Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?

Предложи ли премиерът на РСМ компромиси на визитата си у нас
19 юни 2021 14:00, Петя Славова
164
Как македонските медии коментират посещението на Заев в България?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви компромиси предложи македонският премиер Зоран Заев в спора с България и какво постигна той по време на визитата си в София, коментират македонски наблюдатели.

На сайта на македонската редакция на "Дойче Веле" Костадин Делимитов припомня, че окончателното решение за преговори с ЕС ще се вземе на срещата на върха на европейските лидери през следващата седмица в Брюксел. Наблюдателят отбелязва в тази връзка, че ЕС не е успял да намери решение, за да отприщи преговорите, като повлияе на българската позиция и коментира: "Надеждите за обрат в последния момент, благодарение на посещението на Зоран Заев в София, умряха".

Още по темата

Според автора, обрат със сигурност е "възможен, но шансовете за това не изглеждат добре, дори на теория". Делимитов пише: "Това развитие е неприятно и потискащо за македонската общественост, която е изправена пред ново изпитание - да покаже зрялост, търпение и способност да устои на това предизвикателство".

Щетите за македонската икономика

Авторът на коментара се пита дали политиците ще съумеят да неутрализират и вредните последици за македонската икономика, която и без това се намира в период на продължителна рецесия, без да има признаци за бързо възстановяване.

"Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България. Те са в режим на изчакване от доста време, но сега ще се забавят още повече", се казва в коментара.

Цитиран е и представител на бизнес средите в Северна Македония, който твърди, че в действията на правителството в Скопие има повече демагогия, отколкото прагматизъм. "Няма никаква визия, стратегия или концепция. Мисля, че се разчита твърде много на подкрепа отвън и не се отчитат нашите вътрешни интереси", казва експертът и предупреждава, че се очакват сериозни щети за македонската икономика.

А тя, според Делимитов, се намира в състояние на тежка рецесия. По-нататък той отбелязва, че сивата икономика, нелоялната конкуренция, корупцията и въпросът за върховенството на закона са проблеми за македонската икономика, които са дори по-големи от проблемите с България.

Компромисите, предложени от Зоран Заев

Коментар на Катерина Блажевска обобщава и някои от реакциите на българските медии, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в София. Отбелязва се, че македонската общественост не е била запозната с предложенията, които Заев е направил в София, докато някои български медии вече спекулирали по темата.

Цитирани са източници в правителствените среди на България, според които, Заев е предложил пет варианта за компромисно решение на спора с България. Единият от тях съдържал варианта да се каже, че българи и македонци говорят на същия език, който обаче международно е признат като два различни езика.

В София Заев заявил още, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Правилна ли беше тази стъпка

В коментара на Катерина Блажевска се цитира позицията на българското министерство на външните работи. В нея София подчертава, че рамката за преговори между двете страни относно присъединяването на Скопие към ЕС остава непроменена. Както и че са необходими гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента все още не били предоставени.

"На фона на тази позиция на София в Македония се питаха дали посещението на Заев в София изобщо е правилна стъпка", коментира Катерина Блажевска и цитира в отговор самия премиер Заев, който заяви: "И самата среща е стъпка напред към намирането на решение, което да е в интерес и на двете страни. Само така ще имаме подкрепата на гражданите на двете страни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДВЕ СЪСЕДНИ СЕЛА НЯМАТ ОБЩА ИСТОРИЯ А КАМО ЛИ ДВЕ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ...ЕДИН КРАЕВЕД В ЕДНА ОБЩИНА В СОФИЙСКА ОБЛАСТ МИ РАЗКАЗА КАК ДВЕ СЪСЕДНИ СЕЛА ИМАТ КОРЕННО РАЗЛИЧЕН ГЕНЕЗИС НА ЗАСЕЛВАНЕ,КОЙТО НЯМА НИЩО ОБЩО ПОМЕЖДУ ИМ...И ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА СЕЛА,КОИТО СА НА РАЗТОЯНИЕ 0,5 КМ ЕДНО ОТ ДРУГО.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен БьеСиПье-то, наш Грипчо си направи не ЕДНА, а цели ТРИ партийки, ПОПУЛИЗМЪТ, комунистическите клишета и злоба се леят в изобилие от устенцето му като чалга за ушите на лумп...ните, и поне десетина диктатура не му мърдат. Да му мислят лумпе...те, които си го избраха - ние си имаме работа и нямаме време за глупости, нали все пак някой трябва да ви храни?
59
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българия не е пример за никого не само в европа,но и в света...българия е бедна,корумпирана и съсипана и това нещо македонците го виждат и са потресени от мизерията и оскотавянето на българските граждани.република македония като че ли съумя донякъде да запази икономиката си след разпада на югославия,докато в българия всичко е разрушено.
58
1
 
7
 
! Отговори
ИМА ОБЩА ИСТОРИЯ преди 2 години
До НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН: Има обща история, как да няма. След като сме били един народ защо Самуил да е бил цар на тези, които са живели на територията на днешна България, а да не е бил цар и на тези, които са живели на територията на днешна Северна Македония. Да не признаваме това, че сме имали обща история значи да не признаваме, че сме били един народ. Трябва да се върнем към корените си, за да разберем какви сме днес и какви можем да бъдем утре.
57
1
 
16
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Нова врътка насърбите! НО...Отново искат компромиси! Не могат да разберат тези хора, че с истината компромиси не могат да се правят!.. Езикът ни бил един и същ, но бил признат международно като два различни езика!..Смешки!..Хем един и същ, хем два езика - къде е истината, значи?! Ние за днешния език не се борим - борим се за историческата истина , за българскара идентичност на македонците, за честно отношение към историята, за нормални честни и коректни взаимоотношения без хулене на България
56
0
 
10
 
! Отговори
Зори преди 2 години
Айде стига вече с тия Македонци. Дреме ни на оная работа.
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия "дрУгарски" пътувания до Брюксел и гостувания в София си бяха чистА СТРАСТНА румба-театро за пред Американския посланик и ЕС , които натиснаха нашата румба да ги пуснем в Еуропата и му обещаха "подкрепа". Да де, ама като Кремъл не ще, нашто меке...ре НЯМА накъде да мърда. Така си е открай време - разкрач през океана, в резултат - вече ПЕТА година никой освен мерцеДЕСА не гледа сериозно на нашто "РУСКО-натовско генералче". Е, ТОВА си ИЗБРАХТЕ!
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех да беше Божидар още сред нас..
53
0
 
4
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
До SHEFA: Данните са в интернет - чети. А ти можеш ли да кажеш последно кога си видял по някой от телевизионните канали репортаж за промишлено предприятие (без джипа на Бойко да е там)? Не я интересува това нашата журналистика. Не че има връзка с темата на статията.
52
2
 
28
 
! Отговори
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН преди 2 години
Стига с това обща. Няма обща история. Те само това и чакат - обща, за да може да имаме различни народи, нации, езици, царе, възрожденци и писатели. Спрете с това обща. Историята е само една, българска! И историята е наука, не е научна фантастика! Борави с факти, при нас те са 100%, при РСМ са 0.
51
1
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Имаме обща история. От тях се иска да признаят това, да го отразят в учебниците си, да не дискриминират тези в РСМ, които се считат за българи, и всичко ще си дойде на мястото. Ясно е, че не е лесно. Техните историчари и политици с години са се упражнявали в анти-българизъм, израснало е цяло поколение, на което са му разправяли, че българите са татари, окупатори, фашисти и т.н. Така че да не чакаме бързи резултати. Зоран Заев поне се опитва да намери решение, приемливо и за тях, и за нас.
50
7
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НЯК0Й М0ЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ КАКВА ИК0Н0МИКА ИМАМЕ НИЕ?-КАКВ0 ПР0ИЗВЕЖДАМЕ НИЕ?
49
2
 
29
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Селски тарикат е Заев.Иска първо да влезе в ЕС,а после да се коригира историята на С Македония?Само на консщият пазар се правят такева уговорки!
48
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тоя тарикатлък Заев вече изигра Борисов преди време. Друг е въпроса, че Борисов не бе чел това което подписа с РСМ. Нека новото ни правителство да не се връзва на обещания повече...
47
10
 
14
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Е нали РазБойко ни цъфна и върза, сега пък сме нямали икономика? Кое от двете гербаре крадливе?
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasбТревата трябва да е легална на всякъде. Абсурдно е с нашите закони спрямо тревата. 80 процента от децата на политиците и полицайте пушат, вкл и политици и полицай, съдии. Голяма част от обществото също. В Америка ,коато толкова е тачена от нашите политици също е легално. Това е огромен финансов ресурс за която и да е държава
45
4
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Анонимен 40 - Легализираха тревата. Скоро ще започне да се залива с туристи от балканите. Ако влязат в ЕС още повече.
44
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като влязат в ЕС икономиката им още повече ще се влоши. След влизането на България в ЕС всичко беше съсипано, България вече няма икономика, всичко се произвежда и се внася от ЕС, българите само слугуват като черноработници на богатите западняци.
43
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...Македонски цар бил Самуил... Срам " 40,те и името му са променили всъщност,за тях той е - СамОил.При наличието на толкова доказателства в наша подкрепа,при наличието на документи и исторически паметници,защо правителствата на БГ 30 години толерира тяхната кражба и фалшификации на историята?Те са абсолютно промити сърбо-мозъци,но кучето скача според тоягата! Щом не ни обичат,поне да се научат да ни уважават! Еничари,които са забравили корена си за няма 100 години!
42
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре стига с тази Македония де. Имаме си достатъчно проблеми