Доц. Ташев за РСМ: България е пасивна, фактите са на наша страна

Не успяваме да ги представим пред международната общност, убеден е той
Обновена: 17 юни 2021 10:57 | 17 юни 2021 10:23, Анисия Иванова
4

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна у нас за среща със служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев. Какво можем да очакваме от тази среща и ще се стигне ли до напредък в българо-македонските отношения?

Премиерът, на която и да е държава, трябва да е посрещнат от премиера на посрещата държава. Имаме нарушаване на протокола в това отношение. Дневният ред е изцяло по инициатива на Заев. Нашият държавен протокол едва ли може да има отношение към частна среща, каквато е тази с Борисов. Това каза за "България сутрин" доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН​.

Още по темата

По думите му виждаме отказ от досегашни принципи на външната политика на България, която беше следвана през последните 2 години.

"Днес правителството правилно заявява рамка и няма мандат да я промени. Преди време се нуждаехме от обществен дебат, но веднъж тръгнали по един път, всички политически сили трябва да го отстояват и да няма отклонение от него", обясни доц. Спас Ташев за Bulgaria ON AIR.

Според събеседника не сме отчели, че една лъжа, казана 100 пъти, става истина.

"Кой обсъжда идентичност?! От България не е повдигана тази тема. Заев се надява, че ще направи рамка, но все пак е добър сигнал, че на Балканите може да има диалог, който беше прекъснат за немалък период", подчерта той.

Ташев е на мнение, че една и съща тема започва да се разглежда по няколко пъти.

"Заев спокойно може да наложи политическо решение срещите да се протоколират. България има един проблем и той се нарича пасивност, фактите са на наша страна и ние не успяваме да ги представим пред международната общност. Скопие бълва литература на чужди езици. Ние сме на светлинни години от начините на отстояване на своите интереси. Има достатъчно факти, които говорят в наш интерес след 1944 г. От срещата днес всяка страна ще излезе победител. В следващия месец няма да има промяна на Балканите относно евроинтеграцията на Скопие", допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
3
 
! Отговори
Ролекса преди 2 години
Радевата хубта е пасивна.Ще предадат българските интереси и няма да им мигне окото.
3
10
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 2 години
Ако Българската позиция беше толкова ясна,щяха да е разберат всички в Европа. Нашата позиция не е ясна дори в България,а да не говорим за Европа.Наслагване на исторически лъжи и трудове за придобиване на научни звания и титли от всевъзможни платени псевдо историци и манипулатори са сътворени за вътрешна консумация,и не могат да заблудят Европа и света.Продължаваме да затъваме в глупавата си позиция...
2
4
 
9
 
! Отговори
Прожектор преди 2 години
България е в предизборна кампания. Борисов се възползва от случая, за да изчисти своя образ за сметка на опонентите си. Но поведението на Заев, като действащ премиер на РСМ, е недопустимо. Да погази протокола и вместо с българското правителство да се среща изпреварващо с неговата опозиция ! Това е демонстративна провокация !И много жалко, че външната политика на България не е поверена в ръцете на хора като доц. Спас Ташев !
1
1
 
16
 
! Отговори
Северен Макдоналдс преди 2 години
Заю Баев се е активизирал нещо, организира срещи и визити навсякъде, с кумчо Вълчо, с кума Лиса, с баба меца, с тиквата на Пепеляшка, със Снежанка и с Алиса от страната на чудесата.