»звестен турски бизнесмен пере пари през банкова сметка в Ѕългари€

’алил ‘алиали е изправен пред обвинени€ в —јў за трафик на наркотици
27 май 2021 12:25, јниси€ »ванова
63
»звестен турски бизнесмен пере пари през банкова сметка в Ѕългари€
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

»звестен турски бизнесмен, обвинен от мафиотски€ бос —едат ѕекер в неправомерни действи€, е изправен пред наказателни обвинени€ в —јў за пране на пари от трафик на наркотици, съобщава „јхвал Ќюз“. —поред разследване на јмериканската агенци€ за борба с наркотиците (DEA), една от схемите за прането на пари е осъществена чрез банкова сметка в —офи€, Ѕългари€.

’алил ‘алиали е в бизнеса с луксозни хотели в провъзгласилата се за турска република —еверен  ипър и бе обвинен в участие в международен трафик на наркотици във видеозаписа, публикуван от лидера на турската мафи€ —едат ѕекер през месец май.

¬ъв видео, публикувано в недел€, ѕекер обвини ‘алиали, че е работил с ≈ркам …ълдъръм, син на бивши€ премиер на “урци€ Ѕинали …ълдъръм, в транспортиране на кокаин от ¬енецуела до “урци€ през ѕанама.

„Ѕаща му веро€тно не е знаел за незаконните му сделки“, каза ѕекер. „Ќе в€рвам, че г-н Ѕинали е участвал в такава организац舓, каза той.

—поред ѕекер операци€та за трафик е получила подкрепа от ћехмет јгар, бивш вътрешен министър и шеф на полици€та (личен при€тел на јхмед ƒоган – бел. прев.), чийто син в момента е член на турски€ парламент. ¬сички обвин€еми отричат твърдени€та на ѕекер, а …ълдъръм повдигна обвинение срещу ѕекер, за да изчисти името си, съобщи турски€т уебсайт за новини T24. ‘алиали казва, че никога не се е срещал с ≈ркам …ълдъръм.

—ъдебните документи по продължаващо наказателно дело в —ъединените щати обаче изглежда осигур€ват поне частична подкрепа за твърдени€та на ѕекер.

ѕрез март 2016 г., след петгодишно разследване от јмериканската агенци€ за борба с наркотиците (DEA), ‘алиали и брат му ’юсню, както и техен съюзник, наречен ёзгюн ƒемир, са обвинени от федералните прокурори за пране на пари, получени от международна схема за трафик на наркотици.

¬ клетвена деклараци€, представена в подкрепа на обвинителен акт срещу триото, агент на DEA, участващ в разследването, казва, че информатори об€сн€ват, че семейство ‘алиали участва в управлението на „мащабна организаци€ за трафик на наркотици и оръж舓. јгентът също така пише, че за брат€та е „известно, че са свързани с турската маф舓 и че информаци€та на техните източници съответства на собствените разследвани€ на DEA.

ѕрез май 2011 г. източник от DEA се е срещнал с брат€та ‘алиали в —еверен  ипър, когато ’алил се похвалил, че е закупил лодка от —јў за транспортиране на до 500 кг наркотици между пристанищата във ‘амагуста,  ипър и ћерсин, “урци€.

√одина по-късно същи€т източник за€ви, че е договорил доставката на 50 000 долара за ‘алиали в Ћондон, твърдейки, че това е от продажбата на кокаин в —јў. ‘алиали наредил на източника да се срещне с ƒемир, който по това време бил във ¬еликобритани€ и можел да помогне за пране на парите в јман, …ордани€.

¬тора схема се е осъществила малко след прането на 100 000 долара с помощта на банкова сметка в —офи€, Ѕългари€ и сметка, собственост на ‘алиали в —еверен  ипър.  ато част от тази трансакци€, ‘алиали е поискал 10 000 евро (12 250 долара), за да подкупи банков мениджър.

ѕрез септември 2012 г. агент на DEA под прикритие и негов източник се срещнали с брат€та ‘алиали в  ипър, за да обсъд€т увеличаването на предлагането на кокаин в отговор на нарастващото търсене във ¬еликобритани€. —лед като включил 150 000 долара в същите сметки, използвани във втората транзакци€, ‘алиали поискал по-висока комисионна за плащане на данък в кра€ на годината за бизнес, който той притежава в —еверен  ипър, наречен Tener İşletmecilik LTD, за да го прикрие като легитимна бизнес сделка.

—лед като събрало необходимите доказателства за дейностите на ‘алиали, правителството на —јў издало заповед за арест на брат€та и сподвижника им през юли 2015 г. ѕрез март 2016 г. един от обвин€емите е бил арестуван. ѕрокурорите не уточн€ват кой от обвин€емите е задържан, съобщава Ѕ√Ќ≈—.

‘алиали и неговите сътрудници са обвинени също в престъплени€ във ¬еликобритани€. ѕрез 2004 г. прокуратурата в Ћондон е задържала ’алил, след като е бил обвинен в заплаха за убийство на местен турски собственик на бизнес, се казва в стати€ на вестник „Evening Standard“. ‘алиали не се е признал за виновен и е бил оправдан от съди€, след като предполагаемата жертва оттеглила жалбата си, което довело до срив на делото. ѕо това време брат€та ‘алиали са участвали в преговори за закупуване на футболни€ клуб ‘улъм, но сделката така и не се е осъществила.

ƒемир обаче е бил обвинен от британските власти за трафик на 18 кг хероин и остава в списъка на най-издирваните от Ќационалната агенци€ за престъплени€.

ќсвен собствеността на хотел „Les Ambassadeurs“, семейство ‘алиали има бизнес интереси в хазартната индустри€ в —еверен  ипър. ’азартът е важен генератор на приходи за анклава. —екторът е преследван от страхове от проникване на турска организирана престъпност в продължение на десетилети€, съобщава „”олстрийт ƒжърнал“ през 1998 г.

ѕрипомн€ме, че със своите видеопослани€ мафиотски€т бос —едат ѕекер привлече вниманието на ц€лата интернет-общност в “урци€. ƒотук той е публикувал пет видеоклипа в платформата YouTube и всеки един от т€х доби гол€ма попул€рност.

¬ анонсите си към т€х ѕекер отправ€ тежки обвинени€ към известни политици в страната: че са замесени в убийства, изнасилвани€, търгови€ с дрога, злоупотреба с власт и други криминални де€ни€. ¬ същото време мафиотът твърди, че дълго време турското правителство го е пазело от наказателно преследване и дори му е осигур€вало полицейска охрана.

ќбвинени€та са особено тежки към вътрешни€ министър —юлейман —ойлу. ѕекер твърди, че министърът го е предупредил, когато е започвало разследване срещу него. —лед това мафиотски€т бос е изб€гал от “урци€, за да не бъде задържан. » понеже турското правителство дотук не се е заело да разследва обвинени€та на ѕекер, зачест€ват призивите на опозици€та за оставка на вътрешни€ министър.

—оциолозите см€тат, че разкрити€та на ѕекер вече удр€т по рейтинга на управл€ващата парти€. ѕроучване на социологически€ институт Metropoll сочи, че подкрепата за ѕ—– е спаднала от 33 процента на последните избори през юни 2018 г. на 27 на сто днес. —поред друго изследване, лични€т рейтинг на президента ≈рдоган също се срива.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


63
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
42
0
 
1
 
! ќтговори
 арлсон от покрива преди 2 години
 ъде да ги "пере"? ¬  олумби€? Ѕългари€ наблизо, банките ни лакоми - "финансиална мъгла" (по Ѕотев)!!
41
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќј… ƒќЅ–»“≈ ѕ≈–јЋЌ» —ј ¬ ЅЏЋ√ј–»я. ƒјƒќ’ 6  »Ћ»ћј » ” Ќ≈ƒ≈Ћј ћ» √» ƒќ ј–¬ј“  ј“ „»—“ќ Ќќ¬».
40
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо ќЅЌќ¬≈Ќј !ƒоколкото разбрах - ѕекер е срещу ≈рдоган ,но с ƒѕ— , а Ѕойко е при€тел с ≈рдоган
39
3
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
»зобщо не ги прочетох до кра€ тези глупости. ¬ друг сайт пише, че този ѕекер е боса на турската мафи€ и е от организаци€та "—ивите вълци", преди време тази организаци€ е била забранена в “урци€, заради много убийства,но €вно пак са € разрешили, изглежда в момента са му натиснали копчето да работи срещу ≈рдоган, с две думи - турски сапунен сериал!
38
2
 
1
 
! ќтговори
ќЅЌќ¬≈Ќј ! преди 2 години
''ѕере пари през Ѕорисов , ѕеевски , ƒоган ''...!ƒо сега друг начин не е измислен !
37
0
 
4
 
! ќтговори
smoke_chiba_chiba преди 2 години
—хемите са доста близки с нашите. явно и те н€мат особено добро въображение. ќбаче ме смущават сумите който се споменават - колкото за панелка в Ћюлин. Ќе се връзва нещо пор€дъка.
36
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
“о Ѕългари€ вече само за пералн€ и кнеф става, за друго не.
35
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
хората на бойко почнаха да падат
34
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
–ухва Ѕокови€ зайчарник.  алинки цвъркат, прасета кви чат. ¬есело е. ƒано не спрат с тормоза. √ербаджиите са най-гнусното прераждане на Ѕ ѕ - ƒ— ченгели, милиционери и мутри.
33
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо ’ј’ј’ј’ј’ј’јўо?“и не си ли анонимен чалгар?
32
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо ’ј’ј’ј’ј’ј’ј“олкова *** - естествено, че си чалгар за —лави. акъв да си с тези 2 грама мозък?
31
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ѕрех днес.бг вкараха н€какъв алгоритъм »зкуствен интелект "√ерб лайк", " анти-√ерб дислайк"
30
4
 
5
 
! ќтговори
и да знаете ,.. преди 2 години
,.. Ѕойко , ѕеевски и ƒоган въобще , ама ¬ЏќЅў≈ , н€мат но-що об-що ...¬ервайте ми , н€мало м€сто в чекмеджетата !
29
7
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
“и€ в кой век живе€т? ой пере вече пари с банки?Ѕ»“ ќ…Ќ» и  –»ѕ“ќ н€ма ли за те€?
28
11
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо ’ј’ј’ј’ј’ј’јхахахаћухльото от ƒЅ пак е тука.ўе хванете ли 7% маджовци?хахаха
27
13
 
6
 
! ќтговори
ћƒјјјј преди 2 години
ј защо никой не смее да гъкне за руските бизнесмени у нас вече над тридесет години ? ј ?
26
21
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒалаверите на служебното правителстео вече лъсват една по една.
25
14
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ееенфестабанк или найпърва ееенвестиционна?
24
13
 
5
 
! ќтговори
анонимен преди 2 години
Ќдаа! ј на изнасилвача на детето в —отир€ 3 месеца само инициалите давахте! » това ако не е "двойно мерене"?!
23
16
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
√ол€мо бреме и наказание е да граничиш с “урци€.