, но на 36 май...........т.е.никога!!!
204
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата партийка може да се самоубие те.
203
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата партийка може да се самоубие те.
202
1
 
13
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Тафров е кандидат за външен министър. Не трябва да се вземат много на сериозно приказките му. Никой не мрази народа на РСМ, а президентите на България и РСМ са заедно на посещение в Рим. Къде е омразата тук? А изолацията къде е? Никой в ЕС не ни е изолирал от нищо. Колко ни разбират, те си знаят, но без наше съгласие преговори с РСМ няма да има.
201
1
 
13
 
! Отговори
Кака Лойка преди 2 години
Брей,тоалетната развратница па се вихри...
200
2
 
4
 
! Отговори
Съмняват ма едни, преди 2 години
За кво става въпрос? За Севрна македония и севрномакедонски ли?Дет са пръкнаха преди две години ли?
199
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
леле какви самодоволни некадърници ни управляват
198
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност България нищо не ще от СМ. Северна Македония има зор.
197
3
 
18
 
! Отговори
Марко преди 2 години
Дипломат с ляв сексуален наклон, незабавно отзоваване за да се премахнат всички зависимостта
196
3
 
14
 
! Отговори
До Тито преди 2 години
Ние го уважаваме тяхното самоопределение като ''македонци'' от 1945г. насам - преди това просто не са имали такова ! Също и ги уважавахме и им помагахме, докато не разбрахме, че те всъщност ни мразят, говорят и пишат лъжи и обиди за нас, и нагло се опитват да си присвояват историята на Българската държава ! Можеш ли да го проумееш, или си прекалено предубеден, ...или може би *** ..?
195
4
 
20
 
! Отговори
живот преди 2 години
Северномакедонската форма на живот се храни от омразата към България, от кражби на история и език и от наглост, която може да те остави без думи! Това Тафров не го ли знае? Какъв дипломат е, ако това не е проумял!
194
3
 
17
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Бълнуванията на един провален дипломат! Спрямо кои държави сме в изолация? Две екс Юго републики (двете с общо население малко над половин България) и Австрия за цвят. Чехия и Словакия изобщо не са активни по македонския въпрос, а Франция тихомълком ни подкрепя. Унгария е безрезервно на наша страна. Гърция ни се пъчи единствено защото има да ни връща заради безрезервната подкрепа, която такива като Тафров дадоха на Скопие в спора за името.
193
0
 
2
 
! Отговори
до 194 преди 2 години
До Анонимен 194 Така де, високата заплата, пък нищо не струваш! И поставяш "червени линии" и работодателя го задавяш с твоите претенции! Наглост невиждана! И ти слагат едно ВЕТО и заобикаляш на 10 метра сградата!