Съдът на ООН реши: Ратко Младич остава зад решетките доживот

"Касапинът на Босна" бе осъден през 2017 година
Обновена: 8 юни 2021 17:37 | 8 юни 2021 17:36, Нели Христова
64
Съдът на ООН реши: Ратко Младич остава зад решетките доживот
Снимка: БГНЕС

Бившият командир на босненските сърби ген. Ратко Младич ще остане завинаги зад решетките. Съдът на ООН отхвърли жалбата му срещу доживотната присъда. Това е окончателното решение по последното босненско дело за геноцид пред Съда на ООН за бивша Югославия.

През 2017 година Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор заради участието си в клането в Сребреница през 1995 г., когато са убити около 8 000 мъже и момчета от босненски мюсюлмани (бошняци).

На изслушването му в Хага през август миналата година прокурорите настояха към присъдата му да бъде добавено допълнително обвинение за геноцид. От своя страна Младич нарече трибунала "дете на западните сили".

Адвокатите му твърдят, че той е бил далеч от Сребреница, когато се е случило клането.

Клането в Сребреница, извършено в анклав, за който се предполага, че е под закрилата на ООН, е най-лошото зверство в Европа след Втората световна война.

Младич, известен като "Касапинът на Босна", беше един от последните заподозрени, изправени пред съда в Международния наказателен трибунал на ООН за бивша Югославия. Той беше арестуван през 2011 г. след 16 години в бягство.

През 2017 г. той беше признат за виновен за геноцид над Сребреница, но оправдан за геноцид по време на кампанията на армията му през 1992 г., в която босненци и босненски хървати са изгонени от домовете си или са пленени в ужасяващи условия.

През 2016 г. същият съд осъди бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич за планиране на клането в Сребреница, наред с други престъпления.Първоначалната му 40-годишна присъда за геноцид и военни престъпления по-късно беше увеличена до доживотен затвор през 2019 г. - останалата част той ще излежи в Обединеното кралство.

Дългото чакане за справедливост

"Той има кръв по ръцете си", казва Мунира Субашич докато се разхожда край полетата, където е било извършено клането в Сребница.

Ратко Младич е изпълнител на политически заговор, създаден от върха, за да заличи част от мюсюлманското население на Босна. Етническото прочистване започва с преследване, като пропаганда обръща съседи един срещу друг. За хиляди то завърши, когато хората на Ратко Младич превземат базата на ООН в Поточари, определена за безопасна зона.

Именно тук 17-годишният син на Мунира Нермин е откъснат от ръцете й. През това време той се опитва да я успокои, че всичко ще се оправи. Двадесет и двама членове на семейството й са загинали в геноцида.

Ратко Младич прекарва 16 години като беглец, а това караше мнозина да се страхуват, че няма да доживеят да чуят това окончателно съдебно решение.

Мунира е пътувала до Хага, за да стане свидетел на момента, в който вярва, че ще й донесе мир.

Прокурорите тук се надяват, че този процес изпраща послание, което има резонанс в региона и извън него - че забавеното правосъдие не означава отказано правосъдие.

Какво се случи по време на обжалването?

Изслушването през август беше забавено поради здравословните проблеми на Младич и ограниченията на коронавируса. През цялото време той оставаше предизвикателен, нападайки както съда, така и прокурора.

Говорейки за Сребреница, Младич заяви, че е подписал споразумение с армията на босненските мюсюлмани за нейното почитане и други защитени територии, и предположи, че не е виновен за нарушаването на споразуменията.

Но адвокатът на прокуратурата Лоръл Байг заяви, че Младич е осъден за някои от "най-отвратителните престъпления на 20-ти век".

"Младич отговаряше за операцията в Сребреница," каза тя. "Той използва силите под негово командване, за да екзекутира хиляди мъже и момчета."

Адвокатът на защитата Драган Иветич отрече, че клиентът му е изиграл роля в клането, заявявайки: "Младич не е злодей. Той беше човек, който по всяко време се опитваше да помогне на ООН да свърши работата, която не можеше да свърши в Сребреница на хуманитарно ниво. "

Как се случи геноцидът?

Между 1991 и 1999 г. социалистическата държава Югославия се разпадна насилствено на отделни образувания, обхващащи териториите на тогавашните Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония и Словения.

От всички конфликти войната в Босна беше най-кървавата, тъй като в етническо и религиозно отношение тази част беше най-разделена.

Югославските части на армията, изтеглени от Хърватия и преименувани на босненско-сръбската армия, заляха огромна част от доминирана от сърби територия в Босна.

Повече от един милион бошняци и хървати бяха изгонени от домовете си в така нареченото етническо прочистване, но сърбите също страдаха. По времето, когато войната приключи през 1995 г., бяха убити най-малко 100 000 души.

В края на войната през 1995 г. Младич се укрива и живее в неизвестност в Сърбия, защитен от семейството и силите за сигурност.

Най-накрая той бе издирен и арестуван в къща на братовчед си в северната част на Сърбия през 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
е либерал-лицемерие...финансирате диктатори в източна европа,мафиоти спекулиращи с пренос на отпадъци замърсяващи..земята и водата ни...продавате животи на невинни,или на барикадите или ще ни отнемат животите позорно...електрически стол за фашиста...обесване...останалото е лицемерие насърчаващо ...фашизма и робството в 21 век...това са престъпления и сте съучастници!!!
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сатрапи ако не бяха го прибрали до сега отдавна да е умрял от алкохол в оная дупка, където се беше скрил. А сега живее като в хотел и изглежда по-добре и от милиардера Сорос !
39
2
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
"Клането в Сребреница, извършено в анклав, за който се предполага, че е под закрилата на ООН, е най-лошото зверство в Европа след Втората световна война.".....Някой от ООН дали е осъден ?! .....Но нека тази присъда е за урок на военнолюбците - нищо не постигна тоя, освен да влошщи още положението на сърбия в международен план !!! Войната не е решение, трябва да се търси мир и компромиси !!!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В смисъл, удивително е, че толкова много ресурс е ангажиран, за да се отстояват правата на *** да се размножават. Трагедия.
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В смисъл, ако погледнем на нещата в перспектива, 8000 хъхряка произвеждат нещо като 100000 хъхряка в рамките само на десет години.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това всичкото заради 8000 хъхряка ли?! Ужас!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНС ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ДА АРЕСТУВА БЪЛГАРСКИ ДЕПУТАТ КАРАДАЪЙЪ И НЕГОВАТА ОРДА
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 Във ВеликаСърбия, маскирана като Югославия, си живееха прекрасно, предимно сърбите. Доминираха над останалите републики и се опитваха и тях, да асимилират, като при кървавата Сърбизация над българите, във Вардарска Македония. И то все, за територии, каквито войни, сърбите водят още от късното Средновековие, откогато имат държава. Заради сръбския назионалшовинизъм, западът им отне, Югославия, както им я даде, в която бе излял 43 млд невъзвращаеми помощи.
33
1
 
10
 
! Отговори
СЪДИЯ ДЕЛ ПОНТЕ преди 2 години
Западът пръв започна да признава етноси на верска основа, босненските илямстващи бяха наречени народ - муслимани. ТАКЪВ НАРОД ЕСТЕСТВЕНО НЯМА. Това са си сърби и хървати, изповядващи насадената на дедите им насилствено ислямска религия. Като им мина номера с Босна, решиха да развеят ислямистката карта и в Чечения и в арабския свят, но народите се осъзнаха. ИСТИНСКИТЕ ЗВЕРОВЕ, ОЦАПАНИ С МНОГО ПОВЕЧЕ КРЪВ СА ИНСПИРАТОРИТЕ НА ТЕНДЕНЦИОЗНИЯ СПОРЕД САМАТА КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ ТРИБУНАЛ, А ТЯ САМА БЕШЕ
32
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжи и скалъпени обвинения. Преди да я разрушат западните демионократи, Югославия бе държава мечта и всички живееха в разбирателство и бяха задоволени финансово и не само.Младич, Милошевич, Аркан и другите лидери бяха и са истински патриоти и националисти. Националист да е човек не е срамно, а гордост. Младич е наказан за това, че е отстоявал интересите на племето си, а не се е поддал на интернационалните безродни , мразени от цял свят.
31
3
 
7
 
! Отговори
резил преди 2 години
не знаех че в България живеят толкова много 4aлми и промити бг мозъци що сте тръгнали да хулите християните бе нищо не знаете аз тогава возих хуманитарна в тези райони видях много но никой не го интересува истината,истината е тази която я написаха американците жалки сте
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 След това, сърбите избиваха хървати. Сърбия все още, отказва, да посочи масовите гробове, в които е заровила избитите от сърбите, хървати, бошняци, косовари.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 Сърбите превърнаха Югославия във Велика Сърбия и домитираха над несърбите, в тази изкуствено създадена квазидържава. Всички републики работиха за Белград. Последната капка преля, когато Милошевич отмени автономията на Косово, дадена още от титова Югославия и прати военните си убийци, да избиват албанците в Косово. Дори в Москва гледаха с лошо око, на растящия сръбски национаршовинизъм. Горбачов даде съгласието си, западът, да спре агресивната сръбска политика и така се разподна Югославия.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 Във ВеликаСърбия, маскирана като Югославия, си живееха прекрасно, предимно сърбите. Доминираха над останалите републики и се опитваха и тях, да асимилират, като при кървавата Сърбизация над българите, във Вардарска Македония. И то все, за територии, каквито войни, сърбите водят още от късното Средновековие, откогато имат държава. Заради сръбския назионалшовинизъм, западът им отне, Югославия, както им я даде, в която бе излял 43 млд невъзвращаеми помощи.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27 Това не е така, сръбски войници, са били заставени да убиват и изнасилват масово. Много от тях, след това, са имали психически проблеми, други, са загинали. За съжаление, гробищата са пълни, с млади сръбски войници, изпратени от Милошевич, да избиват несърби. Паравоентите групи на Аркан-известен с криминалните си изяви на запад, който получава военен чин, са извършвали брутални убийства и обири, а вдовицата му, чалга певица-Цеца, си построи палат, с откраднатите пари, в който живее днес.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 Сърбите превърнаха Югославия във Велика Сърбия и домитираха над несърбите, в тази изкуствено създадена квазидържава. Всички републики работиха за Белград. Последната капка преля, когато Милошевич отмени автономията на Косово, дадена още от титова Югославия и прати военните си убийци, да избиват албанците в Косово. Дори в Москва гледаха с лошо око, на растящия сръбски национаршовинизъм. Горанов даде съгласието си, западът, да спре агресивната сръбска политика и така се разподна Югославия.
25
6
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Господине не сърбите избиваха мюсюлмани в Босна,а 'легионерите'!
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин дали се сеща какво го чака?
23
3
 
4
 
! Отговори
Варвари преди 2 години
Живейте заедно бе, хора! Защо се избивате като животни едни други? В края на 20-ти век! Срамота. Започвам да си мисля, че коренът на това е в псевдоинтернационализма на Югославия, който в крайна сметка провокира този ултранационализъм. Една провалена държава, която настрои толкова близки хора едни срещу други.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На 30 август 1992 г. артилерийски снаряд пада в претъпкан пазар в западната част на Сараево. Взривът погубва 15 души и ранява още 100."Сърбите са били тотално превъртели...нищо ново за военни с власт. Оставите ли военни да управляват... рано или късно ще се окажете на полето с автомат в ръка.