Зоран Заев след "не-то" на България: Северна Македония е Европа!

Албания също трябва да изчака по пътя си към ЕС
23 юни 2021 21:15, Нели Христова
405
Зоран Заев след "не-то" на България: Северна Македония е Европа!
Снимка: БГНЕС

Ние сме Европа, независимо дали ЕС ще успее да премахне блокадите, или не! Това написа преди малко във Фейсбук премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

"Днес с премиера на Република Албания Еди Рама направихме изявление за нашата позиция по решението на Съвета по общи въпроси на ЕС да не одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания", пише още Заев.

"Колкото и да бяхме наясно и сдържани в очакванията си, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания все още е голямо разочарование, но и огромен провал на политиката за разширяване на ЕС и лошо послание за целия регион.

Нашите народи и правителства, македонският народ и албанският народ имат същия път пред себе си. Ние имаме една и съща визия, едни и същи ценности - това са европейски ценности, а не политиките на стени и разделения. Ние не спираме и знам, че Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина са с нас по този път", споделя още Заев.

Според него нашите народи и правителства в центъра на Балканите демонстрират европейски маниери.

"Ние бързо премахваме пречките и границите помежду си, за да могат нашите граждани, услуги и стоки да се движат свободно. Имаме общи идеи, предизвикателства и култури с нашите братски народи от региона. Все още даваме шанс на процеса и оставаме ангажирани с нашата стратегическа цел - членство в ЕС и пълно прилагане на европейските ценности и стандарти в Република Северна Македония и Република Албания, продължава в поста си Заев. - За Албания и Северна Македония ЕВРОПА остава единствената алтернативна и стратегическа национална цел, за която полагаме искрени усилия. За нас европейските ценности са свещени, колкото и самият ЕС да не успее да ги защити. ЕС няма изключителни права върху Европа. Северна Македония е Европа. Албания е Европа. Балканите са Европа."

Албанският премиер към македонския: Дано не поискат да се наречете Западна България

"Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява сега и иска още нещо. Казах на Зоран Заев, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците", заяви днес в Скопие албанският премиер Еди Рама, цитиран от Dir.bg

Ироничният му коментар е по повод решението на България на заседанието на Съвета "Общи въпроси", с което РСМ беше спряна за начало на преговори за членство с ЕС.

Заради българското решение Албания също трябва да изчака, защото върви в пакет със Северна Македония.

"Ще трябва да изчакаме отново, но ще продължим да правим същото и ще разчитаме на себе си, а не само на това, което Брюксел казва", заяви Рама, който днес е в Скопие на икономически форум и там се срещна със Зоран Заев.

"Трябва да разчитаме на собствената си енергия, да направим всичко възможно да обединим целите си в обща цел, народите си - в един народ, държавите си - в една зона, където няма да има ограничения в сътрудничеството", коментира още албанският премиер.

Президентът на РСМ: Щом ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му трябва да засили партньорството си със САЩ, основаващо се на декларацията от 2008 г., след като ЕС не успя да отвори вратите си за нея, съобщава сайтът "Сакам да кажам".

Декларацията бе подписана на 7 май 2008 г. след гръцкото вето върху приемането на Македония в НАТО.

С нея САЩ гарантираха сигурността на Македония без това да бъде замяна за членството в алианса.

"Какво ако спорът с България продължи с години? Може би не 25, както с Гърция, но ние не може да седим със скръстени ръце и да чакаме добри вести от Брюксел. В условия, когато разширяването на ЕС де факто е замразено, имаме две опции - да доведем Европа у нас, и второ, според мене трябва да започнем да връщаме към живота договора за стратегическо партньорство със САЩ от 2008 г. В договора с Вашингтон има поне четири-пет области, в които може да влезем директно в сътрудничество със САЩ. За това най-вероятно скоро ще имаме срещи на ниво държавно ръководство. Това не означава отказ от европейските интеграции, напротив. Но ако спорът с България продължи, трябва да търсим алтернативи", каза Пендаровски на панел дискусия "Трийсет години независимост и евроатлантическите перспективи на Република Северна Македония".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради тези български народни обувки и албанците трябва да чакат.
283
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тези никога повече нищо. Гърците са им яли попарата и не ги броят за хора. И без това са едни все едно гледаш български пр0сти селяни от 19 век.
282
2
 
11
 
! Отговори
Отец Паисий преди 2 години
Бежанците от Егейска Македониа към Пиринска Македониа,са изгонено население -македонци да освободят територии репарации за това,че сме загубили войната и сме от страната на победените,независимо,че започнахме с Хитлер и завършихме със Сталин. Тези територии веднага се населяват безплатно с маджири/преселници от Малаазия гърци,изгонени от Турция/Безанците се насочват към Пиринска Македониа и Вардарска Македониа.
281
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Термостат *** 1944 г. България няма друг избор. Трябва да избираме между Югославия и Гърция като Югославия ни предлага по-малкптп зло. И добре става така, защото Югославия се скарва с Гърция и ние печелим след като Тито губи войната за Солун.
280
5
 
9
 
! Отговори
Термостат ганчо преди 2 години
***,в Пиринско има македонисти само в болните мозъци на Лазар Колишевски и Блаже Коневски..Иначе дори представитела ви за Евровизия беше македонски българин:)
279
26
 
7
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Още една Българска лъжа.,,Защо македонскитре бежанци са бягали към България от Егейска Македониа,като са били македонци,а не са бягали към Вардарска Македониа,,Те не са бягали към България,а към Пиринска Македониа и затова имахме 180 000 македонци регистрирани там. Нищо не е било насилствено,а така са се самоопределяли.Това е истината.Много лъжи и манипулации от България,но все още има живи хора и знаят истината.
278
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Отец Паисий Без СССР България можеше да е разкъсана и да я няма вече или ликвидирана с бомби както Япония.
277
13
 
10
 
! Отговори
Отец Паисий преди 2 години
Стига сме повтаряли тази лъжа,че някой е карал насила 180 000 население в Пиринаска Македониа, да се пишат Македонци.Това просто не е вярно. Вярно е това,че тези фамилии после ги пръснахме из България,след време 1964-1970 им заменихме пспортите и вместо македонец/македонка им написахме ,,без гражданство,,.Естествено техните наследници веднага ги записваха българи и така асимилирането стана.Но, Родовата памет не може да се изтрие.
276
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Еми грант 2 БКП няма вина, че царя губи ВСВ и България е победена. Победена страна плаща със земя, кръв и пари и Югославия и Гърция имат прететнции към Пирин и даже към цяла България.
275
5
 
3
 
! Отговори
Еми грант 2 преди 2 години
До Еми грантНие от никого не сме крали история, - напротив, от нас са крали (няма лошо, но да признаят и да ни цитират!), ние не насилваме населението ни да се правят на марсианци (макар че е имало и такъв период в историята на БКП - македонци) и не основаваме езика си и идентичността си на ОМРАЗАТА С/У СЪСЕДЕН НАРОД. Това е разликата, а за другото си прав.
274
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Еми грант Досега им вярваме, но те едно кажат, а друго вършат зад гърба ни. И трябва да се откажат от македонизма, защото е антибг.
273
10
 
2
 
! Отговори
Еми грант преди 2 години
Пусне ти ги. вас как ви пуснаха бе братя българи ?
272
3
 
8
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До 303- Пич по добре да беше се иза..ал щеше по малко да смърдиш. Кво написа изобщо? Не сме си знаели историята и не познаваме света. Всяка държава имала история, че тва кой го оспорва ве ид..от? Просто Северно Македонската е от 1944 година, елементарно е. И никой друг не я краде освен БРЮМ чуждопоклоник мръсен.
271
2
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Цялата работа с РСМ е заради амбициите на САЩ да изтласкат Русия от Балканите. Както винаги, гърците си уредиха въпроса (по-добри са и от евреите в преговори и исторически шашми, което не е лесно!). ЕС няма представа какво да прави с Украйна, а да не говорим за Западните Балкани. Щатите натискат, но ЕС да се оправя. Хитро и безплатно. Като демократичните ракети с/у Сирия, откъдето ЕС трябва да прибира бежанци. ЕС е жалка история...
270
2
 
16
 
! Отговори
Кучешки работи преди 2 години
Младите народи- напр."македонски"са като малко кученце -джафка, пени се ,зъби,мисли се за много важно, докато големите се забавляват с тях и не им обръщат внимание.Накрая мирясват с подвита опашка и малко нахапани,скимтейки-е па така е, ха-ха.
269
2
 
15
 
! Отговори
Укорки преди 2 години
Единствената държава в Европейския съюз, която наистина иска удбашите сърбомани да влязат в ЕС е Словения, защото и те като БЮРМ нямат средновековна история:)
268
28
 
4
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
На българина все му крадът историята.Кой е заритал на нашите измишлйотини. Всеки народ си има история,както и всяка държава природа. Когато казваме ,,Ориент,, е хубаво да знаем,че Япония,Южна Кореа,Хонг КОнг,Сингарур е също Ориент,т.е Изток. Българина не познава света,и затова и нямаме реална представа за себеси.Живеем в заблуда,че сме центъра на света.Безнадежно изостанали сме...,нищо повече.
267
1
 
16
 
! Отговори
Z преди 2 години
Има да чакате макета
266
10
 
0
 
! Отговори
Еми грант преди 2 години
Абе стига се Българейте .
265
1
 
19
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Споко , няма да са българи,ама скоро ще са Велика Албания-той в прав текст го е казал албанеца:един народ,една земя-албанска.