Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?

Предложи ли премиерът на РСМ компромиси на визитата си у нас
19 юни 2021 14:00, Петя Славова
164
Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви компромиси предложи македонският премиер Зоран Заев в спора с България и какво постигна той по време на визитата си в София, коментират македонски наблюдатели.

На сайта на македонската редакция на "Дойче Веле" Костадин Делимитов припомня, че окончателното решение за преговори с ЕС ще се вземе на срещата на върха на европейските лидери през следващата седмица в Брюксел. Наблюдателят отбелязва в тази връзка, че ЕС не е успял да намери решение, за да отприщи преговорите, като повлияе на българската позиция и коментира: "Надеждите за обрат в последния момент, благодарение на посещението на Зоран Заев в София, умряха".

Още по темата

Според автора, обрат със сигурност е "възможен, но шансовете за това не изглеждат добре, дори на теория". Делимитов пише: "Това развитие е неприятно и потискащо за македонската общественост, която е изправена пред ново изпитание - да покаже зрялост, търпение и способност да устои на това предизвикателство".

Щетите за македонската икономика

Авторът на коментара се пита дали политиците ще съумеят да неутрализират и вредните последици за македонската икономика, която и без това се намира в период на продължителна рецесия, без да има признаци за бързо възстановяване.

"Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България. Те са в режим на изчакване от доста време, но сега ще се забавят още повече", се казва в коментара.

Цитиран е и представител на бизнес средите в Северна Македония, който твърди, че в действията на правителството в Скопие има повече демагогия, отколкото прагматизъм. "Няма никаква визия, стратегия или концепция. Мисля, че се разчита твърде много на подкрепа отвън и не се отчитат нашите вътрешни интереси", казва експертът и предупреждава, че се очакват сериозни щети за македонската икономика.

А тя, според Делимитов, се намира в състояние на тежка рецесия. По-нататък той отбелязва, че сивата икономика, нелоялната конкуренция, корупцията и въпросът за върховенството на закона са проблеми за македонската икономика, които са дори по-големи от проблемите с България.

Компромисите, предложени от Зоран Заев

Коментар на Катерина Блажевска обобщава и някои от реакциите на българските медии, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в София. Отбелязва се, че македонската общественост не е била запозната с предложенията, които Заев е направил в София, докато някои български медии вече спекулирали по темата.

Цитирани са източници в правителствените среди на България, според които, Заев е предложил пет варианта за компромисно решение на спора с България. Единият от тях съдържал варианта да се каже, че българи и македонци говорят на същия език, който обаче международно е признат като два различни езика.

В София Заев заявил още, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Правилна ли беше тази стъпка

В коментара на Катерина Блажевска се цитира позицията на българското министерство на външните работи. В нея София подчертава, че рамката за преговори между двете страни относно присъединяването на Скопие към ЕС остава непроменена. Както и че са необходими гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента все още не били предоставени.

"На фона на тази позиция на София в Македония се питаха дали посещението на Заев в София изобщо е правилна стъпка", коментира Катерина Блажевска и цитира в отговор самия премиер Заев, който заяви: "И самата среща е стъпка напред към намирането на решение, което да е в интерес и на двете страни. Само така ще имаме подкрепата на гражданите на двете страни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ognyanzАМИ ДА СОЛУН Е МАКЕДОНИЯ И КАТО ТАКАВА,МАКЕДОНСКИТЕ ИСТОРИЦИ ИМАТ ПРАВО ДА ТВЪРДЯТ ТОВА НЕЩО...СОЛУН,КОЙТО СПОРЕД ГРЪЦКИТЕ ИСТОРИЦИ Е ОКУПИРАН 1913 Г.
80
0
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До Анонимен 78: Това, че в Северна Македония почитат Кирил и Методий като славянски просветители няма нищо лошо. За това, че в Солун ги почитат като византийци също не можем да спорим. Къде е тук проблема? А колкото за това, че някои македонски "историчари" разправят, че славянската азбука била създадена на тяхна земя, това си е просто тяхно съчинение. Македонският историчар не е историк, а съчинител на история, той не работи с исторически документи, а пише това, което се очаква от него.
79
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаТИ ПЪК ЗАЩО СИ МИСЛИШ,ЧЕ В ЕС НА НЯКОЙ МУ ПУКА ЗА ВАС?
78
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаАМИ КАТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕСИ ТОГАВА ЗА КАКВО СПОРИ...КИРИЛ И МЕТОДИЙ НИКОГА И ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ СА ИМАЛИ ДОПИР С БЪЛГАРИ...ЗА КАКВИ ЕТНОСИ И НАЦИИ ГОВОРИШ ПРЕЗ 9 ВЕК...САМО КАТО ПРОЧЕТА ТОВА НЕЩО И МИ СТАВА ЯСНО КОЛКО СИ НАВЪТРЕ В ИСТОРИЯТА...И ВСЕ ПАК НА ГЪРЦИЯ НИЩО НЕ И ПРЕЧИ ДА КАЖЕ СЛЕДНОТО:НИЕ ДНЕС ЧЕСТВАМЕ ДВАМАТА ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ ОТ ВИЗАНТИЯ,СЪЗДАТЕЛИ НА СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА КИРИЛ И МЕТОДИЙ НАЛИ?
77
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен82Не можеш да ни уплашиш, сърбино! Ти дори македонците не познаваш, камо ли българите! Каквото ще става, ще става, но ние не сме сами - ако Турция ни нападне, това означава, че напада ЕС, а Турция не е толкова луда да напада ЕС...НАТО ще я сцепи отведнъж, колкото и да се пише натовска страна...Ние, както се казва, сме добре, но ще се оправим /особено като махнем сега БСП!/...
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой го интересува изобщо? Имаме си достатъчно проблеми. Македония си е Македония. Доколкото знам, там си живеят в Югославия още. Да си живеят както си искат. Да не ни занимават
75
4
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен81 обяснението ми не е инфантилизирано, но ти мога и да те светна и по-надълбоко, значи..България не може да се меси във вътрешните работи на другите страни, които не ни засягат директно!Защо гърците да честват Кирил и Методи?-те са открили славянската азбука, не гръцката..А ти пък искаш да ги честват и като българи!Никой по света не чества никого като чужденец!Истината е че братята са били гръцки граждани по онова време, но с български етнос, какъвто не съществува за гърците..
74
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаА НЕ НИКОЙ НЕ ВИ КАРА ДА БЪРЗАТЕ...ТО И МАКЕДОНИЯ НЕ БЪРЗА ЗА НИКЪДЕ...ПРОСТО СЕ СТРАХУВАМ НЯКОЯ СУТРИН ДА НЕ ОСЪМНЕТЕ ОКУПИРАНИ ОТ ТУРСКИ ТАНКОВЕ,ЧЕ КАТО ГЛЕДАМ КАК СТЕ СЕ РАЗПАСАЛИ НА СВИЛЕНГРАД...
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаДА МНОГО ОРИГИНАЛНО ТИПИЧНО ПО-БЪЛГАРСКИ ДАВАМЕ ЕДНО ЧИСТО ИНФАНТИЛИЗИРАНО ОБЯСНЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА...И ВСЕ ПАК ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ НАСТОЯВА ПРЕД ГЪРЦИЯ ДА ЧЕСТВАТ ДВАМАТА БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ КАТО БЪЛГАРИ И ЗАЩО НЯМА ГРЪЦКА ДЕЛЕГАЦИЯ В РИМ?ВСЕ ПАК НЯКОЙ ЩЕ И ОТГОВОРИ ЛИ НА ТОЗИ ВЪПРОС...
72
3
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен78Що си се чудел толкоз, значи? - една *** се чудела, чудела, пък взела, че се удавила...Ако беше прочел малко, немаше да се чудиш, а пък ако си и сърбин нема изобщо защо да се чудиш - за вас всяка мръсотия си е на почит, явно! Цялата истина трябва да се установи, но едно по едно - на куп става някак по-бавно и по-гнусно...А и много неща могат да се променят в нечии позиции - защо да бързаме?! Всяко нещо с времето си! Но Македония не можем да пуснем в това състояние в ЕС - грях е
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ognyanzДА РАЗБИРА СЕ ТОВА Е СТАНОВИЩЕ САМО НА СТАРИТЕ БКП ЖИВКОВИСТКИ ПРОСЪВЕТСКИ ИСТОРИЦИ,КОИТО ИЗФАБРИКУВАХА НЯКАКВА СИ БЪЛГАРИЯ НА ХАНОВЕТЕ.
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДЕЛ ЗА КАКВО СПОРЯТ СКОПИЕ И СОФИЯ.ЕТО НАПРИМЕР КИРИЛ И МЕТОДИЙ СЕ ОТБЕЛЯЗВАТ И ОТ ОБЩИНАТА В СОЛУН КАТО ВИЗАНТИЙСКИ ПРОСВЕТИТЕЛИ(ДРЕВНА ГЪРЦИЯ,ВИЗАНТИЯ И ДНЕШНА ГЪРЦИЯ НЯМАТ НИЩО ОБЩО)А ПЪК Р.БЪЛГАРИЯ И Р.МАКЕДОНИЯ СПОРЯТ ЗА ТОВА КАКВИ СА...А И ТУК ВЪЗНИКВА ВЪПРОСЪТ ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ ИЗИСКВА ОТ ГЪРЦИЯ ДА ПРИЗНАЕ КИРИЛИ И МЕТОДИЙ ЗА БЪЛГАРИ А САМО ОТ СКОПИЕ ИСКА ТОВА.ИЛИ МОЖЕ БИ ОБЩИНАТА В СОЛУН ЧЕСТВА НЯКОИ ДРУГИ СОЛУНСКИ БРАТЯ.
69
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен74Геноцид означава физическо унищожение, избиване! В България никога не са избивали турците! Но...ако това наистина е вярно, външното ни министерство трябва да се намеси, разбира се! не може да се позволи на който и да е да лъже и обижда нашата страна - жалко наистина, че и Турците са се подвели по гръцкия ъкъл, но още по-жалко е, че ние сме си мълчали - явно съседите като видят, че някой вади облаги по някакъв начин и не се спира - нямат никакъв морал, но крещят колко неморални сме
68
0
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До Не и Анонимен 73: Къде сте я учили вие историята, в Занзибар или в Горно Нанадолнище? Как така, след като България и Северна Македония някога са били в една държава те да не могат да имат обща история? И как така, когато е имало Византия да е нямало България от основаването на Аспарухова България през 681г.? България е най-старата държава в Европа (не говорим за градове-държави) която е запазила името си. Четете историята за да не пишете г'лупости.
67
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименспокойно дишай,ердоган ви е приготвил 1-2 млн. заселници,които ще ви сменят чипа и ще запълнят опразнена българия.
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ТУРСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ,КЪДЕТО БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ СА ОБВИНЕНИ В ГЕНОЦИД СРЕЩУ ТУРЦИТЕ ОТ 1878 ГО ДО ДЕН ДНЕШЕН!
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НеТОГАВА Е НЯМАЛО НИТО БЪЛГАРИЯ НИТО МАКЕДОНИЯ А ВИЗАНТИЯ...ФАКТ.ВСЕ ПАК ЧЕТЕТЕ И НАРАТИВЪТ НА ДРУГИТЕ СЪСЕДНИ СТРАНИ,ЗА ДА РАЗБЕРТЕ ВСЪЩНОСТ КОИ СТЕ...И НЕ СИ МИСЛЕТЕ,ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ,КОИТО ВИ "КРАДАТ"ИСТОРИЯТА.
64
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКОМПРОМИС ЗА КАКВО?ВСЕ ПАК НЕ СТЕ ЛИ СЕ ЗАМИСЛЯЛИ,ЧЕ РАНО ИЛИ КЪСНО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА "ПУСНЕ" И ТУРЦИЯ В ЕС...ЕРДОГАН ДАДЕ ИНДИКАЦИИ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО И ТОГАВА НЕ МИСЛИТЕ ЛИ,ЧЕ ТУРЦИЯ ЩЕ СИ ПОИСКА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ КАТО ЧАСТ ОТ ЕДНА БИВША ИМПЕРИЯ.БЪЛГАРИЯ СЕ ДЪРЖИ КАТО ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА.
63
2
 
10
 
! Отговори
Не преди 2 години
До ognyanzС тях нямаме обща история! Има българска история, от която са били част, докато са били българи! Обща история може да се нарече, ако например царство България и царство Македония се съюзяват и водят война с византийския император. Да но България е имала вземане даване с Византия, а Македония не е съществувала, като държава!
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбирам защо се търси компромис?!? Ние не настояваме РСМ да влиза нито в НАТО, нито в ЕС. Тъй че не виждам какво печелим от компромис. Не само че не бива да търсим компромис, ами трябва извинения и компенсации да търсим!!!