ООН: Военните престъпници на Балканите са смятани за герои

Много политически партии ги търсят за да са част от листите им
7 юни 2021 21:30, Нели Христова
135
ООН: Военните престъпници на Балканите са смятани за герои
Снимка: БГНЕС

Осъдените военни престъпници като Ратко Младич и Радован Караджич се прославят като герои в родните си земи поради неуспеха да се спре културата на отричане на геноцида на Балканите, казва прокурорът на ООН за бивша Югославия.

Серж Брамерц заяви, че националистическите политици в бивша Югославия се опитват да изтрият от историята военните престъпления и геноцида по време на конфликта. "Днес прославянето и отричането на геноцида са много по-силни, отколкото преди пет или десет години, а аз съм на този пост от 13 години", заяви той.

"Основните нагласи все още са налице при много политици и ще бъдат и след много години напред. Разликата е, че днес те вече не се срамуват да излагат публично лъжите си. Съществува популистка тенденция за отвличане на вниманието от всички други проблеми в техните общества. Много политици все още се опитват да използват етническа омраза, за да оправдаят своето съществуване."

Той дава пример със специална комисия, създадена от администрацията в Република Сръбска, сръбския анклав в Босна, за да установи "истината" за клането в Сребреница и обсадата на Сараево. "Както се очакваше, те стигнаха до заключението, че в Сребреница не е имало геноцид, нито тероризиране на цивилното население в Сараево, очевидно игнорирайки всички доказателства и констатации на трибунала на ООН", обяснява той. "Има нова фаза, дори по-лоша от отричането на геноцида - опита да се създаде нова историческа реалност."

59-годишният Брамерц е главен прокурор на ООН по въпроса с военни престъпления, извършени в бивша Югославия от 2008 г., осигурявайки присъди за геноцид срещу Младич и Караджич за етническо прочистване и масови убийства в гражданската война в Босна през 90-те години.

През 2017 г. Младич, който е командвал армията на босненските сърби ВРС, е осъден за геноцида в Сребреница през 1995 г., както и по множество обвинения за изтребление, убийство, депортация, насилствени трансфери, терор, вземане на заложници и незаконни атаки срещу цивилни.

Караджич, бившият лидер на босненските сърби, беше осъден за геноцид и военни престъпления, свързани с обсадата на Сараево през 2016 г. и излежава доживотната присъда в затвора Уейкфийлд.

Очаква се съдиите от ООН да потвърдят присъдите на Младич след утре и също ще се произнесат по искане на Брамерц за добавяне на допълнителни обвинения в геноцид към неговия обвинителен лист. "Това е изключително важно окончателно решение по отношение на, може би най-важния военен престъпник, осъден за престъпления, извършени в средата на Европа през 90-те години, кэето не е толкова отдавна", казва прокурорът.

"Той определено е бил централна фигура по отношение на войните в бивша Югославия. Той все още се смята за герой от важни части от сръбското население. Поне имам надеждата, че ако, както очаквам, доживотната му присъда бъде потвърдена, това ще накара хората да се замислят малко повече за неправомерните действия по време на войната и какво всъщност означава това. "

И все пак белгийският юрист се опасява, че без ново обвързващо международно законодателство относно отричането на геноцида, нарастващите ходове на сръбски и други националисти в региона за прославяне на военни престъпници като Младич ще попречат работата на ООН в преследването на престъпления срещу човечеството.

Сърбия все още отказва да признае Сребреница като геноцид и масовото убийство на 8000 мюсюлмански мъже и момчета. Случилото се редовно се отрича, включително и от премиера на страната Ана Бърнабич.

Милорад Додик, лидерът на Република Сръбска и член на управляващото президентство на Босна, заяви преди няколко дни, че геноцидът в Сребреница "не се е случил". Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич сравнява масово убийствос изтреблението в Хърватия на сърби през Втората световна война.

Александър Вулин, сръбският министър на отбраната, назначи осъдени военни престъпници да преподават във военната академия, приветствайки назначенията като "начин за коригиране на несправедливостта, която им беше причинена през последните години".

В Босна, Сърбия и Хърватия Брамерц заяви, че политическите партии "се опитват да намерят виден осъден военен престъпник за своите политически списъци, за да покажат колко силни са те".

За да позволи на новата вълна на отричането на геноцида да се утвърди, казва Брамерц, ще предаде окончателната победа на националисти, които оправдават етническото прочистване в бивша Югославия.

Той подкрепя реформата в международното законодателство за военни престъпления, за да включва нови престъпления, отричащи присъдите на ООН за геноцид. "Бих искал лично да видя много по-силна реакция от международната общност", заяви той.

"Ако не успеем да убедим политиците да започнат да действат отговорно и да сложат нова тежест върху плещите на новите поколения, единствената възможност е законодателството, забраняващо отричането и прославянето на геноцида. Отричането на геноцид е последната фаза от извършването на геноцид. Ето защо аз съм абсолютно привърженик на законодателството, наказващо отричането на геноцида, когато се отнася до международни съдебни решения."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Христо Христовтурско,руско,македонски манипулации...стандартите на ЕС...Апостола и Ботев били...шофьори на маджо,толкова сте безпомощни...плюете върху лицата на всяко българско дете...за електрическият стол сте руски ***,без война няма да стане...синовете ми и аз сме готови да се бием за свободата си,никога повече гроб,дпс,бсп и пУтриоте-енича.е,Бог да пази България...от ен.ч.ре!!!
75
1
 
2
 
! Отговори
Трибунал преди 2 години
А Хашим Тачи е невинен, като гълабица.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХисторичаровСпоред теб защо я има България днес? Ако не бяха хора като Ботев и Левски, нямаше да я има. Естествено това няма как да бъде осъзнато от скопен мозък, но... шанс... Или може би трябваше да пишем писма на султана, че искаме да има България и той щеше да ни изпълни желанието. хаха В цял свят уважават и почитат хората, които са се борили за родината, дори с цената на живота си, но Христоричаров тръгнал да обяснява, че ние не трябвало да почитаме героите си. Почитай султана тогава!!!
73
4
 
9
 
! Отговори
Знае се! преди 2 години
И един не много грамотен американски пилот, убивал с *** деца във Виетнам, голям враг на България, в САЩ е считан за герой. Има такива случаи, и те не са аномалии. Защото всеки работи за народа си, освен предателите, каквито в България дал господ - например: Атлантически съвет, ГЕРБ, СДС,....
72
0
 
3
 
! Отговори
Мустафа паша Ататюрк преди 2 години
До Хисторичаров Явно - обязан си генетично! Ходи си в родината!
71
2
 
11
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 2 години
А американските военнопрестъпници ги величаят като герои в САЩ ! Номерата им са : Всичко от САЩ е добро! Дори и смъртта!
70
9
 
1
 
! Отговори
Хисторичаров преди 2 години
Ами ... като се има предвид че единият отврече пътнически кораб, което си е терористичен акт, и другият тероризира и ракетира заможните българи за пари, и като капак на всичко убива едно дете, ама дай да не ги наричаме терористи Ботев и Левски. Само по балканите, особено в буллгарристан го има това нещо да се обожават разбойници (хайдути), убийци, крадци, изнасилвачи и пр. човешка ***. Ако не ми вярвате, погледнете кои са в пантеона на българските национални герои.
69
5
 
7
 
! Отговори
сс преди 2 години
да според евро атлантическите ценности Левски и Ботев са терористи мдааа свиквайте с глупостите на запада....
68
0
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До до ЕУ стандартиФини,поляци и прибалтийски народи получават свободата си благодарение на нас :) Точно заради брест-литовското споразумение. Да не забравяме,че има и фини,които са се сражавали за нас против османците. Сиоми перкеле.
67
9
 
7
 
! Отговори
Кой, кой... преди 2 години
Оруел:"Който променя миналото, владее настоящето и определя бъдещето." Наблюдаваме го, в момента, в България. Старите агенти на ДС и БКП и наследниците им лъжат, че живота в България от 1944 до 1989 г. е бил рай, въпреки, че България беше тоталитарна държава, хиляди са избити, ограбени, изселени и вкарани в лагери на смъртта, че нямахме право да мислим, говорим, живеем и пътуваме, че бяхме еднакво бедни, без агентите и другарЕте от БКП. Сега отново управляват агенти от ДС, русофили и олигарси и
66
1
 
3
 
! Отговори
до ЕУ стандарти преди 2 години
и какви са поляците че да искат от нас? Какво са ни дали? Ние примерно сме им дали свободата, Полша е независима държава след като сме принудили руснаците да подпишат брест-литовското споразумение през първата световна война. За благодарност сега лижат англосаксонски зад.ници и се обявяват за врагове на всички немски съюзници, т.е. включително ние.
65
14
 
9
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Скоро и хунтата на Кауна Радеф, ще се нареди до тях...
64
14
 
3
 
! Отговори
EU Стандарти преди 2 години
Европа си има стандарти. Съгласно тези стандарти Ботев и Левски са терористи. Да не говорим за Делю хайдутин и Филип Тотю. А пък ние тъпите БГ ги смятаме за герои. Генерал Гурко е един жесток военен престъпник, потушил въстанието в Полша. Поляците отдавна искат да махнем всички негови паментици и имена на улици. "Влизате в Европа - приемате стандартите й!" Не ревете!
63
3
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До антифаАнтифа са най-големите терористи :) То се видя и в родината ни. Хайде отивайте да обирате мандри и да правите атентати.
62
3
 
12
 
! Отговори
антифа преди 2 години
ООН търпи нацистите в Украйна и в прибалтийските страни и ги възхвалява. Между другото, Слободан Милошевич беше признат за напълно невинен от т.н. "трибунал" в Хага, след като там го убиха.
61
3
 
8
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
ООН също трябва да бъдат забранени :) Ми нормално всеки народ си има свойте герой,а те какво искат да нямат така ли ? Явно искат модерни герой да с трапон отзад някак европейско. Факт е ,че сърбите прават етническо прочистване в Босна както е направено в Македония,но целта е била хората,които са се приемали за българи там. Ми то и Степан Бандера е приеман за герой в Украйна ( западната част) ,а в останалата като убиец.
60
2
 
10
 
! Отговори
Петър преди 2 години
А на Сащ стават президенти
59
3
 
8
 
! Отговори
Петър преди 2 години
До АнонименАми нали за това е статията!Те и до сега само сърбите се опитват да дадът отпор на мюслимизирането на Европа и Света като цяло
58
7
 
11
 
! Отговори
Реалист+ преди 2 години
Военните престъпници на Балканите са смятани за герои - да, НАТО!
57
5
 
9
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 2 години
Защо "афтуркътъ" е забравила да спомене чии са тези миазмени словоблудства-на Гомнойче Веле....