Дрина: Най-хубавата река на Балканите, която се превръща в сметище

Тя често е метафора за обтегнатите отношения между народите в региона
29 май 2021 19:18, Нели Христова
22

Снимка: БГНЕС

В средата на изумрудено зелена идилия, драматичен речен пейзаж, който вдъхнови един от най-известните европейски писатели, птиците кацат върху токсичен остров.

Медицински отпадъци, бяла техника и най-вече пластмасови бутилки са се натрупали в река Дрина в Източна Босна и са образували сметище близо до град Вишеград, заобиколено от драматични планини и крайбрежни дървени кабини. Етикетите на бутилките показват, че някои са плавали по течението от Черна гора, откъдето извира реката, и Сърбия, през която също преминава.

В единия край на езерото водноелектрическа централа е предприела собствени стъпки, за да предотврати запушването на отломките в турбините си - бариера, изработена от съединени нефтени барабани, предназначени да спрат по-нататъшното движение на отпадъците. Гръмотевичната буря предишната нощ обаче доказа неефективността на бариерата - половината боклук е пометен и така или иначе се насочва към турбините.

34-годишният Деян Фуртула, местен активист, през по-голямата част от живота си наблюдава приливите и отливите, които идват с всеки сезон. През пролетта, когато снегът се стопи в планините, водата се втурва надолу по Дрина към Вишеград, носейки със себе си потоп от пластмаса. Постепенно боклуците се изваждат и извозват преди началото на летния сезон, когато туристите се стичат в района. Следващата пролет цикълът започва отначало.

"Преди месец това беше още по-голямо бедствие. Отпадъците покриха цялото езеро" казва Фуртула пред The Sunday Times. "Туристите не могат да повярват, че този проблем е на 20 или 30 години и никой не може да го реши. Пишем на правителството и не получаваме отговори. Местните хора станаха фаталисти."

Проблемът с боклука в Дрина произтича още от разпадането на Югославия през 90-те години, когато страната, през която реката е преминавала, се разпадна на три, всяка от които отговаря за собственото си управление на отпадъците. Депа са изградени на бреговете на реката във всяка община по нейното течение. Когато вали или снегът се топи, отпадъците се измиват право надолу в реката, където периодично се събират.

Всяка държава се отървава от собствения си проблем, като пуска боклукът да тече надолу по течението и да преминава границата, влизайки в следващата страна. През последните месеци нарастващият натиск от местни активисти доведе до това някои общини в Сърбия, точно над границата от Вишеград, да бъдат почистени.

"Само държавата Сърбия е започнала да решава тези проблеми, въпреки че сме в центъра на реката. Горе, където е Черна гора, доколкото виждам, не направи нищо",  кавза Синиша Лакович, сръбски природозащитник.

Виждаме, че част от отпадъците потъват и смятаме, че проблемът може да бъде разрешен само на държавно ниво, защото напразно ще почистим тук, ако Черна гора не започне да премахва незаконните си депа. Този боклук идва тук постоянно и след това се превръща в сизифова задача: ние ще го изнесем, те ще го хвърлят и ние ще продължим да се движим в кръг."

Досега сръбските власти са преместили около 15 000 кубически метра боклук, който се равнява на около шест олимпийски басейна на, извън реката в подходящо сметище. Те също така се опитват да инсталират бариери, за да спрат отпадъците да се движат по-надолу по течението.

В Босна обаче няма такива държавни усилия. Депото за отпадъци до реката във Вишеград все още е огромно: с размерът на няколко футболни игрища и изпълнен с всякакъв вид отпадъци, които можете да си представите, включително стари дивани, хладилници, дървени отломки и хиляди пластмасови принадлежности. Местните жители избират да изхвърлят отпадъците си тук - вместо да плащат, за да ги занесат на официалното сметище - знаейки, че е малко вероятно те да бъдат наказани за това.

Двойка орли кръжат над тях, напомняйки, че тази област е едно от най-богатите местообитания на дивата природа в Европа. Долу на земята, бездомни кучета си играят в боклука. Ден след посещението на The Sunday Times, боклуците пламват, изпращайки огромни облаци вреден дим през водата. Фуртула казва, че това често се случва.

"Политиците винаги се карат за сметищата. Това законно ли е или незаконно? Няма прозрачност", казва той. "Това е откачена ситуация. Трябва да почистим тези депа и да намерим друго място за тях - във вътрешността, а не на брега на реката."

По ирония на съдбата Дрина, която в крайна сметка се влива в Сава, която след това се присъединява към Дунав в сръбската столица Белград, отдавна е метафора за често натоварените отношения между хората на Балканите.

Иво Андрич, носителят на Нобелова награда, живял във Вишеград в средата на 20-ти век, центрира своя роман "Мостът на Дрина" на османската пресечка в центъра на града. Той разказва историите на хората от региона през вековете, в които е стоял там. Днес Вишеград е туристически град, като основна атракция са реката и моста.

"Това е най-красивата река на Балканите. Има много видове риби, тук се лови един от най-големите видове сом. Всичко е за нас" казва Фуртула. "Но всеки просто иска да изпрати своя боклук на съседите си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Турското културно наследство на балканите.!.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си страшно упорит за да успееш да прочетеш до края една статия на ***!!!!!То бива да си неграмотен, но чак толкова! Бариера от съединени нефтени барабани!!!???Нямам думи......................
19
1
 
3
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Кой реши, че е най-хубавата река на Балканите?
18
3
 
3
 
! Отговори
Куна преди 2 години
Каквито хората, такава и еко-обстановката. Най-добре е май Дрина да ги измете всичките по пътя си, щом не я уважават ..., както и с нас като вид Земята ще стори, ако не се осъзнаем в последните последни времена.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И там ли си имат дпс?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това няма да стане, ако не се договорят трите държави да контролират изхвърлянето на отпадъци и ако трябва да поставят охрана и видеонаблюдение за 10 години, за да ги откажат от този вреден навик завинаги! Никога не изхвърляйте отпадъци на нерегламентирани места, а най-малко в реки или в близост до реки,езера или в близост до вода изобщо, защото това отравя водите и животните, тези животни, които са във водата и тези животни,които пият вода,вкл. и птиците,а и растенията!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още е много често явление докато пия кафе на терасата и да прелитат 6okлyци от съседните блокове и балкони. Като пътувах в Румъния по поречието на р. Дунав спряхме на една отбивка и всичко беше заринато със смет , която вятъра замиташе в реката
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какви човек би си изхвърлил мебелите старият хладилник и пералнята в реката за да спести 50 евро? Някакви клошари или индо-европейци с повече индо.
13
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски имбацил преди 2 години
Като живеят тъмнокожи по тези реки,нормално е да има ***,зарази и епидемии.
12
1
 
3
 
! Отговори
капиталист преди 2 години
Преработването на отпадъците е печеливш бизнес. Просто трябва да се направят инвестиции.
11
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Сата НАТО---ха ха!...Добра вметка,която оправдава навика ми да чета само заглавието...Защото виждаш какво става,ако човяк зачете текста..
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тече брзи Дрин----------------------------------------------------------------------------------------------- Влачи раненьие...
9
10
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Хубава държава с готини хора!Били Лъжеца им подари 'демокрация' като разби една силна федерация и икономическа заплаха за запада
8
3
 
19
 
! Отговори
същото като при нас преди 2 години
Прилича на сметището при ВЕЦ "Своге"
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къвто вожда, такива и индианците му!!!
6
9
 
8
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Српски роби.!.
5
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балканите са смeтището на цивилизацията. За това се бориха ония, които скачаха и крещяха, че им се ядът банани.
4
3
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Това е най-замърсената река в Европа.
3
1
 
24
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Какви са тия съединени нефтени барабани ***, ***? Думите "нафта" и "варел" не си ли чувала през жалкия си животец?
2
9
 
9
 
! Отговори
пецата преди 2 години
...важното е на вуте да му е зле... балкански синдром