България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
3
 
23
 
! Отговори
Глупаци преди 2 години
Абе много безродни и недостойни да се наричат българи има в нашата държава. Как може да живееш благодарение на това, че някогашните ни предци, не са склонили глави. Клани, патурчвани насилствено, и пак са успели да запазят земите и народа ни, а някакви нещастници днес да кажат- "какво ме интересува миналото". "Оставете македонските!!!!*** никой не се занимава с тях. Викой не иска нищо от тях.Само да не ни занимават и да не си преписват чужда история, която не е тяхна. Това искаме!
219
1
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
еСССРниците и комуняците на алкохолика Гошо "Тарабата" ни направиха славяни! Знаете ли съдбата на другите двама от "Лайпциският процес" Танев и Попов?
218
5
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
И накрая,след 5 годишно ликуване и пируване клекнахте икономически и политически!Язьк беше пак за барута!Стана ,,много шум и накрая нищо"Сега се опитвате от време на време да се реванширате с безуспешните десанти пред Сараите,в Росенец!Ама оня там ви наблюдава през джама,сьрбa си кафето с локум и ви се чуди на простия гуньовски акьл!!!А кажете,че не е вярно!!!!
217
34
 
10
 
! Отговори
Бай Тони преди 2 години
Оставете македонците на мира!Стига глупости вече? Хората искат в ЕСПуснете ги да влязат! За разлика от повечето българи,които не знаят изобщо какво искат!?
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 251 Може и сегашните гърци да са прабългари и славяни и нямат общо с античките. Античните гърци идват от Египет и са доста тъмни.
215
13
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Почнахте с *** братя,и пореже горките нямаше кой да ги опази, насила с бой и заплахи им смените имена...После се вдьхновихте от десанта,,победа" сьщото направихте с трудолюбивите и мирно,т.н.помаци...Накрая ви даде кураж ,,непобедимия и могьщ" сьветски сьюз и сьщото направихте с моите мили,покорни,мирни,трудолюбиви и всеотдайни прекрасни хора-турците! Ее,в печата не се отразяваше,но те се оказаха костелив орех-бомби,демонстрации,силна сьпротива,пьлни затвори...
214
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 262 Какви племена живеят с прабългарите и нападат Византия?
213
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
261 Така разсъждава човек, който е от държава без история, или историята й започва от 1992 година, като РСМ. Александър Македонски е грък, да знаеш.
212
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
261 Така разсъждава човек, който е от държава без история, или историята й започва от 1992 година, като РСМ. Александър Македонски е гпрък, да знаеш.
211
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 263 Никой не не могатт да купят, прекалено са бедни ::)) Нали са славяни с древногръцки произход, гърците ги псуват на калпави българи :))
210
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз никога, не е бил толкова тромав и слаб, това се дължи, на такива некадърници и профани, като Михаел Рот.
209
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купените от Скопие европейски политици, като представитеулите на Германия/ един от които Михаел Рот/, настояват, че конфликтите мужду РСМ и България били двустранни, според него. Не беше ли, спор, господинът побърза, да гонарече конфликт?! Война в ЕС?Но, къде остана принципът на ЕС, за добросъседство, без което нито една страна не може, да бъде пусната за членство? Дали пък, не сме свидетели на нов заговор на запада, за ново отнемане на територии от България, този път, в мирно време.
208
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Славяни е термин, измислен от Екатерина Велика през 18 век, била е немкиня :)) Няма източници преди това за Славяни :))
207
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славяни има, имало е и ще има. Ако ти е ниско нивото, не чакай другите да слязат при теб. Имаш основни пропуски в образованието си и в логиката на мисленето.
206
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 251Дошли сме от някъде, това че сме имали средиземноморски гени, прави ли ни гърци ? Траките и море....малко вероятно :)) Нещо като хуните и прословутия Атила, пълна мистерия :))
205
1
 
3
 
! Отговори
България каза: преди 2 години
Един твърд за ФИРОМония!
204
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези генерически изследвания на Ерджолан имамите ли ги правят в паузите между виенето на минарето?
203
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има пропуски -- какъв е този договор ако не предвижда какво трябва да се промени в учебните програми и учебниците ? От българската страна на комисията заявиха, че учебниците не са променени. Трябва да се махнат и всички техни историци от разнидържавни служби, които възпроизвеждат статуквото. Това на кого не е ясно? Когато щесе върши някаква работа свързана с този вековен проблем трябва да се свърши веднъжкакто трябва.
202
1
 
11
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 2 години
Заев изобщо не трябаше да го приемат в България миналата седмица, при положение, че идва с празни ръце и без намерение да изпълняват Договора за добросъседство. Той просто си направи PR на наш гръб, че уж нещо преговаря, но виждаш ли - българите лоши. Стига с тези безсмислени срещи!
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има референдум повече да не пишат за тях, пълно за :)) Накой изобщо му дреме за тази малка държавица, да ходят в Сърбето :))