България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Имаме обща история. От тях се иска да признаят това, да го отразят в учебниците си, да не дискриминират тези в РСМ, които се считат за българи, и всичко ще си дойде на мястото. Ясно е, че не е лесно. Техните историчари и политици с години са се упражнявали в анти-българизъм, израснало е цяло поколение, на което са му разправяли, че българите са татари, окупатори, фашисти и т.н. Така че да не чакаме бързи резултати. Зоран Заев поне се опитва да намери решение, приемливо и за тях, и за нас.
239
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 292Еми като отида на гости в Пиринска Македония, ме посрещат по български, не съм чул никой да казва че е маке :))) Явно сте новоизлюпена нация на 30 години, това е нещо ново за мен :))
238
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 292 __"Тя вече не е силна в нормалните държави,единствено в коаките България,Македония и Балканите е силна."___ Франция (където даже и чужди езици не искат да учат), САЩ, Германия, Англия, Шотландия и мн. други - ненормални държави ли са, че си учат историята, държат на нея и патриотизма си? (Русия пък направо се мислят за господари на света.)
237
1
 
27
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Голяма наглост е да си избил над 50 000 българи да си очернил всичко българско да рушиш български гробове, да гориш български знамена и да очакваш българите да те подкрепят.Шо ке каете макета?
236
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което искат от нас на практика означава да се откажем от Македония- от това че изобщо някога е била българска земя, населена основно с етнически българи. За същата тази Македония сме водили и загубили 4 войни и сме дали хиляди жертви.Не може да позволим сега да се отречем от историята си само за да угодим на някои, заради които впрочем сега съществува този проблем.
235
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У даскало и у нас и в Македония Ви казват каквото трябва да чуете.Хубавото е ,че повечето не чувате,но лошото е че това е заради липса на интелект,а не заради правилни разсъждения.Образователната система и по-скоро часта история е част от дръжавната манипулацията на хората.Тя вече не е силна в нормалните държави,единствено в коаките България,Македония и Балканите е силна.
234
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 261 Ти нали съзнаваш, че има едни около 100 хил. макета с българско гражданство, защото са доказали, че в родата по права линия (баща, майка, баба, дядо) има българи?И те казват, че там няма българи, че езикът им е македонски!?! Това което се иска от тях е да си признаят реалната история, да спрат с омразата към България и анти българската пропаганда. Пуснем ли ги в ЕС, това никога няма да спре... никога, даже ще се засили, защото веднъж вече ще сме се отрекли от условията си.
233
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм чувал за нация македонци, мейби съм проспал историята в даскало :)) Нема да влезнат в ЕС и това е :) Ако си мислят че са някакви тарикати, значи не знаят с кого си имат работа :))
232
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре, че макетата се отделиха в отделна държава- мръднете само 50-60 км. от границите ни и ще се озовете в климатични условия, които не са много благоприятни за живот. Да се скатават там по чукарите си и климатичните си дупки, но да не крадат историята, културата, писмеността и националната ни идентичност.
231
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 261- Българската народност е завършила формирането си в края на 10 век от н.е., а вие нямате македонска народност, вашата народност тепърва се създава и затова се тръгва от нивото '' който живее в срм, е македонец, който живее в България е българин''. На нашата българска народност са й били нужни ДВЕСТА години, за да се формира, така, че- правете си добре сметката вие колко века ще се формирате като народност. Впрочем, няма и етнос '' турци''- и те са на вашия хал....
230
18
 
8
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Додека Софиа грми дека ние не постоиме како народ, дека немаме свои азик и историа туку сме нечиа измислица, истовремено нас не обвинува дека шириме омраза против нив! Просто невероиатно! Таква бесмислена и неоснована пропаганда немал ниту фашистот Гебелс.
229
0
 
9
 
! Отговори
До ББ преди 2 години
Допълнение - само че не им се получи номерът, за което аз също поздравявам нашите политици !
228
1
 
6
 
! Отговори
До ББ преди 2 години
Кога пък САЩ са гарантирали живота и свободата ни бе, кажи ми, че не се сещам ! ...А между другото, санкциите Магнитски ни ги натресоха точно сега, за да ни окажат натиск за РСМ ! Ако още не си се сетил, замисли се дали наистина си толкова интелигентен, колкото се мислиш !
227
2
 
15
 
! Отговори
ББ преди 2 години
...и последно...поздравления за смелата и Справедлива позиция на дипломатите ни ...Вето докато Справедливостта и добросъседството не станат основни ценности
226
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До До ББе това ли ти е аргумента,разбира се,че го пиша там където е необходимо,обаче осъзнавам,че САЩ са единственият гарант Живота и Свободата на Народа ми...Бог да пази САЩ!децата ви висят пред посолствата им...вие го докарахте до там...бъдете здрави...заради цензурата налагана ми в сайтО спирам да споделям...улеснявам Ви...ОбичайтеБългария...и няма по-висша ценност от Свободата...пеевски има пари...ама САЩ...ще му отнемат Свободата...и парите разбира се
225
3
 
5
 
! Отговори
До ББ преди 2 години
Ти веднъж поне ще напишеш ли ''Бог да пази България (вместо САЩ) бе, ''българино'' ?!!
224
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимене няма как да подмина подобна обида към Народа ми...не сме нещтастни...не сме се разбягали...вменявате ни качества присъщи на ***.те...тук сме и идваме за Вас...Това е Нашият Дом...платен с кръвта на Апостолите ни...ще платим с кръвта си за да може нашите деца да продължат да имат Дом...елементарна...Бог да пази България...Дома на децата ни!!!
223
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
няма да коментирам тук,ще улесня платеният и елементарен персонал,не съм се отказъл...нямате аудитория...петима с по 20 ника,ще отстоявам Свободата си и правото на Свободен и Справедлив Свят заради децата ми...Бог да пази САЩ!Свободата Санчо...нататък вие ако имате разум и съвест...ако обичате децата си...с пари само не става...бъдете здрави...и цензуриращите ме!
222
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нещастните българи, вместо да си наредят държавата с ЕС помощите се разбягаха из ЕС като мишки от потъващ кораб.
221
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
271 Бай Тони, кажи на северомакедонците, да не крадат българска история и език, да не разпространяват езика на омразата и да спрат с несъществуващите малцинства в България, зад които стоят териториални претенции не само на РСМ, но и на Сърбия. Подкрепяна от Русия.