Пендаровски: Подкрепям договора с България до последната буква

Трябва да се търсят пътища за намиране на решения, заяви той
27 май 2021 19:37, Петя Славова
50
Пендаровски: Подкрепям договора с България до последната буква
Снимка: БГНЕС

През 2019 г. бях избран за президент на РС Македония с директна подкрепа за договора с България от 2017 г. Договорът така, както е написан, го подкрепям до последната буква.

Това заяви президентът на РС Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали подкрепя договора от 2017 г. и по-конкретно в частта за общата история.

Президентите на РС Македония и България са на едно свято за нашите народи място - базиликата Санта Мария Маджоре, където папа Адриан ll освещава книгите, написани от Светите братя Кирил и Методий.

"Изключително силен знак, че точно на това свято място президентите на РС Македония и на България отправят ясно послание към нашите граждани за сътрудничество, за доверие и приятелство", каза българският държавен глава Румен Радев.

Той заяви, че трябва да търсим всякакви възможности, пътища на сътрудничество и намиране на решения и на най-сложните проблеми, които стоят пред двете страни.

"И днес мога да ви уверя, че България е готова да работи последователно за изграждане на мостове между нашите две страни, за развитие на икономически, търговски, образователни връзки", каза българският президент.

Българският държавен глава подчерта, че европейската идея на РС Македония има перспектива. "Двете страни трябва да работим с още по-голямо доверие и с още по-интензивен диалог", каза той и още веднъж наблегна, че нашите две страни помежду си трябва да решат тези неща. "Не в Брюксел, не в Париж, не в Берлин. Там накрая ще го коментираме. Ние трябва заедно да го решим", заяви Радев. Той отново подчерта, че нямаме нужда от посредници. "Като се включи европейска страна трябва преводач. Защо ни е преводач?", добави българският президент.

Стево Пендаровски уточни, ЕС вече е включен и припомни, че миналата седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели беше на посещение и в двете страни. "Така че европейска помощ имаме", каза той. Радев отбеляза, че комуникацията с Европа върви, но "най-важното е конуникацията и доверието между нас и ние затова работим с президента Пендаровски и аз му благодаря".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев продава България на Москва
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендю много започна да ни обича. Това не е на добре. Вече и ще преговаря. А то няма за какво. може би си мисли че може да изнуди тия които сега са на власт. И защо не, в България някои хора за да властват са готови на всичко. Още повече че не им останаха много опции. Сега гледат да се мазнят на този и онзи а не си дават сметка че се превръщат в национални предатели. Не знам бясна съм седя и гледам това и направо ми се гади. Как допуснахме това? Ужас.
31
0
 
2
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Радев нещо напрегнат ми се вижда.Трудно разбира какво иска да му каже Пендаровски.Нали знаете какво значи-вреден на македонски.Вреден,означава да си в ред,да си точен.При нас смисъла на тази дума е обърнат.Ако Пендаровски е казал на Радев,че е вреден човек , е ясно защо така гледа Радев.А ,уж езика ни един и същ, но само различен по смисъл.
30
1
 
12
 
! Отговори
? преди 2 години
кАКВИ ПЪТИЩА ЗА РЕШЕНИЯ ДА СЕ ТЪРСЯТ.дА СИ ГИ ТЪРСЯТ В мАКЕДОНИЯ КАК ДА ИЗПЪЛНЯТ ДОГОВОРА -УЧЕБНИЦИТЕ ИМ ОЩЕ СА ПЪЛНИ С ЛЪЖИ ЗА БЪЛГАРИЯ .ЗАЩО НЕ ГОРЯТ ГЕРМАНСКИ ЗНАМЕНА -НАЛИ ГЕРМАНИЯ БЕШЕ ПРОТИВНИК НА СЪРБИЯ ПРЕЗ ВТВ.Да нарекат Меркел фашистка като са толкова юначни ! Гнусни лицемерни сръбски ***.
29
0
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
ДА ОБЯСНИМ ПОПУЛЯРНО .Договорите се подкрепят САМО преди да се сключат .а след като се СКЛЮЧАТ се ИЗПЪЛНЯВАТ!
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма споделена история с Македония, има българска история
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да държи на истината за историята си и да не отстъпва нито милиметър на РС Македония. Там където пише в историята че българско то е българска история.Докато не признае и подпише Македония истината да не се дава на Македония пътна карта за ЕС.
26
3
 
6
 
! Отговори
5 преди 2 години
С *** начело на България не се учудвам , че никой не ги разбира. То и аз за 5 г. Не го разбрах за какво плаче
25
3
 
3
 
! Отговори
5 преди 2 години
С *** начело на България не се учудвам , че никой не ги разбира. То и аз за 5 г. Не го разбрах за какво плаче
24
4
 
1
 
! Отговори
5 преди 2 години
С *** начело на България не се учудвам , че никой не ги разбира. То и аз за 5 г. Не го разбрах за какво плаче
23
1
 
13
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
Големия проблем е че Макета не изпълняват договора!САЩ са първата страна в света които не се съобразяват с подписани договори , а Макета са втората.Но Македония е Малечка страна и скоро ще и турим юздите, за да я подкараме в Европата!
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам докога ще се мълчи за истинските причини за ветото в ЕС.Политиците на СМ със совалки из целия ЕС тръбят,че ги спираме,а те изпълнили всичко.А не са,те истеризират,за да прикрият тоталния геноцид на българското население,изфабрикуване на македонизма синоним на антибългаризма.Населението не знае официално истината,заради цензура и насилие,освен тези които се интересуват.Затова е нужно всички книги по македонския въпрос да получат широк достъп в СМ,хората да се информират и свободно да реша
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендара " подкрепял" с тупане на топката.Радев и той за активен диалог,ами активирайте го диалога,то досега не е било без диалог.Но те едно говорят тук ,зад гърба друго.И след общите приказки и декларации какво следва "и след мъглата,мъгла"!Нямаше нищо конкретно!
20
2
 
32
 
! Отговори
NDZ преди 2 години
Как да им вярваш на македоните? Радев му казва- "Сами трябва да се разберем, а пред Европа само да отчетат стореното" . А Пендаровски -"Ама те в Европа се включили". Прави се на умряла лисица. Вън!
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много харесвам Македония, *** оти македонците така са изкълчотили българския език.Безобразие. Тия трябва да ги поокъпем и да ги вкараме в първи клас.
18
2
 
22
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
По всичко личи че титовите българофоби и хиените от ЕС надушиха слабост и сега се надпреварват да натискат служебния кабинет и шапкаря президент да предадат българските интереси. Днес италианския посланик е ходил да натиска Янев. Това е поредния посланик с нота към нас, а в Скопие не се е чуло някой посланик да е ходил за да изрази възмущението си от македонските учебници , където българите са представяни като *** и натрапници на европейския континент в антисемитския стил на "Майн Кампф"
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са по-зле от помаците и от еничарите. Забравили род и език заради 45 години дънки, цигари кент и бонбонки тик-так. Югославска република Македония. Това им признаваме на Пендерите. Другото е лъжа.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Пендера подкрепя договора, значи е кофти договор за България.
15
4
 
13
 
! Отговори
Ахилус преди 2 години
Леандрос гърците са етиопци! 100%.
14
1
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Добре ще е за някои от коментаторите да потърсят и прочетат Райхщадското споразумение в двата текста на Австроунгария и на Русия! Има и още едно такова : "Сайкс-***"! Ако проявят интерес ще намерят и други вече разсекретени исторически документи! Много са отрезвяващи за българите от двете страни на Осоговската планина и за всички тия дето кой знае защо си мислят, че нещо зависи от нас дето тук живеем! А може и да се подобри качеството на коментара?!