Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите

Според експерти това би довело до "отваряне на кутията на Пандора"
28 май 2021 13:50, Нели Христова
126
Мистериозни документи предлагат прекрояване на границите на Балканите
Снимка: БГНЕС

"Промяната на границите би означавало отваряне на кутията на Пандора", казва Валентин Инцко.

Като международен върховен представител в Босна и Херцеговина неговата работа е да поддържа мира, който е траен, след като Дейтънското мирно споразумение сложи край на конфликта през 1995 г., след почти четиригодишни боеве, които отнеха живота на около 100 хил. души.

Причината за неговия ужас са неофициални документи, предлагащи някои от границите на Балканите да бъдат преначертани. Те направиха обиколки в дипломатическите кръгове, преди да бъдат публикувани от медиите в Западните Балкани.

Що се отнася до Босна, нейният върховен представител няма намерение да изказва предположения, че отговорът на продължаващата дисфункционалност ще бъде прекрояване на националните й граници.

"Ако някой иска да мисли за промяна на границите, първо трябва да посети всички военни гробове от Франция до Сталинград", предупреждава той.

Документите нямат име на автор. Това е в съответствие с неофициалния им характер, но съдържанието предизвика възмущение в целия регион.

Сред предложенията им бяха:

- "Мирно разпускане" на Босна и Херцеговина, като Сърбия и Хърватия анексират голяма част от територията й. 
- Обединение на Косово и Албания
- Създаването на автономен регион с етнически сърби с мнозинство в Северно Косово

Документът изглежда като етнонационалистичен списък с желания от 90-те години. И всички все още си спомнят до какво доведе това по онова време.

"Хората се притесниха. Една от служителките ми плачеше, тя наистина се притесни от тези карти", казва  Валентин Инцко пред BBC. "Правим грешка, ако смятаме, че замразените конфликти остават замразени завинаги. Виждаме Нагорни Карабах и Палестина - замразени конфликти могат да избухнат по всяко време. Това може да се случи и в Босна и Херцеговина."

Аферата на хартия се превърна в дипломатическо заблуждение.

Малко хора са имали какво да кажат в подкрепа на идеите, които съдържа документа - с изключение на висшия босненски етнически сръбски политик Милорад Додик, който никога не пропуска шанс да прокара идеята за отцепване на етнически сръбския регион с мнозинство в страната. Съгласно Дейтънското споразумение страната беше разделена на босненско-хърватска федерация и босненско-сръбска република (Република Сръбска).

Но тези документи може да не са дело на самообслужващи се ултранационалисти. Словения трябваше да се бори с предположенията, че е разпространила първия документ. А медиите в Косово определиха втората публикация като "френско-германско" предложение.

Джеймс Кер-Линдзи, експерт по Балканите в Лондонското училище по икономика, казва, че "мисленето в синьо небе" е един от начините европейските лидери да се справят с привидно неразрешими проблеми в региона.

"Не можем да отречем, че има проблеми в Западните Балкани. Има два важни въпроса, които трябва да бъдат решени: спорът между Сърбия и Косово за независимостта на Косово - и дълбоко вкоренената политическа дисфункционалност, която съществува в Босна. Това притеснява политиците през последните 15 години. Така че подобен метод, подтикнат от опита да се измисли нов подходи към това, не е особено необичаен", обяснява той.

Въпреки това Словения се опита да изпрати двата документа в кофата за боклук на среща на регионални лидери, на която беше домакин по-рано този месец. Страната предложи декларация, потвърждаваща неприкосновеността на сегашните граници.

Но Сърбия отказа. Президентът Александър Вучич заяви, че страната му признава "границите, определени от Хартата на ООН". С други думи - той няма  намерение да подпише документ, който може да се тълкува като признаване на независимостта на Косово.

След среща с Вучич в Словения, президентът на Косово, Вьоса Османи, заяви пред BBC, че е убедена, че Белград стои зад неофициалните документи. "Не съм се съмнявал от самото начало - достатъчно е просто да прочета съдържанието и да видя какво се опитват да прокарат тези документи. Идеята за прекрояване на границите като нещо, което може да постигне мир в региона, а всъщност това е противоположно."

"Ако има нещо, за което целият политически спектър в Косово е съгласен, то това е, че прекрояването на границите е напълно неприемливо", допълва тя.

Естествено, Сърбия отрича да е замесена, а Джеймс Кер-Линдси отбелязва, че има "всякакви теории на конспирацията и объркване".

Но с наближаването на края на 12-годишния си престой като висок представител, Валентин Инцко просто иска всички да приемат границите такива, каквито са, и да се съсредоточат върху обединяването си в Европейския съюз.

"По-добрата идея би била да следваме примера на Тирол - една част е в Италия, друга в Австрия. Но това е един регион, с четири свободи и една валута", казва той.

Но членството в ЕС за страните от Западните Балкани ще остане недостъпно за години. И това означава, че много повече подобни документи, независимо дали са опасни или конструктивни, ще бъдат написани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19САЩ нека си приемат ислями но не се бъркат в Европа. В САЩ те се бият с полицията там и имат оръжия.
20
2
 
10
 
! Отговори
Балканец преди 2 години
Босна и Херцеговина е изкуствено създадена държава, като в нея самите бошняци са малцинство. Въпрос на време е сърбите там да се отцепят към Сърбия, а хърватите към Хърватия. А Босна да си остане за бошняците. Така ще е най-нормално. Косово и Албания в един момент наистина ще се обединят. Лошото е че, могат да отцерят и половината Северна Македония, защото по неофициална статистика македонците вече са малцинство в Македония.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстинатаАлбания и Босна са ислямски и сестабилизрат целите балкани. НАТО ги държат вместо да ги преместят в Турция и Азербайжан и Туркмения откъдето са дошли турците и турските племена. Сърбия ще вземе част от Босна и Косово и ще върне Босилеград и Димитровград на България както и Южна Северна Македония.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже и измислените от комитерна бюрмци не искат да крадат история от сръбските свинари.
17
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До ДианаАбе ти нещо си си повредил грамофоните, значи! Всички знаем че сте в пълзящ преврат - нема да ни убегне от погледа под вежди значи...Ето ти още едно: БСП И СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Проблемът ти е, че си превъртял и въртиш на едно място плочата - никой тук не ти говори за вътрешните ни проблеми...Ама махнем ли ви веднъж, ще ни светне и на нас, значи...
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ислямизирани или не това няма нищо общо с вътрешните граници на ЕС.Както в САЩ има хора с различни религии, но живеят заедно. Това е трудно да се разбере от хора преживели комунизма. Но свиквайте.
15
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До aa1830Въпросът е принципен! Ние сега една държава ли сме или не сме? Сме! Е...и тогава защо трябват тези вътрешни граници - един ден ще си отидат и не само българските проблеми ще се решат! И в Испания Барцелона ще се радва, И във Франция си има хора с проблеми...Навсякъде, навсякъде! Нека всеки живее добре и е щастлив! Долу алчността! Смърт на кражбите!
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези идеи се раждат в Москва , сърбите немат толкова акъл .
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обединение на сите бугаротатаре от Дунав до Алтай
12
2
 
6
 
! Отговори
71928 преди 2 години
Няма ли да мирясат най-после! Да, несправедливо беше отделянето на Косово от изначалната му принадлежност. Сега, обаче, не е време да прекрояваме нито граници, нито статукво. Имаме примери, от които можем да се поучим. Най-мощното влияние идва от благосъстоянието на гражданите в дадена държава. Балканските политици са длъжни да работят за това! Примерът с тирол е неуместен, защото там няма религиозни различия.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пътуваш от Франция за Белгия или друга дъжава в Западна Европа разбираш, че си стигнал в другата държава по пътните знаци. Никой не ти иска документи. Това май Балканите още не са дорасли да го разберат. И това е бъдещето на човечеството. Ама в ориенталските Балкани още се натискат да прекрояват граници. Това са остатъци от наложената преди 70 години комунитическа тирания. Путин продължава да прекроява граници. Щото от друго не разбира.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Босна и Албания са ислямски и остатък от османската империя и нямат място в Европа.Сърбия и Хървация ще и поделят Босна, Сърбия и Черна гора ще си разделят Косово, България и Черна гора ще си разделят Албания и Македония.
9
0
 
15
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Разбира се че всичко идва от сърбите и техния болен шовинизъм и мания за величие. И като не им се получи, аре да запалим къщата. Отделно и големите държави + Русия и Щатите, а отскоро и Китай... Много страдаха Балканите заради тях, потърпевши сме и ние и в миналото и сега със Северна Македония.
8
4
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ФактСпри се вече с га.дос.тите си, БСП!...Ставаш досадно! БСП И СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
7
6
 
8
 
! Отговори
фигурки преди 2 години
До БРАВОМутрите са в новото правителство начело с капутченге Рошко със съдебна забрана да раздава присъди.
6
6
 
5
 
! Отговори
фигурки преди 2 години
До БРАВОМутрите са в новото правителство начело с капутченге Рошко със съдебна забрана да раздава присъди.
5
16
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Борисов и Гешев са сатанисти, всячески се кланят на други държави и ненавиждат Българите освен нарко търговците разбира се!
4
2
 
19
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Аз мисля,че Европа трябва да се сбогува с феодалното си мислене.Не само Балканите, цяла Европа е крайно време да се преструктурира и разруши насилствено създадените граници през войните на континента-нека всеки се чувства конфортно сред сродни души..Сърбите не могат да живеят с косовари-те не могат да се гледатзаради отношението на сърбите към тях..Най-тежко е при македонците, разбира се, и в Тракия в Гърция..Също околността на Ниш е чисто българска територия, която също няма спомен за миналото
3
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Македонската империя от Охрид до Бургас!
2
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Падна Бойко Методиев от власт и веднага Балканите заговориха за прекрояване на граници и война. Може спокойно да се заключи, че Бойко Методиев собственоръчно крепеше на плещите си мира и то не само на Балканите, а в цяла Европа и по света. На кой ни оставяш Бойче...