България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До АнонименНай вероятно и това с Пеонците не е съвсем точно. Така са ги писали гърците. Те самите дали са се наричали така не се знае, по скоро не. Но другото е точно. Така си е, няма спор. Това е като със съвременните румънци. Заробени от Рим, днес говорят на измислен език на база латински и се имат за наследници на Рим. както и съвременните турци, заробени от османците гърци и др. който днес са по турци и от тюкмените, ако и да са видимо с европейски и средиземноморски черти.
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да поискаме категоричен референдум в Македония за ЕС. Предишният беше само информативен и на него гласуваха само албанци.
198
5
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До АнонименАми не сме славяни. Славяни няма, това е политически термин, измислица също като македонците. Измислен е през 18 век в Хърватия и е представен в Чехия. Особенно много се харесва на Руснаците който го обсебват и започват да наричат с него всички наследници на сарите български племена говорещи на един език. Идеята е била да заграбят колкото се може повече земя в Европа и да си създадат 5 колкона в противниковите империи. Точния термин е Словени и се е употребявал в смисъл роднини.
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па Я Бела е окупирана от македонците на династия Педерика. Тя е била столицата на Пеонците, които византийкият историк Йоан Цецес категорично отъждествява с българите. Пеонците, чийто конница използва Александър, защото македонците нямат, използват всеки удобен момент да подигат въстания и след разгромът на Македония от римляните известно време възстановяват държавата си.
196
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па ЯТатарите са ни гърбили, тоест са ни били, виж за куманите е друго нещо :)) Иначе византийските историци описват най ясно, на тех до голема степен си дължим историята :) Нема макета, само гадните българи :)
195
2
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До АнонименТатарите са племе европейди ножеби най голямото номадско племе, избито и завладяно от Чингис хан, също водач на такова европейдно племе но значително по малко и с късмет. До Революцията в Русия татари не се е употребявало. Ползвали са болгари или казанци. Имало е и термини като половци (кумани), узи и др. Татари като термин се въвежда по времето на Ленин. На запад татари е станало синоним на ада и думата тертер е синоним на ад. А държавата е била Златната орда, докато чумата не ги ..
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не сме славяни, както и според модчето тюрки :))) Тюрките дори не са съществували когато според руснаците са ни признали от Източната Римска империя :)) Тази дата 681 г. е трън в очите на тези, дори и да искат да си затворят очите :)) Нали сега макетата са създатели на Глаголицата и Кирилицата, нищо че имар това латинско j..... хахахахаха :) Остава и католици да станат :)
193
1
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Ако се питате какво все пак са били българите вижте арабите. Имат градцо население и цивилизация, имат и номади. Имат най малко 50 държави с отделни диалекти за официални езици но всички са араби. Все пак арабите са доста по млади племена от нас. При нашите деди е било същото. Градска цивилизация и безкрайни степи с номади. Както и незнаен брой държави често воюващи помежду си до затриване. Това с РСМ е като малка шегичка в сравнение със средновековието.
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па Я В Монголия са живели доста европейски племена и после се преселват към Европа под натиска на китайците и Чингис хан. Вероятно и прабългарски племена са дошли от там. Чингис хан и монголските татари са азиатци и стигат в Европа но после се връщат и заселват в днешен Татарстан след като русите ги изгонват. Говориш за различни племена. Почти всички татари са били потурчени.
191
1
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До АнонименРуските археолози са разкопали доста гробове на татари, казански българи, башкири, чуваши и др. и ха сега познай колко от тях са били с монголойден произход? Никой от мъртавците не е бил монголойд. Има китайски рисунки на Чингис хан където е изобразен с червеникава коса и бенки по лицето. Типичен източен европеец от по северния тип. Наско откриха гробове от неизвесто племе в Монголия и се оказа, че хорат са по 1,8 до 2 метра високи и нямат монголойдни черти. Жените са в бойни доспех
190
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Татари и кумани, каквили не, куманите са ни били за пушечно месо, после сме правили засада с конницата и са изпадали в ужас :)) Много богата история имаме, ама нема в Холивуд кой да е направи :)) Иначе макетата да се преорентират към Белград, на нас са ни ясни :))
189
20
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Политиката ни спрямо СМ е сбъркана. Исканите ни са много общи и неизпълними. Все едно искаме умишлено да не се присъединят към ЕС. Явно имаме някаква изгода от това но не казват каква. Търговия с паспорти може би. Надявам се новото правителство да подходи мъдро и да загърби тази глупава конфронтация. Немци и французи с помириха а ние пак се правим на велики.
188
2
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Та искам да кажа, че тези проблеми с България и Българите не са от вчера, не са от по завчера а от векове и няма да свършат утре. Целта е да изчезнем защото сме в основата на европейските народи, чисто генетично а и цивилизационно на някои от тях много очевидно и очебиино. Имаме голямо наследство което е желано от много други. Та за това е цялата работа. Още повече, че генетично костите от варненския некропол на 8000 г. съвпадат на 70% с гените на съвременните българи. Преселението е мит ...
187
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па Я Георги Димитров спасява цяла България че е можело да бъде окупирана от Тито след ВСВ. И части към Гърция. Националене герой е след Левски и Ботев.
186
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па Я Татарите са потурчени славяни. Крим е турски до 1800 г. и после кримските татари са изгонени и се заселват в Турция. Монголските татари са измрели и са били с дръпнати очи.
185
3
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Теорията за македонците и македонизма е измислена от фанариотите през 19 в. като стратегия за разбиване на българския народ на три части. Първия опит е успешен като успяват да направят от двете български провинции Балахия и Бесарабия две отделни държави Влахия и Молдова. Сърбите се опитват да направят от българите сърби и като виждат, че не става прегръщат фанариотската идея. И да не забравяме, че на Г. Димитров жена му е сръбкиня ...
184
1
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Така, че Светослав Тертер, се превежда като господар на господарите или водач на водачите. Татари буквално значи господари, владетели, управници, водачи. По кръв са били като нас и руснаците но по език са били тюрки, по вяра всякакви. Мохамедани, езичници, будисти и др. Не са имали нищо монголско във вида си, били са светли, високи европейди. Знаели са кой са и произхода си. Помагали са на България да оцелее цели 100 г., куманите например.
183
2
 
11
 
! Отговори
akudд преди 2 години
ако ЕС държи толкова на държава КАНДИДАТ членка която се опитва да задава дори и критериите на приемане, може да си задържи с. макед00ния и да се раздели с България 😎🥱😎 и всичко ще е точно......
182
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонски език НЯМА Един език не може да изчезне от вечерта до сутринта. Той изчезва когато изчезват българите, но те живеят и в 1945 г. са го говорели. Така че не е вярно че е изчезнал на еди-коя си дата. Разумно е да се приеме, че сегашният македонски език е диалект на българския език или спада към българската група от езици и диалекти и така се реши проблема.
181
2
 
21
 
! Отговори
Жалко, но... преди 2 години
Проблемът се нарича: Сърбия! - и за Северна Македония и за Албания, и за България. Коварството на сърбите не е от вчера. Сърбия сега е марионетката на Русия и двете играят против балканските държави - интересът им е общ: зоналното влияние.