България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не си признаят, че са поне българи от етнически произход, казвам поне, не сигурно, тогава могат да влезнат в ЕС :)) Щото такива изтъпления не се търпят, сърбите ги видехме как избиват малцинствата, ама ние сме българи, не можем да слезнем до техното ниво :)
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па Я 229 Повтори ако обичаш че не разбрах какво искаше да кажеш..
178
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кой е тоя македонски цар, дето е поръча "J"? Аз освен за Самуил, за друг "македонски цар" не съм чувал.Яка цивилизация са, появяват се в античноста за 20 години, завладяват света,след това изчезват за многостотин години,но идва македонеца Самуил и прави едно македонско царство,незнайно как през времето успява да поръча и кирилицата(вече създадена, но е разбира се македонска).После макетата изчезват за многостотин години и се появяват след 45та,за да крадат Гоце, Талев и Яворов. И Хитър Петър!
177
3
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Столицата на това племе е била град Бела, гърците го наричат Пела, те Б не могат да кажат. За да прикрият връзката на българите с беласгите заменят Б с В като така се получава обидна дума. Така постъпват и с Беласгите и техните братовчеди. Започват да ги наричат с дума заета от арабите значешта диваци и варвари - Траки. Тази дума се налага от арабите и в средна Азия като общо название на степните народи Турки, Тюрки.
176
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тракиец Твоя мозак не разбира, че след 1945 г. македонския е пак български.
175
1
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
До Тракиец Този Ристо Никовски е бивш македонски дипломат. Значи и правителството им така мисли. А партията на Мицковски ВМРО-ДПМНЕ директно заявява, че ще анулира договорите с Гърция и България.
174
9
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Татарите са траки по пройзход. Разселили са се по степите на централна Азия, чак до китай. Но са запазили езика и самосъзнанието си векове на ред. За това днес Русия се казва така. Идва от думата разселя ли се. Расияне, руси, руснаци. От тракииско време та до днес на изток от линията Триест - Талин се говори на един език, старобългарски. българи е трансформация на Белгаси. Древно тракийско племе наричано от гърците Пеласги поради невъзможността да го произнасят на гръцки.
173
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТракиецПо спокойно, че са плашливи сърбетата :)) Тук показаха наши вини, въоражени до зъби на снимка, бяха много щастливи :) Явно не знаят макетата, че сме изхабили много ресурси за техното не :)) Да ги питам , защо имат буквата j, нали те са измислили кирилицата и глаголицата, мейби некой македонски цар я е поръчал :))
172
9
 
15
 
! Отговори
Аз преди 2 години
"Кои сме ние в ЕС, че ще казваме кой ще влиза и кой не там? Нас ни приеха само за да имат къде да си изгарят *** и да се отърват от старите си трошки. Ние сме сметището на ЕС." Кои сме ние ли? Когато ние сме имали държавност, развивали сме култура и сме покорявали врагове на територията на сегашния ЕС са си пощили бълхите в землянките.
171
2
 
14
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
В днешния брой на infomax.mk някакъв Ристо Никовски пише, че веднъж българите да пуснели РСМ в ЕС, след това македонците спокойно можели да анулират договорите с Гърция и България, понеже нямало механизъм РСМ да бъде изгонена от ЕС.
170
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако днес нямаше българско вето, коментарите в РСМ отново щяха да са гадни, но пък за това, че "Бугария им е клекнала".Няма ненаказано от македонците българско добро.Бий,за да те уважават.
169
2
 
17
 
! Отговори
диф селянин преди 2 години
До Македонски език НЯМА и С.Македония е бифша Юго република и преди, Не е ИМАЛО такава страна!!!!
168
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонски език НЯМА Така е но ето какво казват ОП и ГЕРБ, че до 1945 г. е нямало а после така излиза че го има. Значи те подкрепят македонистите на практика. ГЕРБ и ОП и СДС предават България.
167
4
 
4
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
До Анонимен 211Не че не се разбира. ТИ не разбираш с изпрания си мозък!
166
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тракиец Не се разбира как до 1945 си един а после си друг. Това е грешка ако се признае от България, че са станали други след 1945. Един и същи са и трябва да се приеме, че е грешка или окупация от Югославия и СМ се извини на България за етническо прочистване както Турция беше осъдена за арменския холокос.
165
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До 196 Тука изобщо не става дума и за история ! Щом продължавате да изкривявате историческата истина, и да пренаписване историята както на вас ви изнася, това значи че... Белград и Кремъл още ви дърпат юздите! Докато не се откъснете от тях, и не признаете своите корени , нямате място в Европа!
164
1
 
12
 
! Отговори
до Сюлейпол паша преди 2 години
Явно историята ни не е миризлива като вашата щом искат цялата да я откраднат ,а ако искат и Северноанадолци да се наричат .
163
1
 
9
 
! Отговори
Опълченец преди 2 години
До Сюлейман паша Замълчи и ти яде бой в Рускотурската война.Ако искат да се определят и като марсианци.От тях се иска да признаят обща история и език...анадън му...А ако някой вони тук,това си ти...
162
3
 
18
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
До Анонимен 198На български език прилагателното "български" се пише с малка буква, македонецо! аз съм потомък на македонски българи от Егея. Когато моите са бегали в Княжеството, зарезвайки дом, стока и имаот, за да не пдклекнат на поробителя, твоите не само са му подклекнали, ами са му и подлегнали! И ти си се довлекъл тука акъл да ми солиш! Кръсти се да не стане една война, че ако те срещна, ще ти разпоря шкембето, македонец!
161
1
 
20
 
! Отговори
77 преди 2 години
Да вземем пример от гърците ,вето до дупка, защото няма ненаказано добро ! Макетата и в момента го доказват. Прочетете коментарите в македонските вестници- С други думи бий , за да те уважават!!!