Джуканович: Сърбия застрашава съседите с действия като от 90-те

Президентът на Черно гора с притеснение, че някои грешки може да се повторят
22
Джуканович: Сърбия застрашава съседите с действия като от 90-те
Снимка: БГНЕС

Отношението на Сърбия към Черна гора и към други страни в региона в този момент неимоверно наподобява отношението на Сърбия към съседните държави през 90-те години под прикритието на грижа за уж застрашените права на сръбския народ в съседните страни. По същество суверенитетът на съседните държави е застрашен, заяви президентът на Черна гора Мило Джуканович.

Той подчерта, че това, което се случи през 90-те години, е довело до 150 000 изгубени живота, унищожаване на ценно имущество, създадено за поколения в бивша Югославия, както и до съдебен епилог в Хага за отговорните.

Джуканович подчерта, че въпреки че се надява подобни грешки да не се повтарят през целия му живот, има опасения, че те ще бъдат повторени.

Политикът посочи, че политиката, според която се ръководи, е понесла най-голяма политическа тежест при възстановяването на независимостта на Черна гора, като припомни, че тази политика поставя на дневен ред Декларацията на черногорския парламент от 2009 г. , приета като резолюция на Европейския парламент относно геноцида в Сребреница.

"Никъде никой в нашата политика, независимо каква функция е изпълнявал, не е оспорвал геноцида в Сребреница или нещо, което може да се счита за безспорни ценности на съвременната цивилизация. Не трябва да има съмнение, че Демократическата партия на социалистите ще продължава да бъде в състояние на готовност и отговорност да допринесе за това възприемане на Черна гора от международната общественост", каза Джуканович.

Той също така обяви, че няма да се поколебае да попречи на други политически участници на черногорската сцена да доведат до съмнението, че смяната на правителството може да промени безспорния антифашистки, демократичен, проевропейски и граждански имидж на Черна гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
мангела меркел преди 2 години
джуканавич е един от най големите трафиканти на цигари черногорците са един народ със сърбите говорят един език
7
2
 
8
 
! Отговори
Половината преди 2 години
Сърбия е на стари български територии. Преди век Ниш е бил е един от най-големите ни градове. Да не се връщам по-назад... Остана само Македония да ни вземат...
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великосърбия иска излаз на море, ще анексира Черна Гора.
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите трябва да си върне територията до Адриатика. Откраднаха им повече от половината територия. Руснаците ще им помогнат да станат пак онази Югославия която бяха. Както казват старите хора. Дето е текло пак ще тече. А на нас Турчето Карадайъ ни готви отцепване на югоизточната територия и присъединяване към турция. Понеже в БГ са тарикати се отцепих от Русия и сега ще го ядат дебелия.
4
4
 
27
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Айде сега всички сърбомани на амбразурата! Може ли страната на еФтината плескавица и знойните певачки да се плюе? Сърбия не ни е приятел. Действията и винаги са били срещу нас. Вижте стореното в Северна Македония и пак помислете да защитавате ли сърбите. Едно е ясно - сръбския реваншизъм е реалност и днес.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом застрашават - да им наложим санкции, нямам против, даже подкрепям с две ръце. Колкото повече санкции на Сърбия, толкова по-добре за България.
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този нещо е паднал на главата си
1
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краваристан чий го диреха 99 година в Сърбия?За един прЕател питам!!