Около 9000 книги са дарени на Република Северна Македония

Те са стигнали до семейства, които са заявили желание да ги получат
7 юни 2021 12:08, Петя Славова
58
Около 9000 книги са дарени на Република Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Има рефлекс на Република Северна Македония като държава е да се противопоставя на всякаква форма на българска култура и на споменаване на името българи и български книги", заяви пред БНТ председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

Той посочи, че по отношение на книгите от българска страна има пробив. Изготвена е разпоредба с Агенция "Митници" на Република Северна Македония, в резултат на което са дарени близо 9000 книги от него самия, фондация "Македония" и над 700 българи, които са се включили в инициативата. Тези книги са достигнали до конкретни семейства в Република Северна Македония, които изявяват желание да ги получат.

Виктор Стоянов отбеляза, че спирането на книгите на границата на Република Северна Македония преди няколко месеца не ги е разколебало и заяви, че кампанията ще продължи, "докато достигнем до всички, които искат да имат поне една българска книга".

За желаещите да се научат да четат на български и да познават книжовния български език, фондация "Македония" подготвя видео с изработен от лингвист от БАН текст за разликата между българския книжовен език и македонска норма "и по-конкретно шестте букви - коя на коя отговаря, за да е по-лесно за обществото там да четат и разбират български", обясни Стоянов.

Напрежението между нас и македонците основно се дължи на формата на държавен шовинизъм, която упражнява Република Северна Македония и възпитание в шовинимъм дори на децата. В училищата там се учи, "че българите сме окупатор, който в продължение на три години едва ли не е избивал македонското население", обясни той и историята съзнателно се изкривява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 2 години
А всичките тези енергии, книги, телевизионни предавания, откриване на културни центрове в двете столици на реципрочната основа ли ще бъде по европейски ? Или посоката ще е само и задължително еднопосочна от нас към тях по балкански.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи определени кръгове в Бг. "т.е.Краси и компани", имат намера( на ивица на провокация) чрез този анонимус Виктор и с такъв цирк "бг книга за С. Македония" да "ребългаризират" вардарско и днешните македонците "ке се осъзнаеле"..само да видат какво пише в тех..*** е той кой мисли така..На македонците с българско самосознание наймалку им требва такова нещо, много од тех имат прочетено повече български книги од много българи в бг...Но таква е бг."стратегиата",идиотска..
28
5
 
11
 
! Отговори
Джаго инджинерин преди 2 години
Тези сръбски еничари ще горят книгите ни, както горят българският национален флаг! България трябва да се оттегли веднагс от всякакви преговори с тази отвратителна държавица, чрез която Русия се опитва да разклати ЕС/САЩ, а те от своя страна желаят само територията и за личен интерес!
27
4
 
10
 
! Отговори
Кокомеро преди 2 години
До от БлагоевградИзвинявай, незна дали си провокатор, но на такъе приличаш. Македонците са Българи, а твоето твърдение е сепаратистко и необосновано.
26
12
 
4
 
! Отговори
маке ариец преди 2 години
Мммм, браво, Гане ни е подсигурил потпалки за печките за доста време занапред.
25
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
абе верно ми са губат некои шпомени,ама не им ли дадохме преди години ПАК много наши книги,които макетата ИЗГОРИХА най-демонстративно?!..Некой спомня ли си по-добре?
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БлагоевградСърбин си... Мирише отдалече на сръбска скара... Нещо за Косово няма ли да напишеш? ... :) ... У лево...
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре им дарявайте дърва за огрев, че те точно за това ги ползват книгите, които им дарявате.
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Благоевград Македонския народ в Пирин са българи, роми и турци. Вардарска македония са албанци, българ, турци и рми и сърби Има македонска държава но македонски народ са други народи.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БлагоевградKrewella- Somewhere to Run
20
9
 
5
 
! Отговори
АБ БГ преди 2 години
В Република Сръбска Македония могат ли да четат на Кирилица.
19
6
 
16
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
До Благоевград. А каква точно македонска история и култура ще изучавате? Античната Гърция си я прибра. От тази , която още си я припознавате не е останало много: един цар, . Който всъщност е български, 5 - 6 възрожденски дейци дето половината се афишират като българи, а другата половина са сръбски агенти и ималко партизанско движение, което е югославско. Щях да забравя северомакедонския поет Вапцаров , дото не е написал и един ред на северомакедонски. Дали щото такъв език не е имало тогава?
18
2
 
14
 
! Отговори
До Благоевград преди 2 години
Спрете наркотиците!
17
31
 
9
 
! Отговори
Благоевград преди 2 години
Ние , македонсият народ под Пирин , искаме в Пиринска Македония да се отворят македонски училища , и да си изучаваме македонската история и култура.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИмате албански, сръбски, български македонски. Учете езици и ще станете полиглоти.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предишните дарения книги бяха изгорени...
14
1
 
14
 
! Отговори
София преди 2 години
Тогай ако се дължи на тяхните политици напрежението защо никой не ни разбира нас в спора?!?!
13
3
 
18
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
До ЛойкоХаиде малко да почетеш исторически източници!!! България 1941-44 е отделяла ПОЛОВИНАТА от своя бюджет за изграждане на училища, църкви, университети и инфраструктура в "Македония". Ако Османската империя беше инвестирала 1% от това по време на НАШЕТО робство (ОБЩО с Македония), ние заедно с вас щяхме да сме водеща държава/сила не само в Европа, но и в света... Малко акъл, но НАВРЕМЕ да ти дойде ;)
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пратете им "антични" камъни с изчykaни на тях надписи за Александрот Македон!Ще вървят даже и по 100 евро парчето!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лойко1991 г. бягат от Югославия и АЛбания ги окупира.