Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?

Предложи ли премиерът на РСМ компромиси на визитата си у нас
19 юни 2021 14:00, Петя Славова
164
Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви компромиси предложи македонският премиер Зоран Заев в спора с България и какво постигна той по време на визитата си в София, коментират македонски наблюдатели.

На сайта на македонската редакция на "Дойче Веле" Костадин Делимитов припомня, че окончателното решение за преговори с ЕС ще се вземе на срещата на върха на европейските лидери през следващата седмица в Брюксел. Наблюдателят отбелязва в тази връзка, че ЕС не е успял да намери решение, за да отприщи преговорите, като повлияе на българската позиция и коментира: "Надеждите за обрат в последния момент, благодарение на посещението на Зоран Заев в София, умряха".

Още по темата

Според автора, обрат със сигурност е "възможен, но шансовете за това не изглеждат добре, дори на теория". Делимитов пише: "Това развитие е неприятно и потискащо за македонската общественост, която е изправена пред ново изпитание - да покаже зрялост, търпение и способност да устои на това предизвикателство".

Щетите за македонската икономика

Авторът на коментара се пита дали политиците ще съумеят да неутрализират и вредните последици за македонската икономика, която и без това се намира в период на продължителна рецесия, без да има признаци за бързо възстановяване.

"Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България. Те са в режим на изчакване от доста време, но сега ще се забавят още повече", се казва в коментара.

Цитиран е и представител на бизнес средите в Северна Македония, който твърди, че в действията на правителството в Скопие има повече демагогия, отколкото прагматизъм. "Няма никаква визия, стратегия или концепция. Мисля, че се разчита твърде много на подкрепа отвън и не се отчитат нашите вътрешни интереси", казва експертът и предупреждава, че се очакват сериозни щети за македонската икономика.

А тя, според Делимитов, се намира в състояние на тежка рецесия. По-нататък той отбелязва, че сивата икономика, нелоялната конкуренция, корупцията и въпросът за върховенството на закона са проблеми за македонската икономика, които са дори по-големи от проблемите с България.

Компромисите, предложени от Зоран Заев

Коментар на Катерина Блажевска обобщава и някои от реакциите на българските медии, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в София. Отбелязва се, че македонската общественост не е била запозната с предложенията, които Заев е направил в София, докато някои български медии вече спекулирали по темата.

Цитирани са източници в правителствените среди на България, според които, Заев е предложил пет варианта за компромисно решение на спора с България. Единият от тях съдържал варианта да се каже, че българи и македонци говорят на същия език, който обаче международно е признат като два различни езика.

В София Заев заявил още, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Правилна ли беше тази стъпка

В коментара на Катерина Блажевска се цитира позицията на българското министерство на външните работи. В нея София подчертава, че рамката за преговори между двете страни относно присъединяването на Скопие към ЕС остава непроменена. Както и че са необходими гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента все още не били предоставени.

"На фона на тази позиция на София в Македония се питаха дали посещението на Заев в София изобщо е правилна стъпка", коментира Катерина Блажевска и цитира в отговор самия премиер Заев, който заяви: "И самата среща е стъпка напред към намирането на решение, което да е в интерес и на двете страни. Само така ще имаме подкрепата на гражданите на двете страни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Област Македония, с областен център Скопие, да започват да учат "Аз съм Бъларче", останалата част да се фокусира върху албанския.
100
12
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Диана: Диана, патриотизмът не значи патриотарщина в стил Каракачанов/Марешки. Кого ще убеждаваш, че сме българи и за какво? Чевермета ли да въртим, хоро ли да играем та да решим какво да правим в преговорите със Северна Македония.
99
6
 
10
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен100Пак ти казвам, че за гърците ние не съществуваме, ние сме диваци и варвари без никаква култура! А Кирил и Методий са били българи, но за гърците няма такова чудо - всички българи в Тракия, всичките македонци, откраднати от гърция са гърци и така е било винаги! Тази теория за поръчка на визант. император е смешна - българската църква води голями борби да се откъсне от гръцкото влияние заради политизирането им на религията,не може да искат писменост, пречеща на това!
98
11
 
7
 
! Отговори
До тролската дружина преди 2 години
До Анонимен 105: Хайде не пробутвай тук гербаджийската тролска опорна точка. Няма връзка с темата. Сега остава някой да ти отговори, че продажник е бат'ти Бойко и като се почне на тази тема, ще се забрави за какво е статията изобщо.
97
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ,продажник
96
3
 
35
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен95Няма никакви комплесщини, значи! Фактите са, че през всичките тези години под турско, римско и дори гръцко управление, ние сме били БЪЛГАРИ! Навсякъде, по всички исторически документи, ние сме описани като българи, включително и македонците! Македонците бяха 500г. под турско и си останаха българи, сърбите решиха за 10г. да ги направят паднали от луната! Е...способни сърби, значи, способни негодници! Всеки грях се заплаща един ден и колкото повече бягаш, толкова по-лошо става...
95
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да пишете, истината е ,че корупцията е единственото нещо което сме развили на върховно ниво и заедно с Македония сме на 1 и те на 2 място в Европа.Това е и причината за спора.Путин си е платил на наши и на Македонските политици,за да си поддържат спора. А вие тук и същите като вас от Македония си пишете комплексарски истории. Смешно е докато от ЕК не ни спрат парите. САЩ вече пое инициатива.
94
4
 
13
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Всичко зависи от това, дали ще можем да убедим нашите партньори в ЕС че нашите претенции към РСМ за основателни. Ако не успеем, и сме все така пасивни, като нищо могат и да ни заобиколят. Вече се предлага в ЕС да може да се вземат решения без пълно мнозинство - днес го казаха по новините. Кой ще ни подкрепи в ЕС за претенциите ни към Северна Македония ако се приема това.
93
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Диана колко пари взимаш от ВМРО? Много дълго си на работа при тях.И защо с женско име ,много е жалко да се криеш зад женско име.
92
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В всички учебници без нашите и македонските Кирил и Методий са Византийци и много ясно е описано това. Азбуката която пишат е по поръчка на Византийския император.ЦЕЛТА е ограмотяване на населението с цел религиозно обучение.Крайната цел е с религията по-лесно да се контролират и това да обедини различните славянски племена.Понеже славяните не се възприемали за определена група и народ. Това става в много по-късен етап.Но всичко това е история и това на никой не помага и не пречи.Друго ни пречи
91
12
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Царство България е Майка на Македония. Република България - повод за смях от сърце. Докато българите търпим тоя Републичен дом на масовата социална,лаборална и политическа проституция. Този път негласуващите ще бъдем повече от предният път. Какво ще отчетат машините е друг въпрос. Факт е обаче, че Родината ни е наистина един Републичен дом и няма за кого да се гласува. Аз лично няма да гласувам за сутеньори.
90
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на Кирил и Методий Солун е бил Византийски град,за какво пишеш не знам. И те са били Византийци и са учили в елитно военно Византийско училище.Чичо им ги уредил в това училище понеже е бил част от управниците в Солун.В Солун имало славянско население и те говорили на славянски език.Понеже Кирил и Методий са били образовани и познавали славянските говори,ползват Византийски символи за да напишат азбуката,адаптирана към славянското население.
89
1
 
18
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен90Както и да се въртиш,сърбино, Македония ще трябва да признае историческите истини иначе ще се озове пред други хора, които може да им определят и наказание за духовен геноцид над коренното население..ЕС не е фактор за приемане на истината!-България просто не може да допусне хора с такъв морал /казващи на бялото черно/, да влезе в ЕС!Където и да отидете, ние живеем до вас и няма да оставим нещата така!По-добре приемете истината такава, каквато е, отколкото да се налага да плащате!
88
0
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До Анонимен 89: "АМИ ДА СОЛУН Е МАКЕДОНИЯ"? Да, ама не. Държава Македония през средновековието не е имало. Имало е област във Византия с това име, но византийските хронисти не са на едно мнение къде е била. Например основателят на т.н. македонска династия от византийски императори е роден в Адрианопол, (днешен Одрин). Това, че Солун е в Македония е също съчинение на македонските "историчари". А за това, какви са по народност Кирил и Методий просто няма исторически документи.
87
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време за повече от 5 века София е бил Турски Град.Тогава всички са били Османци.Стига с тази история и комплексарщина.София е била и за много дълъг период съставна част на Рим ,можеби Италянците и те трябва да имат претенции. Смешни неща си пишете тук.Солун дали или не е бил,сега си е в Гърция и там ще си дълго време.
86
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кои учебници пише ,че Кирил и Методий са Българи. А последната ми информация за Солун(Тесалоники) е че е в Гърция.По.логиката която Вие имате то София е Турски град.
85
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мозъчното отклонение е много по-голямо у нас в сравнение с Македонското,но ние няма как да го установим,трябва ни специалист.Ние страдаме с особена злоба и завист.Сега с Македония може и да си изпбием комплексите,но това няма да ни помогне,ще си останем комплексирани.Проблема не ни е Македония,но и това не е от значение,понеже по-зле няма как да стане.Оставаме си дъното.Тв и Македонците са като нас дъно в Европа.
84
2
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен86Какъв етнос ли ти говоря?Вземи и прочети историята-Солун е бил български град, когато става част от гръцките територии по онова време.Братята Кирил и Методи са чисти българи-те не са имали нужда да се срещат с българи за да направят тази азбука!..Гърците никога няма да кажат добра дума за България-те внушават на целия свят системно и неотклонно,че българите сме диваци и варвари! Но..това си е тяхно вътрешно право - всеки има право на мнение! Бог вижда всичко и то се плаща един ден
83
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Компромис с историята НИКОГА !!!
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Македония не и трябва ЕС.Англия защо напусна?На Македония и трябват истински лидери които да се преборят с корупцията,шуробаджанащината и да си оправят законодателството.Ако го направят ЕС сам ще ги поиска.Както се видя при нас няма особена разлика,да има пари от ЕС,но те си отиват при групировка,нямаме законодателство,корупцията е на върховно ниво и всеки с пари може да те убие без проблем.Освен това Путин си управлява у нас,за това има и спор с Македония.