Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите

Според експерти това би довело до "отваряне на кутията на Пандора"
28 май 2021 13:50, Нели Христова
126
Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите
Снимка: БГНЕС

"Промяната на границите би означавало отваряне на кутията на Пандора", казва Валентин Инцко.

Като международен върховен представител в Босна и Херцеговина неговата работа е да поддържа мира, който е траен, след като Дейтънското мирно споразумение сложи край на конфликта през 1995 г., след почти четиригодишни боеве, които отнеха живота на около 100 хил. души.

Причината за неговия ужас са неофициални документи, предлагащи някои от границите на Балканите да бъдат преначертани. Те направиха обиколки в дипломатическите кръгове, преди да бъдат публикувани от медиите в Западните Балкани.

Що се отнася до Босна, нейният върховен представител няма намерение да изказва предположения, че отговорът на продължаващата дисфункционалност ще бъде прекрояване на националните й граници.

"Ако някой иска да мисли за промяна на границите, първо трябва да посети всички военни гробове от Франция до Сталинград", предупреждава той.

Документите нямат име на автор. Това е в съответствие с неофициалния им характер, но съдържанието предизвика възмущение в целия регион.

Сред предложенията им бяха:

- "Мирно разпускане" на Босна и Херцеговина, като Сърбия и Хърватия анексират голяма част от територията й. 
- Обединение на Косово и Албания
- Създаването на автономен регион с етнически сърби с мнозинство в Северно Косово

Документът изглежда като етнонационалистичен списък с желания от 90-те години. И всички все още си спомнят до какво доведе това по онова време.

"Хората се притесниха. Една от служителките ми плачеше, тя наистина се притесни от тези карти", казва  Валентин Инцко пред BBC. "Правим грешка, ако смятаме, че замразените конфликти остават замразени завинаги. Виждаме Нагорни Карабах и Палестина - замразени конфликти могат да избухнат по всяко време. Това може да се случи и в Босна и Херцеговина."

Аферата на хартия се превърна в дипломатическо заблуждение.

Малко хора са имали какво да кажат в подкрепа на идеите, които съдържа документа - с изключение на висшия босненски етнически сръбски политик Милорад Додик, който никога не пропуска шанс да прокара идеята за отцепване на етнически сръбския регион с мнозинство в страната. Съгласно Дейтънското споразумение страната беше разделена на босненско-хърватска федерация и босненско-сръбска република (Република Сръбска).

Но тези документи може да не са дело на самообслужващи се ултранационалисти. Словения трябваше да се бори с предположенията, че е разпространила първия документ. А медиите в Косово определиха втората публикация като "френско-германско" предложение.

Джеймс Кер-Линдзи, експерт по Балканите в Лондонското училище по икономика, казва, че "мисленето в синьо небе" е един от начините европейските лидери да се справят с привидно неразрешими проблеми в региона.

"Не можем да отречем, че има проблеми в Западните Балкани. Има два важни въпроса, които трябва да бъдат решени: спорът между Сърбия и Косово за независимостта на Косово - и дълбоко вкоренената политическа дисфункционалност, която съществува в Босна. Това притеснява политиците през последните 15 години. Така че подобен метод, подтикнат от опита да се измисли нов подходи към това, не е особено необичаен", обяснява той.

Въпреки това Словения се опита да изпрати двата документа в кофата за боклук на среща на регионални лидери, на която беше домакин по-рано този месец. Страната предложи декларация, потвърждаваща неприкосновеността на сегашните граници.

Но Сърбия отказа. Президентът Александър Вучич заяви, че страната му признава "границите, определени от Хартата на ООН". С други думи - той няма  намерение да подпише документ, който може да се тълкува като признаване на независимостта на Косово.

След среща с Вучич в Словения, президентът на Косово, Вьоса Османи, заяви пред BBC, че е убедена, че Белград стои зад неофициалните документи. "Не съм се съмнявал от самото начало - достатъчно е просто да прочета съдържанието и да видя какво се опитват да прокарат тези документи. Идеята за прекрояване на границите като нещо, което може да постигне мир в региона, а всъщност това е противоположно."

"Ако има нещо, за което целият политически спектър в Косово е съгласен, то това е, че прекрояването на границите е напълно неприемливо", допълва тя.

Естествено, Сърбия отрича да е замесена, а Джеймс Кер-Линдси отбелязва, че има "всякакви теории на конспирацията и объркване".

Но с наближаването на края на 12-годишния си престой като висок представител, Валентин Инцко просто иска всички да приемат границите такива, каквито са, и да се съсредоточат върху обединяването си в Европейския съюз.

"По-добрата идея би била да следваме примера на Тирол - една част е в Италия, друга в Австрия. Но това е един регион, с четири свободи и една валута", казва той.

Но членството в ЕС за страните от Западните Балкани ще остане недостъпно за години. И това означава, че много повече подобни документи, независимо дали са опасни или конструктивни, ще бъдат написани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конфликта от 95-та не беше предизвикан от етно-национализъм а от великосръбски шовинизъм/боилшевизъм.Ако всички народи си бяха в етническите граници проблеми нямаше да има. Само сърбите трябва да бъдат наврени в миша дупка където им е мятстото и да не се мъчат да правят империи.
40
0
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Гаро - Гаро, ти пушка държал ли си? Съмнявам се. Аз, да. Две години и три месеца. Освен това, балканското "единство" е нещо относително. Предишния път когато "заедно" сме изтласквали турците станала Междусъюзническата война. Защо мислиш, че така се казва? В 21 век да прекрояваш граници на Балканите които винаги са били буре с барут значи да умрат нелепо стотици хиляди млади хора. Мисля, че преди да плещиш е добре да помислиш малко.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Е и къде са проливите а къде е Македония. Освен това Русия може да контролира проливите и чрез силна България която държи Цариград и е на нейна страна." - И още нещо. Защо Русия насъсква Сърбия през 1885 година срещу България, когато се обединяваме? Защото иска силна и обединена България ли или обратното? Защо Русия обезбългарява Македония няколко десетилетия по-късно? Защото иска силна и обединена България или обратното? Защо и сега Русия се опитва да ни разделя (Путин и 24-и май)?
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мистериозни документи за промяна на границите на Блаканите се появяват когато Русия бърка в раната за езика и РСМ и подарява танкове и военна техника на Сърбия... не, нещата нямат никаква връзка.
37
0
 
7
 
! Отговори
До Гарабед преди 2 години
От много тласкане, все изтласкани. Турция се бие на 4 фронта - Ирак, Сирия, Либия, Карабаа. Наистина е добре да си наплискате лицето арменците за да не пращате млади момчета на сигурно гибел. Като престъпника пашинян. Самите вие го разбрахте и изгонихте. Азерите са много богати вече -> добре въоръжени. По джапанки, както излязохте последния път, най много да станете пушечно месо пак.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Е и къде са проливите а къде е Македония. Освен това Русия може да контролира проливите и чрез силна България която държи Цариград и е на нейна страна." - Виж, не е полезно да приемаш желанията си за реалност. По-долу "да, да ама не" ти е обяснил какво да четеш. Има таен договор между Австроунгария и Русия относно това, да няма силна държава на Балканите. Това е факт! Прочети го и после да коментираме. Защо според теб Левски и Ботев са били против това Русия да ни освобождава?
35
6
 
2
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Косово е исторически Българо-Сръбска територия!... Скоро с малко усилие Сърбия трябва да си я прибере пак. А с военнен съюз с Гърция,не е проблем да изтласкаме турците на около 500км навътре към Ориента.
34
9
 
5
 
! Отговори
Banda Aceh преди 2 години
Тъпите сърбомани, с подарения скрап вдигат гири. Но този път сметките им са без кръчмаря. Да си прибират баня Лука и да си налягат парцалите, че и без това са останали около Белград. Голяма държава на Балканите ще има - Албания, интегрирана в Европа и подкрепена от Турция. А Босна никога няма да е сръбска. Сърбите да се осъзнаят, че за Сребреница им се размина, но сега реалностите са други. Няколко байрактара и путинският им спрап ще е във въздуха. Да питат пашинян и арменците.
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Австрия и Унгария са против голяма славянска държава а не Русия !!!" - Напротив!!! И Русия е против, защото иска тя да контролира проливите, а не някой друг. Така е и до днес. Русия обезбългари Македония по същата причина. Отвори си очите, иначе цял живот ще мислиш Русия за приятел на България, а никоя империя няма приятели. Те имат само интереси!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да,да ама не Австрия и Унгария са против голяма славянска държава а не Русия !!!
31
6
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
При бивша Югославия нямаше никакви такива проблеми. Откакто се насади на Балканите либрал демокрацията и.....хоп навсякъде проблеми,включително и при нас.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е частта за махала Македония, да се върне към България.
29
5
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 29Че то нали затуй германците им пуснаха изотзадзе Ленин - да им направи революция на руснаците и за да извади Русия по-рано от войната! И не успяха ли?! Само се замисли какъв щяхме да го ръфаме, ако и Русия като победител се беше явила в Ньой! Това дето изюдиха Стамболийски да подпише в Ньой щеше да ни се види като галене с перце!
28
3
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 30 Голяма и компактна държава на Балканския полуостров!? Това е изключено съгласно тайна договорка между Русия и Австроунгария от 1876г. А са се договорили в Райхщад! Ама кой да потърси, че и да чете!?
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велика Албания я предсказах преди поне 10 години...Нищо ново не казвате. И тази нова държава не е в интерес на Гърция, Сърбия и Северна Македония. Северна Македония е повече от 1/2 албанска територия, етнос и осъзнаване. Скоро, скоро...Бях там, видях...страшно е, пък нека се пенявят там, че ние им пречим от България. Гпупци. Троянски кон имат, а спят.
26
2
 
4
 
! Отговори
OXYGEN преди 2 години
Докато има отделни държави и религии, ще има и подобни простотии!
25
2
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До ИстинатаСамо на руските ли?! Много си далече от истината! Намери и прочети "Скрити договорки трасират големите ни трагедииот НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ"! Има и други "сламки" и току-виж си се доближил до истината! Според теб гърци и сърби сам-сами ли са си извоювали свободата през 1829-30 година или има и външна помощ?!
24
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албания и Босна и Косово са държави пионки на НАТО за да не се обединят славянските държави България и Сърбия и да са слаби и дестабилизирани.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да,да ама неБрест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. е сключен с Русия и няма как Русия в Нойския. Чети по-добре. Райхстат е за не голяма славянска държава но не се казва къде са гранциите и защо Австрия ще пречи и ще рекетира Русия за да не я удари в гръб??
22
6
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Гoрeщo прeпoръчвaм нa мнoгo кoмeнтaтoри /че и историци като Пантев примерно/ дa ce зaпoзнaят c Рaйхщaдcкoтo cпoрaзумeниe в двaтa вaриaнтa - руcкия и aвcтрoунгaрcкия! Cъщo и c другo тaйнo cпoрaзумeниe - "Caйкc-Пикo"! Имa и други рaзceкрeтeни иcтoричecки дoкумeнти зa вoйнитe прeз 1829-30г. и т.нaр. Кримcкa - прeз 1853-56г. : мнoгo ca oтрeзвявaщи! И да голям късмет е, че руснаците не са били в Ньой след ПСВ заради революцията, защото на България беше сигурно още по-жестоко разпарчетосване!